REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į korupcijos skandalą ir skolas įklimpusi Panevėžio miesto savivaldybės administracija pasišovė bet kokiomis priemonėmis gerinti įvaizdį, visuomenei pateikti tik teigiamą informaciją ir taip išvengti kritikos.

REKLAMA
REKLAMA

Neseniai vykusiame posėdyje miesto savivaldybės administracijos direktorius Stasys Karčinskas, priklausantis Rolando Pakso partijai Tvarka ir teisingumas, valdininkams įsakė nebendrauti su žurnalistais, o visus atsakymus derinti tik per Ryšių su visuomene skyrių.

REKLAMA

Nors S.Karčinskas neigia, kad tokie Savivaldybės vadovų veiksmai kilo dėl žiniasklaidos paviešintų faktų apie skolas ir korupcijos skandalą, tačiau būtent po šių įvykių savivaldybės administracijos vadovai ėmėsi riboti laisvą žodį jiems pavaldžiose įstaigose ir bendrovėse.

Baimindamiesi nuobaudų ir nenorintys viešai kalbėti Savivaldybės specialistai naująjį įsakymą vadina stalinistiniu ir stebisi – panašių sprendimų nepamena per visą darbo laiką. Situacija Savivaldybėje jau lyginama su sovietmečiu, kai visa informacija buvo pateikiama tik griežtai ją perfiltravus.

REKLAMA
REKLAMA

„Sekundės“ žurnalistai, patikrinę valdininkų teiginius, įsitikino, kad jie nėra laužti iš piršto. Pradėjus domėtis miesto ekonominiais ir aplinkosaugos klausimais, laukė pasiūlymas bendrauti per Ryšių su visuomene skyrių.

„Kalbėkite su politikais. Būna taip, kad mes pakomentuojame, o jūs ne tokią informaciją pateikiate. Mums siūlo jus nukreipti bendrauti per Ryšių su visuomene skyrių. Nevelkite mūsų į politiką. Jei informaciją paskleisite, mums gali baigtis liūdnai. Taryba gali nepatvirtinti šio klausimo“, – apie verslo liudijimų kainų mažinimą Panevėžyje atsisakė komentuoti Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjas Antanas Stoka. Norėję likti nežinomi, Savivaldybės valdininkai tvirtino, kad jiems įsakyta nereikšti savo nuomonės ir nebendrauti su žurnalistais, o viską derinti. Nepalikta net galimybė į žurnalistų klausimus atsakyti raštu, nors tai numato įstatymai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Renkant informaciją apie Nevėžio taršą, noriai bendravęs aplinkosaugos specialistas Valdas Mačikėnas, sužinojęs, kad perduotos žinios gali būti paskelbtos spaudoje, paprašė jo nuomonės neviešinti.

„Negaliu komentuoti, reikia bendrauti per Ryšių su visuomene skyrių, jie nurodo, ką galiu sakyti, o ko – ne. Tos informacijos jums pateikti negaliu. Jei parašysite, aš su jumis ateityje nebegalėsiu bendrauti“, – teigė V.Mačikėnas.

Savivaldybę prilygino su STT

Pirmi bandymai susisiekti su S.Karčinsku telefonu baigėsi nesėkme. Tarsi patvirtindama, kad Savivaldybėje pradėjo galioti naujos taisyklės, jo sekretorė patarė kreiptis į Ryšių su visuomene skyrių. Vėliau administracijos direktorių pavyko rasti jo darbo kabinete.

REKLAMA

Pagrindiniu S.Karčinsko teiginiu, pateisinančiu draudimą valdininkams bendrauti su žiniasklaida, tapo „Sekundės“ straipsnis apie prastą Savivaldybės finansinę padėtį ir jos įmonių skolas „Sodrai“.

„Pabrėžiau, kad straipsnyje nebūtų parašyta, jog Savivaldybės sąskaitos yra areštuotos, ir tai pasakiau prie dviejų liudininkų. Prašiau, kad taip būtų neparašyta, nes tai yra dezinformacija. Tai yra pinigų pervedimo pirmumas „Sodrai“. Tačiau dienraštyje buvo parašyta, kad sąskaitos areštuotos. Mes susiduriame su dezinformacija, o geranoriškas prašymas paneigti ją baigiasi nesėkme“, – dienraštį melu kaltino S.Karčinskas.

REKLAMA

Tačiau administracijos direktoriaus žodžiai primena bandymą išsisukti nuo atsakomybės už tai, ką yra viešai pasakęs žurnalistams, nes „Sekundės“ straipsnyje nė žodžiu neužsiminta apie visų Savivaldybės sąskaitų areštą, tik teigiama, kad Savivaldybei buvo pritaikyti finansiniai apribojimai – apribota Savivaldybės įmonių galimybė disponuoti savo lėšomis. Tokią pat informaciją tą pačią dieną išspausdino ir dar vienas dienraštis. Vėliau ramiu veidu S.Karčinskas savo vadovaujamą Savivaldybės administraciją ėmė lyginti su Specialiųjų tyrimų tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Su kuo bendraujate skambindamas į Specialiųjų tyrimų tarnybą? Su viešųjų ryšių skyriumi, jei yra toks, vadinasi, jo specialistai turi atlikti savo darbą“, – tikino administracijos vadovas.

Tačiau mokydamas žurnalistus S.Karčinskas užmiršo, kad Panevėžio miesto savivaldybės administracija yra vieša įstaiga ir apie čia priimamus sprendimus turi teisę žinoti kiekvienas panevėžietis.

Valdininkai kalbės?

Situaciją ėmėsi švelninti Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Irma Gritėnienė. Ji teigė, kad įsakymo nebendrauti su žurnalistais nėra, valdininkai tik prašomi apie tai pranešti, kad žmonių nepasiektų neparengti ir nekompetentingi atsakymai.

REKLAMA

„Norime, kad Savivaldybės specialistai reikštų nuomonę tik apie tą sritį, kurioje jie dirba, ir nereikštų nuomonės ar pozicijos apie veiklą, kuri jam nepriklauso. Tai, pavyzdžiui, gali būti politinis požiūris, o kai kurie Savivaldybės specialistai ta informacija pasinaudoja ir manipuliuoja atsisakydami bendrauti su žurnalistais. Nėra taisyklės, kuri draustų bendrauti su žiniasklaida, mes tik prašome, kad bendraujant su respublikiniais dienraščiais būtume informuoti, kad būtų bendraujama jų kompetencijos ribose“, – tvirtino I.Gritėnienė.

REKLAMA

Panevėžio miesto savivaldybės valdininkų paaiškinimais galima suabejoti, nes jie prieštaringi. Taip pat nėra aiškiai nustatyta, kas yra nekompetentinga informacija ir nuomonė, kurios valdininkai negali pateikti žurnalistams.

Iškyla grėsmė, kad bet koks panevėžiečiams svarbus klausimas, norint pagerinti Savivaldybės įvaizdį, gali būti nutylėtas, o tarnautojas, panoręs atskleisti negeroves, gali būti baudžiamas ar jam sudaromos nepakenčiamos darbo sąlygos.

Sprendimai stebina opoziciją

Panevėžio konservatorių lyderį Vidmantą Urboną Savivaldybės administracijos sprendimas taip pat nustebino. Opozicijai vadovaujantis V.Urbonas neslėpė, kad per praėjusią kadenciją, kai miestą valdė konservatoriai, santykiai su žiniasklaida buvo įtempti, tačiau tuometė valdžia nesiėmė radikalių priemonių, kad būtų pažabota iš valdininkų lūpų sklindanti informacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai – sovietmečio laikai, kai, norint gauti informaciją, buvo reikalaujama leidimų. Valdininkai ar politikai yra vieši asmenys, jie privalo bendrauti ir nedaryti jokių kliūčių. Jei valdininkai užsiėmę, galima bendrauti raštu, bet aš regiu kitą problemą – valdžia nežino, ką atsakyti, yra nekompetentinga daugeliu klausimų“, – stebėjosi V.Urbonas.

Mantas TOMKŪNAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų