REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Augantį elektros suvartojimą mažinti norinti Kalifornija svarsto galimybę uždrausti didžiulius energiją ryjančius televizorius.

REKLAMA
REKLAMA

Valstijos gubernatorius Arnoldas Schwarzeneggeris parėmė Kalifornijos energetikos komisijos siūlymą griežtai riboti didesnių nei 40 colių įstrižainės televizorių sunaudojamos elektros kiekį.

REKLAMA

Komisijos teigimu, maždaug 35 milijonams Kalifornijos televizorių ir su jais susijusių prietaisų tenka maždaug dešimtadalis visos valstijos namų ūkių sunaudojamos energijos.

Ekspertų teigimu, dideli LCD ar plazminiai televizoriai gali sunaudoti trigubai daugiau elektros nei tradiciniai modeliai.

Kai kurie televizorių gamintojai priešinasi tokiam planui, tačiau kol kas mažai nuveikė bandydami komisijos sprendimą, dėl kurio žadama balsuoti jau po kelių savaičių, pakeisti.

REKLAMA
REKLAMA

Naujasis įstatymas, pirmasis tokio pobūdžio Amerikoje, nustatytų naujus energijos sunaudojimo standartus televizoriams, o juos įgyvendinti tektų per dvejus metus nuo 2011-ųjų sausio.

Panašūs energijos reikalavimai jau kelis dešimtmečius taikomi tokiems prietaisams kaip šaldytuvai ar oro kondicionieriai.

Įtakinga Elektros prietaisų vartotojų asociacija teigia, kad toks įstatymas pakenktų ir vartotojams, ir gamintojams, mat slopins inovacijas, o iš rinkos pašalins maždaug 25 proc. televizorių.

Nors kai kurie televizorių gamintojai siūlomais apribojimais patenkinti, kritikai nurodo, jog kai kurios bendrovės jau kuria naujos kartos, aplinkai draugiškesnius televizorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

tačiau komisija atkerta, jog vieno televizoriaus savininkas elektrai per metus galėtų sutaupyti maždaug 30 JAV dolerių. Valstija išlaidas sumažintų 8,1 mlrd. dolerių ir galėtų atsisakyti planų statyti naują gamtinėmis dujomis kūrenamą elektros stotį.

„Mes nesiūlytume tokių standartų, jei turėtume įrodymų, kad tai pakenks ekonomikai. Iš tikrųjų mes taupome vartotojų pinigus ir padedame plėtoti Kalifornijos ekonomiką”, – dienraščiui „Los Angeles Times“ teigė energetikos komisarė Julia Levin.

Panašius pasiūlymus prieš dvejus metus svarstė ir Europos Sąjunga, tačiau jie taip ir nebuvo priimti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų