REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva ir toliau padės atkurti Afganistano Goro provinciją ir ateityje paramą skirs prioritetinėms sritims - infrastruktūros plėtrai, sveikatos apsaugai ir švietimui, - kurios identifikuotos Goro provincijos padedant Lietuvai parengtame 5 metų trukmės provincijos vystymo plane.

REKLAMA
REKLAMA

Tai užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas ketvirtadienį pažymėjo Kabule vykusiuose susitikimuose su Afganistano valdžios atstovais. Ministras kartu su Goro provincijos gubernatoriumi Saidu Muhamedu Igbalu Munibu (Said Mohammad Iqbal Munib) Afganistano centrinės valdžios atstovams, tarptautinių organizacijų ir vystymo agentūrų vadovams, Kabule reziduojantiems užsienio valstybių ambasadoriams pristatė Goro provincijos atkūrimo darbus.

REKLAMA

V. Ušackas patvirtino Lietuvos pasiryžimą laikytis ilgalaikių įsipareigojimų teikti pagalbą atkuriant Afganistano valstybę ir jos Goro provinciją. Ministras informavo, kad Afganistanas (Goro provincija) yra Lietuvos Vyriausybės vystomojo bendradarbiavimo prioritetinė šalis, kuriai iki 2010 metų Lietuva bus skyrusi 40 proc. visų vystomojo bendradarbiavimo lėšų.

Pasak ministro, 2006-2009 metais Lietuva skyrė 11,6 mln. litų, vizito metu sutarta, kad Lietuva skirs papildomai 1 mln. litų kaip pradinį įnašą Čagčarano vaikų centro (globos namų) statybai.

REKLAMA
REKLAMA

"Per ketverius veiklos metus Gore Lietuva finansavo 19 mokyklų statymą ir sudarė sąlygas daugiau kaip 2,7 tūkst. vaikų lankyti 40 bendruomeninių mokyklų, pastatė 3 mikrohidroelektrines, perengė 44 veterinarijos specialistus, kurie paskiepijo daugiau kaip 60 tūkst. gyvulių, parengė galimybių studijas ir techninius brėžinius Čagčarano oro uosto ir ligoninės rekonstrukcijai, surengė Lietuvos mokslininkų - 2 archeologų ir 1 geologų ekspedicijas, įgyvendino kitus projektus", - sakė V. Ušackas.

Goro gubernatorius teigiamai įvertino Lietuvos vadovavimą provincijos atkūrimo grupei ir paramą, suteiktą pagal vystomojo bendradarbiavimo programą, ir pažymėjo, kad jei ne Lietuva, provincija būtų likusi tarptautinių vystymų agentūrų veiklos nuošalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos diplomatijos vadovas Goro provincijos vystymo planus taip pat aptarė susitikime su Afganistano finansų ministru Omaru Zakivalu (Omar Zakhilwal).

V. Ušackas informavo O. Zakivalą apie Lietuvos pastangas pritraukti tarptautinius donorus į Goro provinciją. Pasak ministro, Lietuva dėl to kalbasi su Azerbaidžanu, Europos Sąjunga, JAV, Japonija, Kanada, Kazachstanu, Persijos įlankos valstybėmis, kitomis šalimis. Kaip sektiną pavyzdį ministras pateikė Japonijos sprendimą skirti paramą šiai provincijai ir tolesnius Japonijos ketinimus finansuoti Gore vykdomus atkūrimo darbus.

Ministras taip pat pažymėjo, kad tarptautiniams donorams į Goro provinciją pritraukti reikia ir atitinkamai didesnio centrinės valdžios dėmesio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų