REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kooperacija pieno sektoriuje atneštų realią naudą - padidintų pieno supirkimo kainą ir pagerintų jo kokybę. Nauja gamykla ne tik nesužlugdytų jau veikiančiųjų, o dar padidintų pieno ir jo produktų gamybos apimtis.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius tokią nuomonę pareiškė penktadienį po susitikimo su didžiausių Lietuvos pieno perdirbimo įmonių atstovais, kuriems kelia nerimą planai už Europos Sąjungos lėšas statyti žemdirbių valdomą pieno perdirbimo įmonę.

REKLAMA

Lietuvos pieno perdirbimo įmonių atstovai tikino Premjerą, kad jie nesibaimina būsimos konkurencijos ir neišvengiamo pieno supirkimo kainų didėjimo, jiems tik nerimą kelia esą galimai kuriamos išskirtinės sąlygos, teikiamos būsimai kooperatinei pieno perdirbimo įmonei.

Tiek "Rokiškio pieno" valdybos pirmininkas Dalius Trumpa, tiek "Pieno žvaigždžių" vykdomasis direktorius Linas Sasnauskas pareiškė abejones, ar būsima nauja įmonė išspręs pačias skaudžiausias Lietuvos pieno sektoriaus problemas - prastą žaliavos kokybę, Lietuvos karvių bandos atnaujinimą, tačiau žalos, pasak pieno perdirbėjų, tikrai atneš.

REKLAMA
REKLAMA

"Mūsų skaičiavimais, darbo netektų apie 3 tūkstančius žmonių iš 10 tūkstančių darbuotojų, šiuo metu dirbančių pieno perdirbimo įmonėse", - teigė L. Sasnauskas.

Išklausęs visų susitikimo dalyvių nuomones Premjeras teigė nematantis realaus pavojaus, kad pieno sektoriuje žmonės prarastų darbą, nes Lietuva neišnaudoja pieno gamybos kvotų.

Pasak Ministro Pirmininko, praėjusiais metais iš Lietuvos gamintojų buvo supirkta 1,410 mln. tonų pieno perdirbimui (kvota įvykdyta tik 84,06 proc.). Pagerėjus situacijai pieno rinkoje pieno gamyba gali būti padidinta 340-350 tūkst. tonų per metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, nuo 2015 m. planuojama iš viso panaikinti pieno gamybos kvotų sistemą ir neriboti gamybos.

"Pastačius naują pieno perdirbimo įmonę atsirastų papildomi pieno perdirbimo pajėgumai. Padidėjus pieno supirkimo kainoms neabejotinai išaugtų ir pieno gamyba, nes šalyje yra tradicijos ir palankios gamtos sąlygos pieno ūkiui plėtoti. O dabartiniai pieno perdirbimo įmonių savininkai ir jų profsąjungos turėtų pirma paieškoti atsakymų, kas turi būti daroma, kad pieno supirkimo kainos Lietuvoje nebūtų pačios mažiausios Europos Sąjungoje", - pažymėjo Premjeras A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų