REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos valdžia arba nežino, arba tiesiog ignoruoja amžių senumo liaudies išmintį, bylojančią, kad prieš kerpant reikėtų devynis kartus pamatuoti.

REKLAMA
REKLAMA

Valdžios vyrai ir moterys dievagojosi, kad daugiau tokių klaidų, kokios buvo padarytos praėjusių metų pabaigoje naktimis vykdytos mokestinės reformos metu, nebebus. Tačiau atrodo, kad tokį darbo stilių dabartinė valdžia nusprendė propaguoti ir toliau.

REKLAMA

Nuo metų pradžios autorinius atlyginimus iš to paties darbdavio gaunantiems asmenims atsirado 7 proc. siekiantys mokesčiai visoms socialinio draudimo rūšims ir sveikatos draudimui, o darbdavys turi pridėti dar 10 proc. Mokesčių reformą pradėjusi vykdyti Permainų koalicija buvo numačiusi, jog mokesčiai autoriams bei savarankiškai dirbantiems asmenims (advokatams, notarams ir t.t.) didės pamažu iki 2011 metų, kol bendras "Sodros" įmokų tarifų dydis pasieks 40 proc. Naująja tvarka norima pasiekti, kad darbdaviui neapsimokėtų darbuotojams papildomai mokėti autorinių atlyginimų - mokesčiai taptų vienodi.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Seimui pateikus kitų metų biudžeto įstatymo projektus paaiškėjo, kad valdžia užmiršo pažadus apie pereinamąjį laikotarpį ir nusprendė maksimalius mokesčius autoriniams atlyginimams pradėti taikyti jau nuo kitų metų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai "Vakarų ekspresui" paaiškino, kad tokie įstatymų projektai atsirado "per nesusipratimą".

"Šių metų liepą, atsižvelgiant į visuomeninių organizacijų pasiūlymus, buvo nustatyta nauja socialinio draudimo tvarka asmenims, kurie pajamas gauna tik pagal autorines sutartis (nuo 2010 m. sausio 1 d. nustatyta, kad jie mokės "Sodros" įmokas nuo pusės pajamų). Tuo pat metu Seimas pakeitė pereinamojo laikotarpio nuostatas, taikomas visiems autorinį atlyginimą gaunantiems asmenims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl neapsižiūrėjimo, kad yra dvi skirtingos apdraustųjų grupės - tie, kurie turi darbo sutartis su darbdaviais, su kuriais sudarytos ir autorinės sutartys, ir tie, kurie turi tik autorines sutartis, pirmoji grupė buvo neišskirta, tad jai būtų buvęs taikomas toks pats "Sodros" įmokos tarifas, kaip ir kitoms", - atsiuntė atsakymą ministerijos Ryšių su visuomene skyrius.

Anot ministerijos valdininkų, ši klaida bus taisoma svarstant įstatymo pataisas Seimo komitetuose. Esą bus teikiamos pataisos, kad būtų grąžintas 2010-ųjų metų pereinamasis laikotarpis dirbantiems pagal autorines sutartis, kurie turi darbo sutartį su tuo pačiu darbdaviu.

"Ministerija sieks, kad "Sodros" ir sveikatos draudimo įmoka jiems sudarytų 27 procentus", - tvirtina valdininkai.

Martynas VAINORIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų