REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai kurios bendrijos, patikėjusios valdžios pažadais, kad greitai bus teikiamos paskolos, pradėjo renovacijas, tačiau pinigų nėra, o su rangovais reikia atsiskaityti.

REKLAMA
REKLAMA

Bankai sako, kad be valdžios garantijos daugiabučių renovacija yra per daug rizikingas verslas, o aplinkos ministras siūlo gyventojams palaukti.  

REKLAMA

Šiauliuose, Valančiaus gatvėje, esančiam daugiabučiui statybininkai jau apšiltino pamatus, iš rangovo lėšų buvo supirktos medžiagos stogui ir vamzdynams apšiltinti. Mėnesio pabaigoje namo gyventojai už šiuos darbus įmonei turi sumokėti apie 100 tūkst. litų, tačiau pinigų nėra. Nė vienas bankas daugiabučius renovuojančioms bendrijoms kol kas paskolų neteikia.

„Bendrija Vyriausybės apgauta. Didieji vyrai iš tribūnos kalba: „Yra, duodam, imkit“. O iš tikro nėra nieko, melas aukščiausias“, – piktinasi Valančiaus 2 bendrijos pirmininkė Virginija Remeikienė.

REKLAMA
REKLAMA

Į panašią situaciją pateko ne viena šiais metais renovaciją pagal seną programą ketinusi pradėti bendrija. Buvo sudarytos sutartys su rangovais ir manyta, kad jau šiemet gyventojams teks mažiau mokėti už šilumą, tačiau negaunant paskolų darbus teko stabdyti.

„Man neaišku, kodėl Vyriausybė visą laiką šneka, kad reikia renovuoti namus, tada turėsim darbo vietų, į biudžetą atplauks pinigai, ir kodėl niekas nieko nedaro?“ – sakė  Sevastopolio 5 bendrijos pirmininkas Česlovas Martinaitis.

„Mes dabar tokioje padėtyje, kad nei bėgt, nei rėkt. Jeigu nutraukiam – nuostoliai, o tęsti nėra galimybių. Va tau tokios ir sąlygos“, – kalbėjo  Aido 17 bendrijos pirmininkas Kazys Lietuvininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bankų asociacijos pirmininko Stasio Kropo teigimu, paskolų negaunantys gyventojai gali kaltinti tik Vyriausybę, kuri esą nesuteikia deramų garantijų.

„Problema ta, kad renovuojant bendrija neturi turto ir negali jo užstatyti. O bankai teikia paskolas tiktai tuomet, kai yra adekvatus užstatas. Ir kol nėra valstybės garantijos arba užtikrinimo dėl tų paskolų, tai jos bankininkystės verslo požiūriu yra gan rizikingos“, – kalbėjo Komercinių bankų asociacijos pirmininkas

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas sako, kad problema bus išspręsta, kai renovavimo paskolas garantuos įmonė „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) – prie Ūkio ministerijos veikianti draudimo bendrovė. Jai Vyriausybė dar vasaros viduryje skyrė 70 mln. litų.

REKLAMA

Maksimali INVEGOS garantijų suma gali siekti iki 1,5 mln. litų. Problema ta, kad ši paskolų draudimo bendrovė gali garantuoti tik 80 proc. sumos, o bankai nori viso 100 proc. Valstybės institucijos dar bando bankus įtikinti, kad šie skolintų.

„Dabar INVEGA derasi su bankais, kol kas galutinio rezultato dar nėra. Šią savaitę išsiuntėme priminimus ,kad tai yra labai skaudi problema, tiek Finansų, tiek Ūkio ministerijai. Galiu užtikrinti tuos gyventojus, kurie yra sąraše, kad tos lėšos šių metų neprapuls, jos bet kokiu atveju perkeliamos į kitus metus. Tad kai tik bus baigta derėtis su bankais, tos lėšos pajudės“, – teigė aplinkos ministras.

Šiuo metu šalyje lėšų renovacijai laukia beveik 280 bendrijų. Dalis jų, darbų apmokėjimo sąlygas su Vyriausybę suderėjo dar 2008 metų pavasarį.

Jevgenijus Bardauskas, Aurelija Malakauskaitė

LTV „Panorama“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų