REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savaitės viduryje Biržuose savo patirtimi ir mintimis dalinosi du įdomūs žurnalistai - Aurimas Perednis ir Kęstutis Girnius

REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir dera BTV pokalbių laidos „Akistata su Lietuva“ vedėjui, Aurimas Perednis paklausė publicisto, politikos apžvalgininko, pedagogo, istoriko, filosofijos daktaro, buvusio „Laisvosios Europos“ radijo lietuvių ir centrinių žinių tarnybų direktoriaus Kęstučio Girniaus : „Tai kas gi yra Lietuvoje?"

REKLAMA

K.Girnius gana plačiai kalbėjo apie taip dabar madingą temą Lietuvoje – krizė, jos prielaidos, ypatingas poveikis Lietuvoje dėl prieš tai buvusių 6-8 augimo metų, buvusios socdemų valdžios išlaidavimas ir dabartinės gana mechaniškas išlaidų karpymas.

„Turi būti balansas,“- sakė svečias, - „karpai išlaidas, daugini pajamas“. To, deja, nelabai matosi. K.Girnius apžvelgė politinių partijų, pramonininkų, bankų vaidmenį ir interesus. Lietuvoje bankai, anot jo, yra iš dalies padaryti atpirkimo ožiais. Kai jie pradėjo kiek atidžiau žvelgti į paskolų gavėjus, pasipylė kaltinimai, kad neduoda pinigų.

REKLAMA
REKLAMA

Klausimo iš salės kiek nukreiptas į šalį, Aurimas Perednis prakalbo apie „žaliąją“ energetiką. Matėsi, kad ši tema jam artima, prisipažino, kad gyvena kaime ir kartu su kaimynais norėtų pasekti Smalininkų gyventojų, pasistačiusių už 1 milijoną litų vėjo jėgainę, pavyzdžiu.

Tiek iš salės, tiek ir iš pačių prelegentų lūpų pasigirdo amžinasis sąmokslo teorijos klausimas – kas iš tikro valdo Lietuvą, kas yra tikrasis Lietuvos premjeras? Abu prelegentai, tarsi tapę Juoduoju ir Baltuoju metraštininkais, gvildeno aktualias Lietuvai temas – kieno produktas Valinskas? Koks Lubio vaidmuo? Santykiai su Rusija? Kodėl neįvedami progresiniai mokesčiai?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neapeitas pro šalį ir Seimo automobilių nuomos skandalas, prisiminti jau beveik legendiniai Dalios Teišerskytės žodžiai apie nacionalinę vertybę – seimūnus, solidarumo stoka, naujai staiga iškylančių partijų ir projektų fenomenas, kainų augimo priežastys, pasaulio globalizacija ir pažeidžiamumas.

Susitikimo dalyviai turėjo klausimų žurnalistams dėl jų laidų svečių. A.Perednis pripažino, kad iš laidos į laidą vaikšto gal koks 30 seimūnų, kiti tik palaimingai tūno ir naudojasi mokesčių mokėtojų pinigais. Abu prelegentai prisipažino, kad žurnalistai kartais vertina laidų dalyvius gana paprastu principu – geras kalbėtojas ir blogas kalbėtojas.

Susitikimo pabaigoje K.Girnius išsakė nemažai gerų žodžių prezidentei D.Grybauskaitei už prezidentūros apvaldymą, ypatingai pabrėždamas, kad ji iš tikrųjų turi spaudos atstovą, kuris ir išsako prezidentės nuomonę. Anot politologo, nėra ko bet kokia kad ir menkiausia proga lįsti į eterį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų