REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kur skraido puolę angelai

Piotras Gladilinas (g. 1962) – žinoma figūra Rusijos teatriniame pasaulyje.

Ir ne tik teatriniame – Piotras Gladilinas ne tik dramaturgas, kino bei teatro režisierius, bet ir dailininkas grafikas, fotografas, prozininkas, poetas... Jo romanus leidžia viena žinomiausių Rusijoje leidykla „Vagrius“ – ta pati, kuri leidžia kultinius Rusijos šiuolaikinius autorius Viktorą Peleviną, Vladimirą Makaniną, Liudmilą Petruševskają. Jo pjeses stato garsiausi Rusijos režisieriai solidžiausiuose teatruose, o spektakliuose bei filmuose vaidina tokios žvaigždės kaip Levas Durovas, Galina Polskich, Olga Arosejeva.

REKLAMA
REKLAMA

Kuo sugeba patraukti publiką Piotras Gladilinas? Visų pirma – retu gebėjimu sujungti į vieną visumą tai, kas iš pirmo žvilgsnio atrodo nesujungiama: aukštąją kultūrą ir gatvės leksiką, realybę ir sapną, biblinius motyvus ir buitines scenas, banalybę su metafizika, naivumą su išmintimi... Jo pjesių herojai gyvena keistame efemeriškame pasaulyje, kur nieko nėra grynu pavidalu – viskas čia keistai susikryžminę tarsi kokiame garsiojo genetiko Mičiurino išvestame hibride, fantazija ir tikrovė kuo lengviausiai peršoka viena į kitą, persipina ir papildo viena kitą netikėtais proregiais.

REKLAMA

Piotro Gladilino komedija „Iš miglos išniro angelas“ originalo kalba vadinasi „ Vyšel angel iz tumana“ – tai citata iš rusiškos vaikų skaičiuotės. Ne šiaip: nors visi personažai čia suaugę ir solidūs žmonės, jų infantilumas tiesiog trykšte trykšta. Vaikiški ginčai, vaikiški pykčiai, nuvedantys į visai nevaikiškus konfliktus – kuriuos spręsti imasi pati vyriausioji, mama. Ne veltui japonai sako, jog nėra pasaulyje gudresnio sutvėrimo už seną moteriškę... Jekaterina Kondratjevna, neapsikęsdama sūnų (jaunylis – pasipūtęs oligarchas, vyresnėlis – ne mažiau ambicingas mokslininkas) rietenų, sugalvoja būdą, kaip šiuos brandaus amžiaus sulaukusius vaikiščius atvesti į protą ir išmokyti vienas kitą mylėti to nesidrovint.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas spalvingiausių pjesės herojų – angelas. Sprendžiant pagal vardą, gal net patsai arkangelas Gabrielius. Tiesą sakant, Gabrielius įtartinai nuodėmingas ir apšiuręs angelas, kalbantis keistu Jerofejevo prozos personažų šnektos ir Senojo testamento citatų mišiniu. Teisingai kadaise rašė R.M. Rilkė – „baisūs visi angelai“... Tačiau Gladilinas tuo ir įdomus, jog sugeba paversti bet kokią tikrovę fantazija, o bet kokią, net ir pačią neįtikinamiausią fantaziją – tikrove...

Spektaklį režisuoja Klaipėdos dramos teatre debiutuojantis režisierius, teatro bei kino aktorius Ramutis Rimeikis, o vaidina jame Valentina Leonavičiūtė, Rimantas Pelakauskas, Regina Arbačiauskaitė, Kęstutis Macijauskas, Jolanta Puodėnaitė, Monika Vaičiulytė, Edvardas Brazys, Vaidas Jočys, Renata Idzelytė, Simona Šakinytė, Nijolė Sabulytė, Irena Simonaitytė ir Rytis Gustaitis.

Spektaklio premjera numatoma lapkričio 5d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų