REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kupiškio rajono mokytojai teismais grasina Savivaldybei. Jei nepavyks taikiai susitarti, tokiu būdu mūsų pedagogai ruošiasi susigrąžinti 150 tūkst. litų nuo rugsėjo mėnesio "nukarpytų" algų. Mat Vyriausybė, sumažinusi mokinio krepšelį, nepagalvojo apie Darbo kodeksą, pagal kurį darbuotojus įspėti apie atlyginimų mažinimą privaloma prieš mėnesį. O to nebuvo padaryta, nes mokytojai, kaip įprasta, atostogauja iki pat vasaros pabaigos. Tokių "garsių" reikalavimų kol kas nepateisina tyliai ir kantriai sumažintų atlyginimų laukiantys kiti rajono biudžetininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Surengė susitikimą

Pagal Vyriausybės nutarimą nuo mokslo metų pirmosios dienos, sumažinus mokinio krepšelį, mūsų rajono mokytojai vidutiniškai neteko apie 150 litų už vieną etatą. Viskas būtų ramu, jei toks įstatymas neprieštarautų Darbo kodeksui. Pagal šį įstatymą apie tokius pakeitimus darbuotojai turėjo būti įspėti prieš mėnesį. Kadangi dauguma mokytojų rugpjūčio mėnesį dar atostogavo, šiandien jie turi teisinį pagrindą piktintis ir netgi prisiteisti "nukarpytus" pinigus.

REKLAMA

Su tokiais grasinimais į savo pagrindinį darbdavį - Kupiškio rajono savivaldybę - šią savaitę kreipėsi Kupiškio rajono švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Regina Bartienė ir jos suburta taryba. Rajono mokytojus lydėjo panašius konfliktus kitose šalies savivaldybėse sprendęs Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos konsultantas Romas Turonis. Anot jo, su savivaldybių pagalba Panevėžio, Šiaulių, Vilniaus, Ukmergės, Rokiškio ir kitų rajonų pedagogai jau išsikovojo savo pinigus.

REKLAMA
REKLAMA

Pinigų nėra - ir baigta

Kolegų paskatinti ir mūsų mokytojai nusprendė prie sienos remti rajono valdžią. Į oficialų susitikimą su pedagogų komanda buvo pakviestas rajono meras Jonas Jarutis, jo pavaduotojas Aidas Mikėnas, Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Rimantas Jocius, Švietimo įstaigų buhalterinės apskaitos tarnybos vedėja Virginija Slavinskienė bei Finansų ir biudžeto skyriaus vedėja Nijolė Jaruševičienė. Tačiau prisiimti kaltės dėl pedagogų skriaudos šie valdininkai nepanoro.

"Yra įstatymų leidėjai, o mes tik jų sistemos vykdytojai, todėl ir kaltę pirmiausia turėtų prisiimti Vyriausybė, kuri nusprendė nuo rugsėjo pirmosios sumažinti mokinio krepšelį. Savo ruožtu jau nieko padaryti negalime - jei turėtume tuos 150 tūkst. litų, kurių stinga, atiduotume, bet dabar tokios sumos iš savo kišenės neištrauksime. Patys turime 2 mln. litų skolos. Atimti lėšas iš kitų Savivaldybei pavaldžių struktūrų ir atiduoti jas mokytojams būtų tikrai neteisinga. Tuos pinigus turi garantuoti valstybė - ne savivaldybė", - nuo pedagogų priekaištų ir priminimų, kad pirmiausia darbdavys turi rūpinti savo darbuotojų užmokesčiu už darbą, gynėsi Kupiškio rajono meras J. Jarutis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, šiuo metu per Savivaldybių asociaciją ieškoma būdų, kaip priversti Vyriausybę išspręsti mokytojų problemą. Tačiau kol kas šie veiksmai - bevaisiai.

Nepatiko tonas

Pedagogų iškeltos galimybės prisiteisti "nukarpytus" pinigus Savivaldybės atstovų neišgąsdino. Priešingai, anot jų, tokiu būdu rajono Savivaldybė privalės bet kokiu būdu rasti lėšų iš kitų metų biudžeto.

"Tokiu atveju jūs mus verčiate kreiptis į teismą. Bet supraskite, kad mes, mokytojai, nenorime sukelti įtampos ir nesiekiame teismo. Juk tuomet tos skolos Savivaldybei dar labiau išaugs, nes dar prisidės teismo išlaidos ir delspinigiai. Teisininkus užguls krūvos tokių bylų - niekam nebus naudinga tokia išeitis, - švelnesniu tonu su valdininkais bandė tartis mokytojus į pasitarimą atlydėjęs R. Turonis. - Apskritai, mus stebina jūsų pozicija - nieko nedaryti ir nepadėti. Mes suprantame, kad pinigų iš biudžeto negalima gauti, bet norėtume išgirsti bent jau jūsų pasiūlymą, kaip spręsti šitą problemą. Kitų rajonų savivaldybės tai sugebėjo padaryti mokytojų labui".

REKLAMA

Susitarta palaukti

Tokių priekaištų sugėdyti pedagogų oponentai vis dėlto ėmė ieškoti ir kitų galimybių. Vienintelė viltis grąžinti pinigus, "nubrauktus" nuo rugsėjo mėnesio atlyginimų, dar kartą perskaičiuoti šių mokslo metų mokinio krepšelį.

Plačiau skaitykite "Kupiškėnų mintyse"

Ingrida STAKYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų