REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos (ES) liberalus požiūris į netradicines šeimas kelia grėsmę stiprios šeimos, kaip valstybės pamato, išlikimui. Norint išsaugoti stiprią valstybę, būtina stiprinti šeimos instituciją, teigia šalies politikai ir visuomenės veikėjai.

REKLAMA
REKLAMA



Diskusija: ES požiūris kelia grėsmę tradicinės šeimos išlikimui. Valdo Kopūsto (ELTA) nuotr.

REKLAMA

Naujienų agentūros ELTA konferencijų salėje Žalgirio nacionalinio pasipriešinimo judėjimo antradienį surengtoje viešoje diskusijoje bandyta aiškintis, kas yra šeima, kur slypi jos tvarumo priežastis ir su kokiomis kliūtimis šiandien ji susiduria.

Pasak Seimo narės Rimos Baškienės, būtina visuomenėje įskiepyti tradicinės šeimos - tėčio ir mamos - kaip vertybės siekiamybę. Ideali, darni šeima yra mūsų valstybės pagrindas, pažymėta Konstitucijoje.

REKLAMA
REKLAMA

"Laikausi nuostatos, kad giminę pratęsia vyras ir moteris, kad vaikui turi būti suformuojamas požiūris į tradicinės šeimos pagrindą, ir manau, kad Lietuva neturėtų skubėti būti "moderni", o skatinti vyro ir moters sukurtą šeimą", - teigė parlamentarė.

Žalgirietis Gediminas Jakavonis, ketverius metus Lietuvai atstovavęs itin žmogaus teises deklaruojančioje Europos Taryboje, sakė, kad jeigu iš Vakarų neperimtume netradicinių santykių propagavimo, šeimos institucija Lietuvoje būtų stipresnė. Globalizacija sudavė smūgį nacionalinėms vertybėms, kultūroms. Jis priminė tarpukario Lietuvą, kai puoselėtos krikščioniškosios šeimos vertybės, nekilo grėsmė šeimos išlikimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Europos Taryboje, kur deklaruojamos žmogaus teisės, bandoma suniveliuoti, primesti Europos valstybėms bendras taisykles, požiūrį į gėjų, lesbiečių santuokas. Man, kuo ilgiau ten dirbau, kilo pasipriešinimas tam. Esame nedidelė valstybė, mūsų didelė emigracija ir mums per didelė prabanga leisti propaguoti tokius dalykus", - negailėjo kritikos ES politikai G. Jakavonis.

Diskusijoje dalyvavusi vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė taip pat akcentavo tradicinės šeimos modelį. Jos teigimu, Lietuvoje kasmet įregistruojama daugiau kaip 24 tūkst. santuokų ir daugiau kaip 10 tūkst. ištuokų. Šie skaičiai verčia sunerimti. Pasak kontrolierės, vaikui geriausia gyventi šeimoje, kurioje santykiai įteisinti, jis apgaubtas šiluma, meile, jam skiriama pakankamai dėmesio bei formuojami įgūdžiai.

REKLAMA

"Labai gerai, kai yra taip, kaip turi būti mūsų lietuviškoje, tradicinėje šeimoje. Bet jeigu vaikui yra gerai ir šeimoje, kur santuoka neįregistruota, manau, kad svarbiausia tėvams atsakingai žiūrėti į vaikų auklėjimą, ugdymą ir gerų sąlygų sudarymą", - kalbėjo R. Šalaševičiūtė.

R. Baškienė supratimą apie šeimą, pagarbą jai siūlė formuoti nuo mažens, vykdyti edukacines, prevencines programas, siekti, kad Pasirengimo šeimai ir lytiškumo ugdymo programa nebūtų tik stalčiuje dūlantis dokumentas.

"Turime galvoti, ką turime padaryti, kad išaugintume žmogų su vertybiniu pagrindu. Kad jaunimas žinotų visuomenėje esančias problemas, būtų joms pasirengęs, suvoktų atsakomybę ir pareigas, žinotų atsakingos motinystės ir tėvystės pagrindus. Tada galime tikėtis, kad visuomenę auginsime su kita statistika, kitais duomenimis", - svarstė parlamentarė.

REKLAMA

"Labai norėčiau, kad tos tradicinės vertybės gyvuotų, bet su tokiu ES įstatymų derinimu, taikymu, jaučiu didelį pavojų šeimos išlikimui", - kalbėjo G. Jakavonis.

Diskusijos dalyviai sutarė, kad jeigu būtų stipri šeimos institucija, pavyktų visuomenę apsaugoti nuo tokių dalykų kaip pedofilija. Diskusijos nuošalyje neliko ir pastarųjų savaičių tragiškai pasibaigę įvykiai Kaune. Jų teigimu, jeigu Drąsiaus Kedžio santuoka būtų įregistruota, galbūt nebūtų įvykusi tragedija.

"ES negali atnešti mums savo šeimos kultūros, jeigu mes patys nenorime. Jeigu patys norime ir leidžiame tą daryti, tai, aišku, ateis su savo tradicijomis, požiūriu, primes savo požiūrį į santuoką. Viskas priklauso nuo mūsų. Jeigu susitelks absoliuti dauguma, tai nei ES, nei niekas mums nebus pavojinga", - teigė Seimo narys Rimantas Jonas Dagys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų