REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį JAV doleris neženkliai brango pagrindinių valiutų atžvilgiu. Didesniu kilimu išsiskyrė tik USD/CAD valiutų poros kursas, kurį veikė Kanados centrinio banko sprendimas nekeisti palūkanų normos.

REKLAMA
REKLAMA

USD/CAD kursas per dieną šoktelėjo aukštyn 2% iki 1.0488. Kanados centrinis bankas paliko galioti 0.25% bazinę palūkanų normą. Dalies investuotojų nuogąstavimai, jog Kanados bankas gali pasielgti panašiai kaip Australijos bankas – nepasitvirtino. JAV doleris jau ir taip yra pakankamai nusilpęs. Palūkanų didinimas dar tik labiau sustiprintų vietinę valiutą, o tai kenktų tarptautinei prekybai. Šiuo metu Kanados ekonomika yra atsigavimo kelyje ir prisikėlimo nenorima nutraukti. JAV yra pagrindinė Kanados prekybos partnerė. Australijos situacija šiuo klausimu šiek tiek kitokia.  

REKLAMA

EUR/USD valiutų poros kursas antradienį smuktelėjo 0.14% iki 1.4942. Prekybos metu buvo bandyta pakilti iki 1.5000, tačiau nesėkmingai. Po to kursas buvo nusileidęs iki 1.4883 lygio. Pagrindinė valiutų pora reagavo į pokyčius JAV akcijų rinkoje bei sulauktas makroekonomines naujienas.

Europos ir JAV akcijų rinkų indeksai antradienį smuktelėjo žemyn. JAV rinkos atstovai Dow Jones ir S&P500 atitinkamai nusileido 0.5% ir 0.62%. Kritusios akcijų kainos neigiama linkme spaudė ir EUR/USD kursą. Skelbiami JAV kompanijų veiklos rezultatai nebuvo labai nuviliantys, o akcijų rinką ir eurą labiau paveikė ekonominiai duomenys.

REKLAMA
REKLAMA

JAV gamintojų kainų indeksas rugsėjo mėn. smuko 0.6%. Buvo prognozuotas 0.1% augimas. Rugpjūčio mėn. kainos stiebėsi 1.7%. Iš statybų rinkos džiugių naujienų tai pat nebuvo sulaukta. JAV pradėtų naujai statyti namų metinis skaičius siekė 590 tūkst. ir buvo mažesnis nei prognozuota (620 tūkst.). Išduotų leidimų statyboms skaičius sudarė 570 tūkst. Prognozuota 590 tūkst.

Rinkos dalyviai taip pat atkreipė dėmesį ir į ES finansų ministrų susirūpinimą dėl pokyčių valiutų rinkoje. Pasak Europos centrinio banko (ECB) vadovo J.C. Trichet, pernelyg dideli svyravimai valiutų rinkoje kenkia pasauliniam ekonominiam stabilumui. Prancūzijos finansų ministrė C. Lagarde teigimu, stiprus JAV doleris yra būtinas. Jai porino ir vienas Prancūzijos prezidento patarėjų, viešai pareiškęs, kad EUR/USD kurso lygis ties 1.50 yra didelė bėda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiandien iš euro zonos makroekonominių žinių nebus sulaukta. JAV skelbs Federalinių rezervų bankų apžvalgą, kurioje tikėtina rasti kursą įtakosiančių naujienų.

GBP/USD vakar nusileido 0.23% iki 1.6383. Pirmoje dienos pusėje stiprėjęs svaras iniciatyvą prarado Niujorko prekybos sesijoje. Paskelbtas D.Britanijos biudžeto deficitas (14.8 mlrd. svarų) beveik atitiko prognozes (15.2 mlrd.). Šiandien svarui reikšmingiausią įtaką turės Anglijos centrinio banko valdybos posėdžio ataskaita. Jei joje bus užuominų apie tolimesnį finansinio skatinimo programos vykdymą, tuomet tikėtina išvysti pingantį svarą. EUR/GBP kursas vakar dieną baigė be pokyčių – ties 0.9120 lygiu.

USD/JPY kursas palypėjo nuo 90.52 iki 90.77. Rinkos dalyviams įtaką ir toliau daro Japonijos finansų ministro H.Fujii komentarai apie stiprėjančią jeną. Japonijos valiutai įtakos taip pat turėjo vyriausybės planai parduoti dar daugiau skolos vertybinių popierių, kurie padėtų užkaišyti biudžeto spragas, atsiradusias dėl sumažėjusių pajamų iš surenkamų mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų