REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas, atsižvelgęs į frakcijos Tvarka ir teisingumas siūlymą, iki ateinančio antradienio atidėjo sprendimą, kam patikėti skandalingų įvykių Kaune tyrimą. Parlamentarai turėjo galimybę rinktis iš dviejų variantų: pavesti atlikti tyrimą jį jau pradėjusiam Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui ar sudaryti Vytauto Kurpuveso inicijuojamą laikinąją tyrimo komisiją.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras ketvirtadienį pateikė nutarimo projektą, kuriuo būtų pavesta šiam komitetui atlikti parlamentinį tyrimą dėl aplinkybių, susijusių su Drąsiaus Kedžio skundais. Jo teigimu, komitetas, kuriame dirba ir profesionalūs teisininkai, jau yra pradėjęs tyrimą, daug nuveikęs ir pasiryžęs šį tyrimą užbaigti. S. Šedbaro nuomone, komitetas, gavęs Seimo pavedimą, įgytų daugiau galių.

REKLAMA

Tačiau labiausiai Seimo frakcijos Tvarka ir teisingumas nariai, taip pat "darbiečiai" mano, kad geriau į skandalo aplinkybes įsigilintų iš įvairių frakcijų atstovų sudaryta laikinoji tyrimo komisija.

"Esame prieš, kad komisijai vadovautų S. Šedbaras. Mes juo nepasitikime kaip komisijos pirmininku. Esame už tai, kad būtų sudaryta atskira komisija, kad šiam tyrimui nevadovautų Teisės ir teisėtvarkos komitetas", - frakcijos Tvarka ir teisingumas vardu pareiškė Remigijus Ačas.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiai pozicijai pritaręs "darbietis" Kęstutis Daukšys tvirtino, kad Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas turėjo daugybę progų jau nuo pavasario įsigilinti ir reaguoti į problemą. Jo nuomone, nepriklausoma komisija iš įvairių frakcijų atstovų, atitraukta nuo ryšių su teisėtvarka, būtų naudingesnė.

"Nevynioti visko į teisinę vatą" ir įkurti laikinąją tyrimo komisiją ragino ir valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Saulius Stoma.

Seimo nariai Vytenis Andriukaitis, Mečislovas Zaščiurinskas siūlė pavesti atlikti parlamentinį tyrimą ir Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetui, kuris ištirtų vaiko teisių apsaugos institucijų veiklą, nes tai "visų pirma vaiko teisių apsaugos klausimas".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant kritikos po pateikimo pritarta nutarimo projektui, kuriuo būtų pavesta atlikti parlamentinį tyrimą Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui. Už tai balsavo 33 Seimo nariai, prieš buvo 2, susilaikė 23 parlamentarai.

Nutarimo projekte komitetui siūloma ištirti, ar D. Kedžio skundų tyrimas buvo atliekamas laikantis įstatymų reikalavimų; ar šis tyrimas nebuvo nepagrįstai vilkinamas. Komitetas taip pat turėtų atsakyti į klausimą, kokių veiksmų turėtų imtis valstybės institucijos, kad ikiteisminiai tyrimai vyktų operatyviau ir ekonomiškiau, įvertinti galimas teisinio reguliavimo spragas.

REKLAMA

Nutarimo projekte siūloma Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui savo išvadas pateikti Seimui iki šių metų lapkričio 4 dienos.

Ketvirtadienį frakcijos "Viena Lietuva" narys Vytautas Kurpuvesas planavo pateikti Seimui nutarimo projektą, kuriuo siūloma sudaryti laikinąją tyrimo komisiją Kauno apygardos teismo teisėjo Jono Furmanavičiaus ir Violetos Naruševičienės nužudymo aplinkybėms ištirti. Tačiau gavus Seimo Teisės departamento išvadą dėl galimo jo prieštaravimo Konstitucijai, šis projektas nebus svarstomas, kol Teisės ir teisėtvarkos komitetas pateiks savo išvadą.

REKLAMA

V. Kurpuveso siūlomą nutarimo projektą savo parašais parėmė 37 Seimo nariai.

Atsižvelgus į J. Furmanavičiaus ir V. Naruševičienės nužudymo faktą, komisijai siūloma nustatyti, ar teisėsaugos institucijų (policijos, prokuratūros ir teismų) pareigūnai tinkamai, išsamiai ir adekvačiai atliko tyrimo veiksmus dėl viešai paskelbtų mažamečių tvirkinimo kaltinimų.

Tyrimo komisijai siūloma įvertinti, ar teisėsaugos institucijos ėmėsi tinkamų ir adekvačių veiksmų asmenų saugumui užtikrinti po teisėjo J. Furmanavičiaus nužudymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu Seimas pritartų, komisija tirtų, ar Vaiko teisių apsaugos tarnyba, paskelbus informaciją dėl mažamečių tvirkinimo, ėmėsi tinkamų veiksmų, kad apgintų pažeistas vaiko teises, ar šios institucijos veiksmai buvo išsamūs ir pakankami.

Nutarimo projekte komisijai siūloma įvertinti galimai egzistuojančias teisinio reguliavimo spragas tiriant nusikalstamas veikas, kurių padarymu gali būti įtariami valstybės institucijų pareigūnai, taip pat tiriant nusikalstamas veikas mažamečių tvirkinimo atvejais.

Šią laikinąją tyrimo komisiją siūloma sudaryti iš 10 Seimo narių.

Apie tai žiūrėkite LNK žinių videoreportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų