REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinės bendruomenės tikslas Afganistane - ne būti nuolatiniu policininku, bet sukurti sąlygas ilgalaikiam ir patvariam šalies stabilumui bei saugumui, kad vieną dieną visišką atsakomybę už šalies ateitį būtų galima perduoti patiems Afganistano žmonėms, teigia Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį V. Ušackas Kabule susitiko su Jungtinių Tautų (JT) specialiuoju atstovu Kajumi Eide (Kai Eide). Susitikime V. Ušackas ir K. Eidė kalbėjosi apie vykusius rinkimus ir situaciją Afganistane po rinkimų, aptarė JT vaidmenį koordinuojant tarptautinės bendruomenės veiklą Afganistane, bendrą tarptautinės bendruomenės strategiją atkuriant Afganistano valstybę.

REKLAMA

"Afganistaniečiams reikia padėti ruoštis savarankiškai valdyti savo šalį, nes mūsų misija nėra amžina", - sakė V. Ušackas.

Anot ministro, tarptautinė bendruomenė pasiryžusi padėti Afganistanui užtikrinti stabilumą ir saugumą, tačiau sėkmė Afganistane taip pat priklausys nuo aktyvios ir jaučiančios atsakomybę Afganistano vyriausybės.

Kitas sėkmės Afganistane veiksnys - tarptautinės bendruomenės ekonominių ir karinių pastangų koordinavimas. V. Ušackas pažymėjo, kad tarptautinės bendruomenės - Europos Sąjungos, JT, NATO ir atskirų šalių - pastangos atkuriant Afganistaną duotų didesnį efektą, jei būtų aiški bendra veikimo strategija ir būtų geriau koordinuojami veiksmai.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos diplomatijos vadovas pažymėjo, kad svarbu išlaikyti balansą tarp strateginių projektų, skirtų visai šaliai, ir projektų, skirtų provincijoms, tokioms kaip Goras.

Aptariant JT paramos misijos Afganistane (United Nations Assistance Mission in Afghanistan, UNAMA) veiklą ministras V. Ušackas pažymėjo, kad būtina ją plėsti Goro provincijoje ir ieškoti būdų, kaip galėtų būti sustiprintas UNAMA padalinys Gore.

Penktadienį V. Ušackas aplankė Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgas Kandahare ir atvyko į Čagčaraną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų