REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ūkio ministras Dainius Kreivys kreipėsi į Konkurencijos tarybą su prašymu pateikti išvadą, ar Elektros energetikos įstatymo pakeitimo įstatymas bei šio įstatymo pagrindu priimtas Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos 2004 m. rugpjūčio 30 dieną nutarimas „Dėl visuomeninių elektros energijos tarifų viršutinės ribos nustatymo ir elektros energijos perdavimo ir skirstymo paslaugų kainų viršutinių ribų nustatymo metodikų pakeitimo“ neprieštaravo Europos Bendrijos steigimo sutarties 87 ir 88 straipsniams, t.y., valstybės pagalbą reglamentuojančioms taisyklėms.

REKLAMA
REKLAMA

Ūkio ministro požiūriu, pasikeitęs teisinis reguliavimas galėjo sudaryti prielaidas bendrovei „NDX Energija“ gauti valstybės pagalbą. Dėl pasikeitusio teisinio reguliavimo kaip pagrindinė VST akcininkė „NDX Energija“ galėjo įtakoti VST įstatinio kapitalo sumažinimą, o taip pat dividendų išmokėjimą, kurie iš esmės atsirado dėl VST turto pervertinimo ir su tuo susijusio ženklaus viršutinių elektros energijos skirstymo paslaugų kainų ribų padidėjimo. Tokiu būdu per ketverių metų laikotarpį, kuomet „NDX Energija“ buvo pagrindine VST akcininke, „NDX Energija“ susigrąžino didžiąją dalį privatizavimo metu valstybei sumokėtos kainos už VST, nors pagal tarptautinę praktiką monopolinių įmonių gaunamas pelnas turėjo būti griežtai reguliuojamas.

REKLAMA

Be to, VST turto pervertinimas bei su tuo susijęs VST pajamų augimas sudarė prielaidas tam, kad nacionalinio investuotojo „LEO LT“ steigimo metu „NDX Energija“ galėjo gauti santykinai didesnę LEO LT įstatinio kapitalo dalį.

Jeigu Konkurencijos taryba padarytų išvadą, kad „NDX Energijai“ buvo suteikta valstybės pagalba, Ūkio ministerija taip pat prašo Konkurencijos tarybos kreiptis į Europos Komisiją, jog ši inicijuotų tyrimą dėl tokių veiksmų atitikimo Europos Sąjungos teisės aktams, apibrėžiantiems valstybės pagalbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų