REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ministro Pirmininko Andriaus Kubiliaus patarėją Mykolą Majauską stebina kai kurių pedagogams atstovaujančių profesinių sąjungų ketinimai trečiadienį rengti protesto akcijas, motyvuojant jas nepakankamu mokytojų darbo užmokesčiu.

REKLAMA
REKLAMA

"Penkioliktosios Vyriausybės vienas pagrindinių prioritetų yra ir bus švietimas. Galima tik apgailestauti, kad kai kurios mokytojų profesinės sąjungos, pasinėrusios į tarpusavio konkurenciją, šiandien vengia prisiimti solidarią atsakomybę, kurią demonstruoja didelė dalis Lietuvos visuomenės - nuo pensininkų, verslo organizacijų iki valstybės tarnautojų.

REKLAMA

Tokiu atveju verta paklausti, kiek dar Vyriausybė turi paaukoti kitų socialinių grupių interesų ir jų socialinių reikmių, kad mokytojai nebeeitų į piketą? Ar yra sveiku protu pagrįsta mokytojų reikalavimų riba?" - klausia M. Majauskas.

Ministro Pirmininko tarnyba primena, kad mokytojų vidutiniai atlyginimai 2005-2008 m. sutapo su šalies vidutiniais atlyginimais. Tuo tarpu nuo 2008 m. trečiojo ketvirčio vidutiniai mokytojų atlyginimai išaugo tiek, kad dabar daugiau nei 25 proc. viršija vidutinius šalies atlyginimus. 2009 m. antrąjį ketvirtį vidutinis šalies darbo užmokestis, palyginti su 2008 m. trečiuoju ketvirčiu, vidutiniškai sumažėjo 147 litais. (nuo 2 319litų iki 2 172 litų), tuo tarpu mokytojų darbo užmokestis išaugo 487 litais (nuo 2 434 litų iki 2 921 lito).

REKLAMA
REKLAMA

2010 m. mokytojų darbo užmokesčio fondus ketinama sumažinti tik 5 proc., kai daugumai kitų grupių, kurioms atlyginimas mokamas iš valstybės biudžeto, įskaitant valstybės tarnautojus, 2010 m. darbo užmokesčio fondus ketinama mažinti 10 procentų.

"Mokytojų atlyginimų asignavimų eilutė taip pat išliko viena iš nedaugelio, kuri yra žymiai didesnė negu buvo 2006 m., kai valstybės biudžete pedagogų darbo užmokesčiui buvo skiriama apie 1 mlrd. 242 mln. litų. 2009 m., nepaisant visų kitų išlaidų mažinimo, pedagogų darbo užmokesčiui valstybės biudžete yra skirta 2 mlrd. 154 mln. litų. Kitų, 2010 metų, valstybės biudžeto projekte planuojama skirti suma yra 1 mlrd. 824 mln. litų, t.y. 582 mln. litų didesnė negu buvo 2006-aisiais metais", - teigiama Vyriausybės pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak M. Majausko, toks kai kurių mokytojų profesinių sąjungų vadovų trumparegiškumas gali priversti Vyriausybę pergalvoti, ar ji iki šiol elgėsi teisingai, kai krizės laikotarpiu mažino įvairių socialinių grupių reikmių finansavimą daugiau nei pedagogų darbo užmokesčio asignavimus.

Ministro Pirmininko tarnyba taip pat primena, kad šiais metais Pasaulio banko atliktoje studijoje nurodoma, kad mokytojų skaičius Lietuvoje yra gerokai per didelis. Pasak studijos ekspertų, Lietuvoje pradinių klasių mokytojui 2006 metais teko apie 13 mokinių, o vienam pagrindinio ir profesinio lavinimo mokytojui tenkantis mokinių skaičius nesiekė 10-ties.

REKLAMA

Statistikos duomenimis, Latvijoje, Slovakijoje, Lenkijoje, Bulgarijoje, Slovėnijoje šie rodikliai yra perkopę 10-ties, kai kurie - 15-os ribą. Vokietijoje vidurinio lavinimo mokytojui tenka 15, o vienam pradinio klasių mokytojui - beveik 30 vaikų. Daroma išvada, kad Lietuvoje vienam mokytojui tenka praktiškai mažiausias mokinių skaičius netgi tarp naujųjų ES šalių.

Pasak Pasaulio banko rekomendacijų, norint taupyti biudžeto lėšas ir nepakenkti vidurinio lavinimo kokybei, reiks imtis vieno iš dviejų - arba mažinti mokytojų algas, arba jų skaičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų