REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Garsios šiaulietės Jolantos Razmienės gauja albanams sąvadautojams Londone yra pardavusi apie 80 Lietuvos merginų.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaulietei Jolantai Razmienei (45 m.) nepavyko nei drabužių dizainerės, nei doros verslininkės karjera. Bankrutavus jos padėvėtų drabužių parduotuvei, ši moteris ėmė prekiauti... lietuvaitėmis. Pasitelkusi kone 10 padėjėjų, per porą metų Londono sąvadautojams albanams J. Razmienė pardavė net apie 80 merginų. Tačiau viena jų Anglijoje pabėgo, pasiskundė policijai, ir prekeivos žmonėmis priėjo liepto galą.

REKLAMA

Pernai J. Razmienė su sėbrais teisme gavo, ką nusipelnę. Tik buvęs J. Razmienės artimas draugas ir aktyviausias padėjėjas Adrijus Klimecas (37 m.) sugebėjo pasislėpti. Neseniai jis buvo pagautas ir paskutinis iš gaujos išgirdo savo nuosprendį.

Tyrimas pradėtas Anglijoje

J. Razmienės gauja į teisėsaugos akiratį pateko 2005-ųjų pradžioje. Labai neįprastai – apie šiaulietės gaują Anglijos policijai pranešė kažkokia moteris iš... Mančesterio priemiesčio.

REKLAMA
REKLAMA

Surinkusi policijos telefono numerį anglė pranešė, kad į jos namus įsiveržė pagalbos maldaujanti jaunutė užsienietė, tikinanti ką tik pabėgusi iš ją įkalinusio sąvadautojo albano nelaisvės.

Didžiosios Britanijos policininkai dirba kitaip nei jų kolegos snaudaliai Lietuvoje, todėl jau po kelių minučių buvo paskambinusios moters namuose. Čia pareigūnai rado iš baimės drebančią 19 metų lietuvaitę Angelę R. (nukentėjusiųjų merginų vardai pakeisti).

Policijos nuovadoje paskambinusi iš proto einančiai mamai ir aprimusi Angelė papasakojo, jog dar prieš 11 parų ramiai gyvenusi viename Aukštaitijos miestelyje, lankiusi vietinės profesinės technikos mokyklos paskaitas ir nė neįtarusi, kokius tuoj patirsianti nuotykius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kavalieriai sužavėjo kaimietes

2005-ųjų vasarį savo miestelyje mergina susipažino su dviem jaunais atvykėliais: 21 metų Arnoldu Razma bei pora metų vyresniu Robertu Songaila. Lengvuoju automobiliu iš Šiaulių atvažiavę vyrukai elgėsi kultūringai, buvo mandagūs ir malonūs, todėl Angelei ir jos bendraamžei draugei Aldonai paliko neišdildomą įspūdį. Tad kai po poros dienų paskambinę Arnoldas su Robertu abi paneles pakvietė savaitgalį paviešėti pas juos Šiauliuose ir pasilinksminti naktiniame klube, merginos ilgai nedvejojo – kas žino, gal tai jų laimė, jų išrinktieji...

REKLAMA

Atvykę į miestelį kavalieriai Angelę su Aldona įsisodino į savo mašiną ir, lydimas kitų kaimo merginų pavydžių žvilgsnių, išsivežė. Tik prieš kelionę įspėjo pasiimti pasus – naktinio klubo apsauga, girdi, gali paprašyti įrodymų, jog jos – pilnametės.

Šiauliuose automobilis sustojo prie dailaus nuosavo namo. Įsivedęs viešnias Arnoldas supažindino su liekna vidutinio amžiaus moterim, kurią pavadino savo seserimi. Tik vėliau merginos sužinojo, jog nuo pirmos minutės joms buvo meluojama – iš tikro tai buvo Arnoldo motina Jolanta Razmienė.

REKLAMA

Netikėtai pasiūlė kelionę

Kai pavaišintos alkoholiu merginos truputį išgėrė ir atsipalaidavo, A. Razma su R. Songaila paskelbė netikėtą naujieną – esą atsiradę svarbių reikalų Londone. Tad Angelė su Aldona kviečiamos ne į naktinį klubą, o savaitgaliui į Didžiosios Britanijos sostinę!

Angelė dvejojo – pirmadienį juk reikėjo į pamokas. Tačiau Arnoldas nuramino, jog jie tik susitiksią su verslo partneriais, pasivaikščiosią po Londoną ir sekmadienį vakare ramiai parskrisią. Na kaip atsispirsi tokiam pasiūlymui – vizos į Didžiąją Britaniją buvo ką tik panaikintos, pasus moksleivės lyg tyčia pasiėmusios, o pažadėtas prabangus viešbutis, vaišės ir linksmybės, žinoma, kavalierių sąskaita.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad po pusvalandžio ketvertas sėdo į automobilį ir išrūko į Vilniaus oro uostą.

Angelė su Aldona nežinojo, kad vos joms išvykus, J. Razmienės pavedimu kitas gaujos narys A. Klimecas telefonu sąvadautojams albanams pranešė apie atvykstančias „dvi prekes“, suderino susitikimo detales ir užsakė lėktuvo bilietus į Londoną. Joms – tik į vieną pusę...

Išgąsdintos merginos nesipriešino

Kai ketvertas Londone išlipo iš lėktuvo, A. Razma su R. Songaila perspėjo, kad čia visose pakampėse tyko kišenvagiai. Jiedu paėmė „pasaugoti“ merginų pasus, tada nusivedė į kavinę, kur prie jų priėjo trys tamsaus gymio albanai. Palikę lietuvaites prie staliuko gurkšnoti kavą vienas, lietuviai su pietiečiais, vis nužvelgdami Angelę su Aldona, kažką tarėsi prie kito staliuko.

REKLAMA

Tada A. Razma merginoms paaiškino, jog dabar jos turėsiančios vykti su albanais ir, jei gyvybė brangi, jų klausyti. R. Songaila pagrasino, kad jei merginos sumanysiančios kelti triukšmą, jie su Arnoldu dingsią, o lietuvaites sulaikys policija. Kadangi jos nemoka angliškai, nežinia ko be pasų ir pinigų trinasi po oro uostą, būsiančios sulaikytos už valkatavimą bei prostituciją ir uždarytos į kamerą, kur teksią liežuviu tenkinti šlykščiausius negrių lesbiečių įgeidžius. Taip, girdi, ne vienai išsišokėlei jau nutikę.

REKLAMA

Priblokštos Angelė su Aldona ašarodamos leidosi nuvedamos į stovėjimo aikštelę. Ten  matė, kaip albanai A. Razmai su R. Songaila atskaitė pluoštelį banknotų. Gavę pinigus, tiedu patenkinti nuėjo, o albanai merginas įgrūdo į savo mašiną ir išsivežė. Abi visą kelią bliovė, tik albanų tai nė trupučio nejaudino.

Masino nerealiu uždarbiu

Merginos buvo atvežtos į Šefildo miestą, apnakvydintos viename name. Čia belaisves pasitiko nusikaltėlių bendrininkė lietuvė, kaip vėliau nustatyta – Vilma Kizlaitė. Ji Angelei su Aldona paaiškino, kad abi parduotos, todėl nori nenori teksią dirbti prostitutėmis. Tačiau tai esą ne tragedija – darbas nesunkus, netgi malonus, o uždarbis esąs fantastiškas. Pasak V. Kizlaitės, už kiekvieną viešnamyje aptarnautą klientą jos gausiančios po 100 litų. Vilma tikino, jog kai kurios „darbščios sekso bitutės“ per mėnesį uždirba net iki 20 000 litų. Kiek klientų tektų už tokį atlygį aptarnauti – skaičiuokite patys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau žadami pasakiški pinigai merginų nesugundė – jos pareikalavo, kad nedelsiant būtų parskraidintos namo. Suirzusi V. Kazlaitė mobilaus ryšio telefonu paskambino J. Razmienei ir ėmė priekaištauti, kad ši jau nebe pirmą kartą atsiunčianti visiškai „dirbti nenusiteikusias“ maištininkes.

Tačiau gaujos vadeiva atšovė, jog Lietuvoje norinčių vergauti albanams prostitučių surasti neįmanoma. J. Razmienė V. Kizlaitei pasiūlė pažadėti daugiau pinigų, ir netrukus palūžusios merginos „dirbsiančios“ kaip šilkinės.

REKLAMA

Kitą dieną draugės buvo atskirtos. Aldoną nusivežė vienas albanas, o Angelę – kitas, vardu Seimiras. Nusivežęs į kažkokį miestelį arčiau Mančesterio, su lietuvaite kambaryje užsidarė trims paroms, o per tą laiką ją mušė ir žagino.

Apgautoji pati niekšą apgavo

Po to Seimiras Angelę nuvežė į viešnamį, bet jo valdytojai lietuvaitė pasakė nesutinkanti likti įkalinta kambaryje ir aptarnauti klientus. Supykęs banditas Angelę parsivežė į savo būstą, žiauriai sumušė ir užrakino.

Vienuoliktą nelaisvės pas albaną dieną Angelė susiėmė, nutarė pasitelkti moterišką gudrumą ir pabėgti. Ji apsimetė pralinksmėjusi, jau susitaikiusi su likimu.

REKLAMA

Apsidžiaugęs Seimiras kitą dieną Angelę vėl išvežė į viešnamį. Stabtelėjęs prie parduotuvės cigarečių, jis buvo apsigavęs, praradęs budrumą – Angelę mašinoje trumpam paliko vieną...

Tuo pasinaudojusi mergina iššoko ir pasileido nežinomo miesto gatvėmis kiek kojos neša. Vingiais nubėgusi porą kvartalų ji ėmė kumščiais daužyti pirmo pasitaikiusio namo duris. Jo savininkė ir iškvietė policiją.

Netekęs vergės albanas vėl susisiekė su J. Razmienės gauja ir, pasiguodęs dėl patirto nuostolio, užsakė naujų merginų. Tik prašė nuolankesnių ir šviesesnio gymio – girdi, klientai vis prašo jaunų blondinių.

REKLAMA
REKLAMA

Albanai prostitutes apgaudinėjo

Tačiau prekeivų žmonėmis ramybė buvo apgaulinga. Anglijos kriminalistai, susisiekę su kolegomis Lietuvoje, pradėjo bendrą slaptą operaciją. Kelias savaites ir Anglijoje, ir Lietuvoje sekę prekeivas žmonėmis, pareigūnai abiejose šalyse vienu metu surengė sulaikymo operacijas bei kratas. Buvo sugaudytas ir visas būrys prostitučių, tarp kurių nestokojo ir lietuvaičių. Beje, ne visos merginos viešnamiuose dirbo įkalintos – daugelis jų galėjo bet kada pabėgti, tačiau to nedarė.

Per kratas pas nusikaltėlius rastuose bloknotuose pareigūnai perskaitė įrašus, kad nuo 2004-ųjų birželio iki 2005-ųjų vasario, kol įsikišo policija, į J. Razmienės gaujos tinklą buvo pakliuvę net apie 80 merginų. Londone jos buvo parduodamos už 2500–6000 svarų sterlingų (10 000–20 000 litų). V. Kizlaitė Angelei su Aldona melavo – viešnamiuose įkalintos merginos albanų gaujoms atsipirkdavo per porą mėnesių, duodavo milžiniškus pelnus, o pačios gaudavo gerokai mažiau nei žadėta pinigų, nes iš algos būdavo nurašomos sumos neva už kambarį, patalynę, maistą, drabužius, įvairias susigalvotas baudas.

Britų teisėjai – griežti

J. Razmienės gaujai Lietuvoje nesisekė rasti merginų, norinčių dirbti prostitutėmis albanų nelaisvėje, todėl gaujos nariai imdavosi gudrybių bei apgaulės – kaip su Angele ir Aldona. Nustatyta, kad J. Razmienė albanams pardavė net savo kambarinę – 21 metų šiaulietę. Tačiau pritrūkus įrodymų kaltinimai gaujai pateikti tik dėl 11 apgaule parduotų sekso vergių.

REKLAMA

J. Razmienė prekyba merginomis užsiėmė ne iš gero gyvenimo. Anksčiau ši moteris turėjo pretenzijų būti drabužių modeliuotoja, dalyvavo Lietuvos madų festivalyje „In Vogue“, tačiau profesionalai iš jos kolekcijų pasišaipė, įteikė „Auksinės avietės“ prizą už neskoningiausią kolekciją. Įsižeidusi J. Razmienė metė modeliavimą ir ėmėsi verslo – 1998-aisiais atidarė dėvėtų drabužių parduotuvę „Nuo... iki“, bet ši bankrutavo. Tada moteris susigundė idėja sąvadautojams Londone pardavinėti merginas.

Už mūsiškius greitesni ne tik Didžiosios Britanijos policininkai, bet ir teisėjai. Jie albanų sąvadautojų gaują nuteisė jau po mėnesio, 2005-ųjų pavasarį. Ir dar kaip nuteisė – mūsiškiams tik mokytis. Albanų sąvadautojų gaujos vadeiva įkalintas net 21 metams. V. Kizlaitė į Anglijos dangų pro grotas žvelgs net 11 metų.

Priėjo liepto galą

Lietuvos teisėjams sekėsi kur kas prasčiau. Kurį laiką J. Razmienė slapstėsi pas savo artimą draugą A. Klimecą namo palėpėje, bet buvo suimta. Tada, policijos tampomas už automobilio magnetolos vagystę Tauragėje, pasislėpė pirmasis J. Razmienės padėjėjas A. Klimecas.

REKLAMA

J. Razmienės gauja prieš teismą stojo tik po trejų metų, pernai. Griežčiausiai nubausta juodojo verslo organizatorė J. Razmienė – Šiaulių apygardos teisme ji nuteista kalėti 5 metus. Laisvės atėmimo bausmės skirtos ir trims jos parankiniams. Vilnietis Robertas Songaila nuteistas kalėti puspenktų metų, 22 metų šiaulietis Kęstutis Navickas – 4 metus ir 2 mėnėsius, 32 metų Sigitas Kaminskas – 3 metus. Epizodiškai prekeivoms talkinusi 25 metų šiaulietė Ramutė Gricienė nuteista kalėti 1 metus ir 9 mėnesius.

Kartu turėjo būti nuteistas ir Adrijus Klimecas, tačiau jis spėjo pasislėpti. Tik neilgam. Šiemet vasarį Tauragės policija sustabdė lengvąjį automobilį „VW Vento“ su prancūziškais numeriais. Mašinoje važiavo 3 vyrai, tarp kurių pareigūnai pažino po tamsiais akiniais akis slėpusį A. Klimecą. Tas mėgino bėgti, sulaikomas priešinosi, policininkus net grasino apkrėsti ŽIV, tačiau buvo surakintas, o galop pasodintas į teisiamųjų suolą.

Nuteistas ir paskutinysis

Už vagystes 4 kartus teistas A. Klimecas neneigė pažinojęs J. Razmienę bei jos gaujos narius, bet kategoriškai neigė prekiavęs merginomis. Tačiau teisme buvo įrodyta, kad jis aktyviai ieškodavo tinkamų parduoti merginų, už jas tautiečiams siūlydavo po 1000 litų. Jis taip pat rūpindavosi lėktuvų bilietais, lydėdavo aukas į Londoną, derėdavosi su albanais. Už visus šiuos darbelius, dar pridėjus magnetolos vagystę Tauragėje, prieš kelias dienas A. Klimecas Šiauliuose buvo nuteistas kalėti 6 metus.

REKLAMA

Teismo sprendimu visi nuteistieji gaujos nariai solidariai kiekvienai parduotai merginai privalo sumokėti po 50 000 litų moralinės žalos.

Keista, tačiau motinai aktyviai talkinęs J. Razmienės sūnus 21 metų Arnoldas Razma nuo baudžiamosios atsakomybės išsisuko, nes suimtas pirmas prisipažino ir policijai padėjo surinkti įrodymus prieš motiną bei sėbrus.

Sigitas Stasaitis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų