REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atsimenate reklaminį plakatą troleibusų stotelėse? Šiltas pagyvenusios moters žvilgsnis, žilų plaukų aureolė ir didelis užrašas: „Gera daryti gera“. Iš plakato žvelgė Valentinos Balyko, TV3 projekto „Lietuvos perlai. Šauniausios damos rinkimai“ dalyvės veidas.

REKLAMA
REKLAMA

Valentina plakatui nepozavo – tokia ji buvo natūraliai užklupta ligoninės palatoje. Išsitaršę žili plaukai, veidas – be jokio makiažo. Didelėse akyse spindėjo švelnus liūdesys ir meilė šiam gražiam, tačiau labai laikinam pasauliui. Sužinoję, kad Valentina susirgo sunkia liga, reklamos agentūros jaunimas su visa aparatūra atbildėjo jos nufotografuoti į onkologijos skyriaus palatą.

REKLAMA

Liūdna žila moteris

„Tai man gyvenimą praskaidrino“, – prisimena Valentina prieš dvejus metus ligoninėje įvykusią fotosesiją. Reklamos agentūros darbuotojus ji vadina švelniai – vaikais. „Tie vaikai atvažiavo ir mane čia fotografavo, o tada net mano liūdesys šiek tiek pasitraukė.“

Kaip Valentina tapo aktore ir fotomodeliu? Ją pastebėjo režisieriai ir pakvietė filmuotis užsienio kompanijų kuriamuose kino filmuose prieš dešimtį metų. Iki šiol kviečia, daug kartų per metus. Filme apie karalienę Elžbietą moteris kartu su Holivudo aktoriumi Džeremiu Aironsu vaidino grafienę, pilies šeimininkę. Epizodas buvo filmuojamas Trakų pilies menėje. Valentina turėjo vaidinti tik kūno judesiais, kalbėti jai nereikėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Pasinėrusi į liūdnus prisiminimus Valentina vaikštinėjo po „Akropolį“. Buvo lyg nesava. Staiga pasigedo piniginės. Griebėsi vienos kišenės, kitos, ėmė karštligiškai ieškoti rankinėje – piniginė su visais pinigais ir dokumentais buvo dingusi. Ji prisėdo ant suolelio pilnomis ašarų akimis. Neišgirdo net „Akropolio“ radijo pranešimo: „Rasta piniginė su dokumentais, pasiimkite informacijos skyriuje.“ Tokią ją ir pamatė po prekybos centrą besidairydami iš Holivudo atvykę režisieriai. „Kažkas čiupo mane už rankos ir paklausė, ar nesutikčiau filmuotis, – pasakoja Valentina. – Jiems kaip tik reikėjo tokios pagyvenusios damos. Sutikau, daviau telefoną, tačiau nelabai tikėjau, kad paskambins. Paskambino tą patį vakarą. Po kelių dienų pradėjau dirbti. Viską dariau labai sąžiningai, buvau punktuali, gal todėl ėmė kviesti vis dažniau. Šis darbas mane išgelbėjo nuo depresijos.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš tiesų Valentinos tada vos neištiko depresija. Ją ką tik buvo palikęs vyras – išėjo gyventi su jauna moterimi, netgi jaunesne nei jų sūnus. O gyveno kartu jie net keturiasdešimt metų. Žinios apie dukters skyrybas neatlaikė ir Valentinos mama, ją ištiko insultas, koma, o po poros mėnesių senutė atsisveikino su šiuo pasauliu.

Jaunystėje buvo šokėja

Valentinos mama – lenkė, o tėvelis – švedas. Gal dėl to jos plaukai tokie šviesūs ir garbanoti, o fi gūra liekna? Užaugo ji Baltarusijoje, nedideliame miestelyje netoli Minsko. Valentinos mama dirbo gydytoja, puošdavo dukrelę kaip lėlę, pati jai siūdavo ir megzdavo. Dabar ir Valentina siuva ir mezga, yra sukūrusi net savo suknelių kolekciją. Beje, artimiausių TV3 laidų metu ji norėtų šią kolekciją parodyti žiūrovams.

REKLAMA

Valentinos mama norėjo leisti dukrą į muzikos mokyklą, tačiau smuiko mokytoja, pastebėjusi ypatingus mergaitės fi zinius duomenis ir judrumą, patarė: „Jai reikėtų mokytis šokti – juk visą laiką juda.“ Šokti Valentinai puikiai sekėsi, jauna mergina buvo pakviesta į vieną garsiausių Baltarusijos dainų ir šokių ansamblių. Ji ne tik šoko, bet ir pranešinėjo. Tačiau karjera greitai žlugo – gražuolę šokėją su šviesių plaukų karūna ant galvos nusižiūrėjo dailus jaunikaitis, iš Lietuvos kilęs sportininkas. Pirmoji meilės naktis – ir iš karto nėštumas, o paskui – vedybos. Iš ansamblio Valentina turėjo išeiti dėl to, kad „pažeidė sutartį“. Jaunavedžiai išvažiavo į Kauną, pradėjo studijuoti institute. Deja, meilė labai greitai baigėsi, matyt, jos tikros net ir nebuvo. Valentina negalėjo pakęsti degtinės kvapo, nors draugės jai sakydavo – tikriausiai net nežinai, kaip atrodo tikri alkoholikai. „O aš verkdavau beveik kiekvieną dieną, – prisimena šeimyninį gyvenimą Valentina. – Juk visa buities našta gulė man vienai.“

REKLAMA

Visa gatvė – draugai

Apie praeitį Valentina stengiasi negalvoti. Dabar ji gyvena viena dideliame, antikvariniais baldais apstatytame name netoli Vilniaus. Šalia miškas. Turi didelį sodą, kieme bėgioja trys kačiukai ir du šuniukai. Anksčiau Valentina augino ir ožką, tada pienu visus gatvės vaikus vaišindavo, nė vieno litro niekada nėra pardavusi, tik atidavusi. „Kai vyras paliko, likau viena čia, miške, – pasakoja moteris. – Bet dabar man viskas gerai, tik namo apšildymas brangiai kainuoja. O šaltyje aš negaliu būti – veidas tinsta.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kito gyvenimo draugo Valentina neieško, juokdamasi sako, kad jai užtenka kačiukų ir šuniukų. O draugų jai netrūksta – moteris turi jų labai daug, net visą gatvę. Valentina savo namuose yra įkūrusi savotišką klubą, dažnai moterys ateina pasėdėti prie kavos puodelio, pyragų atsineša. Ir pati Valentina labai skanius pyragus kepa. Gatvės kaimynės Valentinos namuose paprastai susirenka kartą per mėnesį, penktadieniais. O kai prasidėjo televizijos šou, kuriame dalyvauja Valentina, sugriūva kiekvieną šeštadienį. Visoms kartu smagiau žiūrėti laidą „Lietuvos perlai. Šauniausios damos rinkimai.“ Tikra tiesa, kad draugus bėdoje pažinsi. Kai Valentina susirgo, ne tik šeima – marti, sūnus ir du anūkai, bet ir visas kaimynių tuntas ją ligoninėje lankydavo.



Prieglaudos nesteigs

REKLAMA

Apie „Šauniausios damos rinkimus“ Valentina kalba su nusivylimu balse: „Aš esu paskutinė, mažiausiai balsų gavusi, bet man tai nėra svarbu. Netgi savo draugių neprašiau, kad už mane balsuotų – sakiau, jeigu balsuosite, tai dar ilgai negalėsime susitikti, man teks dvare būti. Negaliu aš įžūliai savęs reklamuoti, nemoku to daryti, geriau norėčiau savo draugei padėti. Jos gyvenimas buvo labai sunkus.“ Ir Valentina pradeda pasakoti apie projekte sutiktą bendramintę. „Nereikia man to titulo, – sako ji. – Aš tik Genutei noriu padėti.“

REKLAMA

Valentina yra baigusi masažo kursus, tad savo sugebėjimus dažnai panaudoja ir Taujėnų dvare – pervargusioms ir susierzinusioms kolegėms padaro atpalaiduojantį pečių juostos masažą. Jos rankų kartais prireikia ir vairuotojui, ir operatoriui, kai nuo darbų nugara įskausta.

Valentina kalba švelniu balsu, stengiasi neišsišokti, keiksmažodžių ar piktų žodžių iš jos lūpų niekas nėra girdėjęs. Jos eisena – lyg aristokratės, o kantrybės, tolerancijos ir meilės žmogui ši moteris turi daugiau nei reikia.

„Tame projekte pamačiau, kokių sudėtingų charakterių moterų yra, – kalba Valentina. – Kartais jos kvailai ambicingos, o kartais – isterikės. Aš visas raminu, manau, kad mano tokia užduotis.“ Valentina prisipažįsta anksčiau svajojusi savo dideliame name įsteigti prieglaudą, kurioje galėtų gyventi vienišos vyresnio amžiaus moterys. Manė, bendraus visos, draugiškai gyvens, kortomis vakarais loš. Tačiau pabuvusi šiame dvare tokios idėjos atsisakė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vakarais ji neverkia

Šaltais rudens vakarais Valentina mėgsta įsitaisyti prie židinio su katyte ant kelių. Prisiminusi nelaimingą meilę ir iš gyvenimo pasitraukusią mamą, susigraudina. „Dažnai pagalvoju apie eutanaziją, norėčiau, kad būtų įteisintas šis būdas žmogui savo noru pasitraukti iš gyvenimo, – liūdnai prabyla ji. – Juk mano mama norėjo greičiau mirti, susirgusi ji negalėjo kalbėti, bet aš tai supratau – ji mano ranką su vaistais atstumdavo. Ir aš norėčiau, kad būtų civilizuota galimybė pasitraukti. Tada, kai tikrai tapsiu nepajėgi, nenoriu būti našta savo artimiesiems. Žinau, jie visi labai mane myli. Ir aš juos. Tad kodėl turėčiau varginti?“



Meilė Jančorienė



Valentina projekte „Lietuvos perlai. Šauniausios damos rinkimai“, TV3 nuotr.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų