REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narys Saulius Stoma pradeda rinkti parašus dėl laikinosios tyrimo komisijos dėl galimos pedofilijos tinklų įtakos Lietuvos valstybės institucijoms sudarymo.

REKLAMA
REKLAMA

Tai jau trečias Seime pasirodęs siūlymas, susijęs su skandalingais Kauno įvykiais.

S. Stomos siūloma komisija siektų išsiaiškinti, ar Lietuvos slaptosios tarnybos ir visa teisėsauga dirba galimo pedofilijos tinklų egzistavimo ir jų galimos įtakos valstybės institucijoms kryptimi. Be to, būtų aiškinamasi, kokios pagalbos teisėsaugos institucijoms reikia, kad jos galėtų tinkamai atlikti pedofilijos tinklų formavimosi prevenciją.

REKLAMA

"Ši komisija tirtų ne vienos konkrečios bylos aplinkybes, bet pažvelgtų į problemą kur kas plačiau. Pastarųjų savaičių įvykiai visuomenei sukėlė įtarimų, ar Lietuvos teisėsaugos institucijos nėra veikiamos įtakingo pedofilų tinklo. Kartu nėra aišku, ar valstybė turi pakankamai svertų užkirsti kelią pedofilų tinklų formavimuisi. Tokioje sudėtingoje situacijoje politikai privalo ateiti į pagalbą teisėsaugai. Mūsų pareiga - ne kelti beprasmį triukšmą, o imtis realių teisėkūros ir valdžios institucijų kontrolės veiksmų, kurie būtų gerai apgalvoti ir išdiskutuoti su visuomene", - sako S. Stoma.

REKLAMA
REKLAMA

Spalio 15 d. Seimas, atsižvelgęs į frakcijos Tvarka ir teisingumas siūlymą, iki ateinančio antradienio atidėjo sprendimą, kam patikėti skandalingų įvykių Kaune tyrimą. Parlamentarai turėjo galimybę rinktis iš dviejų variantų: pavesti atlikti tyrimą jį jau pradėjusiam Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui ar sudaryti Vytauto Kurpuveso inicijuojamą laikinąją tyrimo komisiją, primena ELTA.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras praėjusį ketvirtadienį pateikė nutarimo projektą, kuriuo būtų pavesta šiam komitetui atlikti parlamentinį tyrimą dėl aplinkybių, susijusių su Drąsiaus Kedžio skundais. Jo teigimu, komitetas, kuriame dirba ir profesionalūs teisininkai, jau yra pradėjęs tyrimą, daug nuveikęs ir pasiryžęs šį tyrimą užbaigti. S. Šedbaro nuomone, komitetas, gavęs Seimo pavedimą, įgytų daugiau galių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau labiausiai Seimo frakcijos Tvarka ir teisingumas nariai, taip pat "darbiečiai" mano, kad geriau į skandalo aplinkybes įsigilintų iš įvairių frakcijų atstovų sudaryta laikinoji tyrimo komisija.

Seimo nariai Vytenis Andriukaitis, Mečislovas Zasčiurinskas siūlė pavesti atlikti parlamentinį tyrimą ir Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetui, kuris ištirtų vaiko teisių apsaugos institucijų veiklą, nes tai "visų pirma vaiko teisių apsaugos klausimas".

Nepaisant kritikos po pateikimo pritarta nutarimo projektui, kuriuo būtų pavesta atlikti parlamentinį tyrimą Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui. Už tai balsavo 33 Seimo nariai, prieš buvo 2, susilaikė 23 parlamentarai.

REKLAMA

Praėjusį ketvirtadienį frakcijos "Viena Lietuva" narys V. Kurpuvesas planavo pateikti Seimui nutarimo projektą, kuriuo siūloma sudaryti laikinąją tyrimo komisiją Kauno apygardos teismo teisėjo Jono Furmanavičiaus ir Violetos Naruševičienės nužudymo aplinkybėms ištirti. Tačiau gavus Seimo Teisės departamento išvadą dėl galimo jo prieštaravimo Konstitucijai, šis projektas nebus svarstomas, kol Teisės ir teisėtvarkos komitetas pateiks savo išvadą.

V. Kurpuveso siūlomą nutarimo projektą savo parašais parėmė 37 Seimo nariai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų