REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) būstinės patalpose, kur įsikūrusi ir Vaiko teisių apsaugos tarnyba, pirmadienio rytą nugriaudėjo sprogimas. Nepraėjus nė parai, bandyta padegti dar vieną LSDP būstinę. Keliamos įvairios įvykių versijos.

REKLAMA
REKLAMA

Mėgino padegti

Antradienio naktį, 1 val. 15 min., į LSDP Vilniaus skyriaus būstinę buvo mestas butelis su degiu skysčiu. Vyriškis jį sviedė į J.Basanavičiaus gatvėje 16 numeriu pažymėtą pastatą ir iškart po to pabėgo. Incidento metu aprūko siena. Nuostolis nustatinėjamas. „Po šios nakties įvykio atlikome visus būtiniausius darbus, įvykio vietoje apsilankė kinologai. Versijos, kurias turime, yra ikiteisminio tyrimo dalykas, bet ir jos yra labai „skystos“. Turima informacija labai paviršutiniška“, – antradienį sakė Vilniaus vyriausiasis policijos komisaras Kęstutis Lančinskas.

REKLAMA

Incidentas užfi ksuotas nepraėjus nė parai po to, kai Vilniaus centre esančioje LSDP būstinėje įvyko sprogimas, tačiau pareigūnas šių dviejų paslaptingų įvykių nesusiejo. Partijos vedlys Algirdas Butkevičius kreipėsi į pareigūnus tikėdamasis greitų išvadų, tačiau taip pat pripažino nemanantis, kad incidentai tarpusavyje susiję.



Versija: D.Kedžio kerštas

Apie pirmadienio sprogimą Barboros Radvilaitės gatvėje esančiame pastate buvo pranešta 9 val. 20 min. Sprogimas įvyko pirmajame aukšte, kur įsikūrę socialdemokratai. Trečiajame aukšte yra ir Rimantės Šalaševičiūtės vadovaujama Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga. Kontrolierė tuoj po įvykio sakė girdėjusi didžiulį trenksmą. Ji neatmetė, kad galėjo būti kėsintasi būtent į jos gyvybę: „Prielaida neatmestina – kažkam gal taip reikėjo“, – žurnalistams susijaudinusi sakė R.Šalaševičiūtė, tačiau nesiėmė svarstyti, ar galimi sprogdintojai sumaišė aukštus, tik pabrėžė, kad tyrėjai turėtų patikrinti visas galimas sprogimo versijas.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę, kai Kaune buvo nužudytas Kauno apygardos teismo teisėjas Jonas Furmanavičius ir dar viena moteris, R.Šalaševičiūtei buvo skirta apsauga. Dviguba žmogžudyste įtariamas kaunietis Drąsius Kedys kaltino teisėją savo dukters prievartavimu, o vaiko teisių tarnybas ir teisėsaugą – nesirūpinimu mergaitės apsauga ir jo skundu dėl tvirkinimo. Kontrolierei ir jos komandai pirmadienį buvo įsakyta palikti patalpas ir nesirodyti iki pietų.

Šiomis dienomis R.Šalaševičiūtės vadovaujama tarnyba kaip tik turėjo spręsti besislapstančio D.Kedžio dukters globos klausimą. Jau pirmadienio pavakarę paaiškėjo, kad mergaitę globos jo sesuo – Kauno apygardos teismo teisėja Neringa Venckienė.



Buitinis incidentas?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius po sprogimo sakė neturįs pagrindo šio incidento sieti su praėjusios savaitės įvykiais. „Žinome, kad visuomenė yra įaudrinta, tačiau neturiu visiškai jokio pagrindo teigti, kad įvykiai susiję vienas su kitu. Palaukime tyrimo rezultatų“, – žurnalistams kalbėjo R.Jancevičius.

Kaip pirmadienio popietę teigė įvykio vietoje dirbę išminuotojai, pastate sprogo ne koks nors įtaisas, o kažkokios, ore susikaupusios, degios medžiagos, kurių koncentracija buvo nemaža. Ekspertai paėmė oro mėginius.

REKLAMA

Šiuo metu sprogimas kvalifi kuojamas ne kaip tyčinis nusikaltimas, o kaip buitinis incidentas. Pirmadienį buvo svarstoma, ar jis negalėjo įvykti dėl dujų nuotėkio. Tačiau LSDP pirmininkas A.Butkevičius buvo įsitikinęs, kad tai negali būti sprogimo priežastis. „Logiškai mąstant, buvo galvojama, kad sprogimas tikriausiai įvyko dėl to, kad iš rūsio nutekėjo dujos, susikaupė viename kabinete ir įvyko sprogimas, bet paaiškėjo, kad tas pastatas nėra gazifi kuotas, į jį nėra atvestos dujos, taigi ir ši versija atmestina“, – situaciją komentavo A.Butkevičius. Tačiau antradienį jis paviešino ir visai kitokią įvykio versiją: neva sprogimas įvyko dėl to, kad savaitgalį buvo valomi kilimai, paskui patalpa buvo neišvėdinta, todėl įžiebus ugnį ir įvyko sprogimas.

REKLAMA

Sužalotas darbuotojas

Kaip pranešama, sprogimas LSDP būstinėje įvyko tuomet, kai vienas darbuotojas po partijos vadovybės pasitarimo atėjęs į kabinetą išsiėmė žiebtuvėlį ir bandė nudeginti išlindusį švarko siūlą. Nuo sprogimo bangos nukentėjęs jaunas vyras buvo nuvežtas į ligoninę. Jam nustatytas pirmo laipsnio rankų ir veido nudegimas.

Sprogimo būta gana stipraus: su rėmais į lauką išlėkė visas langas, medyje pakibo žaliuzės, apdegė lubos, užsiliepsnojo dokumentai, bet didesnio gaisro pavyko išvengti. Pirmadienį iš pastato buvo evakuoti visi žmonės, jame dirbo policija, ugniagesiai, greitosios medicinos pagalbos darbuotojai, įvykio vieta buvo aptverta, uždarytas eismas aplinkinėse gatvėse.

Virginija Mačėnaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų