REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spalio 16–17 d. Afganistano Goro provincijoje, kur veikia Lietuvos vadovaujama Goro provincijos atkūrimo grupė (toliau – PAG), lankėsi Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius, krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas, taip pat užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas, lydimas JAV ir Graikijos ambasadorių Lietuvoje Anne E. Derse ir Constantine Catsambio (Constantine Catsambis) bei Seimo narių Egidijaus Vareikio ir Valentino Mazuronio.

REKLAMA
REKLAMA

Atvykusiai delegacijai PAG stovykloje buvo pristatyta PAG karių ir civilių, PAG stovykloje reziduojančių Japonijos ir JAV atstovų veikla ir pagrindinės problemos, su kuriomis susiduriama siekiant atkurti provinciją. Vėliau svečiai lankėsi Čagčarano mieste, kur apžiūrėjo šiuo metu rekonstruojamą oro uostą, asfaltuojamas gatves, statomą prokuratūros pastatą, taip pat Lietuvos finansuojamų vystomojo bendradarbiavimo projektų objektus.

REKLAMA

Vizito metu delegacija susitiko ir bendravo su PAG tarnaujančiais Lietuvos kariais, domėjosi jų tarnybos ir gyvenimo sąlygomis.  

„Šiuolaikiniame pasaulyje mes turime ne tik naudotis globalizacijos teikiamais privalumais, bet ir prisiimti atsakomybę ir riziką. Būdami Afganistane ir prisidėdami prie šios tarptautinės misijos, jūs ginate Lietuvos nacionalinius interesus, kurie apima ne tik saugumą Lietuvoje, bet ir kitose pasaulio šalyse. Dėkoju jums už šios kilnios misijos vykdymą“, – rikiuotės aikštėje Lietuvos kariams kalbėjo užsienio reikalų ministras V. Ušackas.  

REKLAMA
REKLAMA

Į susirinkusius karius lietuviškai prabilusi JAV ambasadorė Lietuvoje A. E. Derse pabrėžė, kad JAV itin aukštai vertina Lietuvos ir jos karių indėlį į Afganistano atkūrimą.

Kariuomenės vadas gen. mjr. A. Pocius supažindino karius su kariuomenės aktualijomis ir su tuo, kaip, jo manymu, ateityje turėtų būti plėtojami kariuomenės pajėgumai, formuojamas karinis personalas. Susitikime su kariais kariuomenės vadas akcentavo, kad sieks daugiau dėmesio skirti koviniam karių rengimui ir pasirengimui krašto gynybai, taip pat karių dalyvavimui tarptautinėse pratybose ir tokių pratybų kaip „Gintarinė viltis“ (angl. “Amber Hope”), kurios padeda palaikyti bendradarbiavimą su sąjungininkais ir NATO partneriais, organizavimui Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apžiūrėdamas PAG stovyklą, brg. gen. A. Pocius džiaugėsi, kad stovykla gerokai pasikeitė nuo jo paskutinio apsilankymo: pagerėjo karių gyvenimo ir darbo sąlygos, puikiai įrengtas medicinos punktas, karo medikai užtikrina aukšto lygio medicininę priežiūrą kariams ir civiliams.

Delegacijos nariai kariams taip pat perdavė lauktuvių: lietuviškos duonos ir tradicinių lietuviškų rūkytos mėsos gaminių.

PAG – bendra civilių ir karių misija, NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. International Security Assistance Force, ISAF) dalis. Lietuvos vadovaujama PAG Goro provincijoje pradėjo veikti 2005 metais. Pagrindinė misijos užduotis – padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti.

REKLAMA

Be maždaug 150 Lietuvos karių ir civilių, PAG taip pat tarnauja ir dirba Danijos, Gruzijos, Japonijos, JAV, Kroatijos, Rumunijos ir Ukrainos kariai ir civiliai. Šiuo metu Afganistane tarnaujanti devintoji PAG Lietuvos karių pamaina suformuota Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono pagrindu.



Krašto apsaugos viceministras ir kariuomenės vadas apžiūri stovyklą



JAV ambasadorė į lietuvių karius kreipėsi lietuviškai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų