REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltijos ir Beniliukso šalių užsienio reikalų ministrai viliasi, jog Čekija nekliudys Lisabonos sutarties įsigaliojimui, o permainos padės išpildyti Europos Sąjungos (ES) šalių piliečių interesus.

REKLAMA
REKLAMA

Baltijos šalių ir Beniliukso valstybių užsienio reikalų ministrai susitikimo Vilniuje metu antradienį pasveikino Airijos gyventojus, tarusius aiškų "taip" Lisabonos sutarčiai ir permainoms ES, ir išreiškė viltį, kad Čekija nekliudys jos įsigaliojimui. Liuksemburgo užsienio reikalų ministras Žanas Aselbornas (Jean Asselborn) vylėsi, kad kitąmet darbą pradės jau naujos struktūros Europos Komisija. Apie ES institucinį modelį ketinama diskutuoti ir per ES viršūnių susitikimą spalio pabaigoje.

REKLAMA

Ministrai aiškino, kad būtina atsižvelgti į dabarties realijas. Esą šiuo metu susirinkus visų 27 valstybių atstovams į posėdį ar pasitarimą, šis neretai įgauna konferencijos atspalvį.

"Naujųjų ES narių interesai dažnai yra menkai girdimi Europos Sąjungos struktūriniuose padaliniuose. Tam, kad ES netaptų ilgalaikiu diskusijų forumu, reikalingas aiškesnis lyderystės, atsakomybių pasidalinimo modelis", - sakė Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Paetas (Urm Paet).

REKLAMA
REKLAMA

Jo kolega iš Liuksemburgo pažymėjo, kad naujoji ES struktūra turėtų atverti daugiau galimybių ir mažosioms sąjungos narėms, kurių ir yra dauguma. O Latvijos užsienio reikalų ministras vylėsi, kad reformos ES suteiks daugiau naudos jos piliečiams. Pavyzdžiui, bus galima lengviau tvarkyti konsulinius reikalus.

Lietuvos diplomatijos vadovas Vygaudas Ušackas nemano, kad prasidėjus reformoms išaugs euroskeptikų gretos.

"Tai yra mūsų ministrų, politikų ir visuomenės lyderių pareiga aiškinti žmonėms, informuoti visuomenę apie Lisabonos sutarties reikšmę. Tai jokiu būdu nesukuria unitarinės valstybės, tai sukurs naujas institucijas, kurios padės ES piliečiams geriau reikšti savo interesus kurti gerovę ir užtikrinti saugumą", - sakė V. Ušackas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Čekija yra paskutinioji ES šalis, kurioje Lisabonos sutarties ratifikavimo procesas dar nebaigtas. Jos prezidentas praėjusią savaitę pareiškė pasirašysiąs sutartį tik tada, jei Čekijai, kaip prieš tai Lenkijai ir Didžiajai Britanijai, bus suteikta nuolaidų.

Kad Lisabonos sutartis galėtų įsigalioti, ją turi ratifikuoti visos 27 ES valstybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų