REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tėvams praradus darbą, pradedama stokoti net maisto.

Sparčiai augant nedarbui, Klaipėdoje kai kurios šeimos, ypač daugiavaikės, jau stokoja maisto ir nebegali išmaitinti vaikų.

Vaikų teisių apsaugos specialistai būgštauja, kad tėvai nepradėtų prašyti juos apgyvendinti globos įstaigose, todėl visuomenę prašo aukoti maisto produktų.

REKLAMA
REKLAMA

Nedideliame Klaipėdos rajono miestelyje gyvenanti, du vaikus auginanti moteris sako darbo netekusi vasaros pradžioje, po kelių mėnesių ir vyras liko be darbo. Anksčiau apie 3 tūkst. litų siekusios šeimos pajamos dabar sumažėjo iki maždaug 1 tūkst.

REKLAMA

Gruodį moteris gaus paskutinę bedarbio pašalpą, o darbo rasti nesiseka. Malkomis šeima pasirūpino dar pavasarį, užsiaugino daržovių – taip žiemą ir versis. Tačiau skaičiuoja kiekvieną centą, riboja net vaikų sėdėjimą prie kompiuterio ir televizoriaus, kad mažiau už elektrą reikėtų mokėti.

„Aš labiausiai bijau pavasario, kada viskas ištuštėja: stiklainiai tušti, piniginė taip pat. O daržus kaime irgi reikia įdirbti, reikia samdyt transportą, kuras kainuoja. Tada bus dar blogiau, jeigu nebus darbų“, – teigia Klaipėdos rajone gyvenanti Laima Šiūparienė.

REKLAMA
REKLAMA

Uostamiesčio vaikų teisių apsaugos specialistai, socialiniai darbuotojai, prižiūrintys apie 300 socialinės rizikos šeimų, sako pastebintys, kad pastaruoju metu skurstančių šeimų grėsmingai daugėja. Kaip rodo statistika, Lietuvoje žemiau skurdo rizikos ribos jau pernai gyveno kas penktas gyventojas, o dažniausia skurdo priežastis – nedarbas.

Tėvams praradus darbą, pradedama stokoti net maisto. Tokio reiškinio, anot jų, Klaipėdoje seniai nėra buvę. Labiausiai nerimaujama dėl daugiavaikėse šeimose augančių ir darželių nelankančių mažylių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei daugiavaikėje šeimoje yra daug vaikų, kurie lanko mokymo įstaigas, tuomet dar tokių didelių problemų nėra. Tada vaikai pavalgo mokyklose. O tie, kurie nelanko jokios mokymo ar ugdymo įstaigos, mums jau kelia nerimą. Šeimos neturi iš ko maitint vaikų, neturi pinigų nusipirkt maisto produktų“, – sako Klaipėdos vaikų teisių apsaugos tarnybos vedėja Gražina Aurylienė.

Baiminamasi, kad vaikų išmaitinti negalintys tėvai nepradėtų prašyti apgyvendinti juos globos įstaigose. Vaikams, anot G. Aurylienės, tai būtų didžiulis psichologinis smūgis. Todėl visuomenės prašoma aukoti maisto produktų, kuriuos dalins ypač skurstančioms šeimoms. Galinčius padėti prašoma kreiptis į Klaipėdos vaikų teisių apsaugos tarnybą.

Asta Kažukauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų