REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spręsdami dėl savo gerovės parlamentarai ir švilpė, ir plojo

Gal išlaidų parlamentinei veiklai atsisakyti iš viso ir taip užtildyti nepatenkintą žiniasklaidą ir visuomenę, o gal nepasiduoti Seimo pirmininkės „šantažui ir spaudimui“, nes „pataikavimas tautai problemų neišspręs“? Irenos Degutienės pasiūlymas parlamentarams veržtis diržus plenarinių posėdžių salėje buvo pasitiktas ir švilpimu, ir šūksniais.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėl to, po pateikimo 82 parlamentarai pasisakė už tolesnį jos pasiūlytų pataisų svarstymą, vos 2 buvo „prieš“, 18 susilaikė. Seimo Statuto pataisų priimti skubos tvarka parlamentarai nepanoro. Jos Seime bus svarstomos dar 2 kartus.

REKLAMA

"Prieš" balsavo socdemai Andrius Šedžius ir Mindaugas Bastys, tuo metu konservatoriai buvo vieningi - visi frakcijos nariai balsavo "už", išskyrus Saulių Pečeliūną, kuris balsuodamas susilaikė.

S. Pečeliūno pavyzdžiu pasekė ir keli "tvarkiečių" frakcijos nariai, taip pasielgė ne vienas socdemas, keli "darbiečiai".

Seimo pirmininkė I.Degutienė, pristatydama savo siūlymą, sulaukė savo partijos kolegės Vidos Marijos Čigriejienės replikos.

REKLAMA
REKLAMA

„Ar manote kad tas jūsų pateiktas pasiūlymas pakankamas patenkinti žurnalistų ir visuomenės poreikius“, - netikėtai išrėžė kolegė, o salėje pasigirdo negausūs plojimai.

„Siūlau visiškai atsisakyti parlamentinių lėšų. Tai padėtų tašką tos temos eskalavimui“, - kalbėjo parlamentarė, lėšas naudojanti prabangaus BMW visureigio nuomai.

Seimo pirmininkė kolegei atsakė, jog asmeniškai palaiko tokį siūlymą, tačiau to padaryti neleidžia Konstitucija, mat Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, jog tokios išlaidos turi būti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

I. Degutienė V.M. Čigriejienei atkirto, jog žiniasklaidai įtikti tikrai nenori: „Jūs gal ir norite“.

Po tokio I. Degutienės pareiškimo plenarinių posėdžių salėje nuvilnijo garsus švilpimas: iš tos salės pusės, kurioje sėdi konservatorių frakcijos parlamentarai.

Tuo metu socialdemokratas Andrius Šedžius užėmė visiškai priešingą poziciją. Jis ragino „nepasiduoti šantažui bei spaudimui“ ir nepalaikyti I. Degutienės siūlymo, nes "jau 3 kartus mažinimas buvo, bus 4 ir 5 kartas ir vis tiek neįtiksime“.

"Yra kolegų, kurie (parlamentinei veiklai skirtų lėšų – red. past.) neima išvis", - kalbėjo jis.

REKLAMA

„Pataikavimas tautai problemų neišspręs. Reikia išlikti solidiems. Tai Vyriausybė taip dangsto savo  nekompetenciją, nukreipdama dėmesį į Seimą. Jei sugebėtumėte gerai dirbti, to daryti nereikėtų“, - valdantiesiems aiškino A. Šedžius.

Prabilo ir atstatydintas Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas. Jis pareiškė, jog išlaidas galima sumažinti „labai nesunkiai“ – tiesiog reikia įtvirtinti, jog jos sudaro 1 litą.

„Aistros kyla. Kreipiuosi, kurie dar tikisi išlikti politikoje, kai šitas Seimas bus išvaikytas. Tikėkimės, kad tas išvaikymas bus po trejų metų", - toks buvusio A. Valinsko, o dabar konservatorių frakcijos nario Sauliaus Stomos pasiūlymas kai kurių parlamentarų buvo pasitiktas šūksniais.

REKLAMA

***

Seimo Pirmininkė I. Degutienė siūlo parlamento vadovės reprezentacijai skiriamas lėšas sumažinti nuo 2 iki 1 vidutinio mėnesio darbo užmokesčio (VMDU), o savo pavaduotojams - nuo 0,7 iki 0,5 VMDU.

I. Degutienė taip pat pasiūlė Seimo narių išlaidas parlamentinei veiklai mažinti nuo 1,5 iki 1 VMDU dydžio sumos.

Seimo Pirmininkės pateiktomis pataisomis numatoma iš Seimo statuto išbraukti nuostatą, kad Seimo nario padėjėjams yra skiriama ne daugiau nei 5 VMDU. Seimo Statute siūloma nustatyti, kad Seimo narių padėjėjų - sekretorių didžiausią leistiną pareigybių skaičių tvirtina Seimo valdyba, atsižvelgdama į tai, jog vienam Seimo nariui tenkančių padėjėjų - sekretorių etatų skaičius nebūtų didesnis negu 3.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parlamentarams pritarus I. Degutienės siūlymams, parlamento vadovės duomenimis, vien per šių metų lapkričio ir gruodžio mėnesius būtų sutaupyta 315 tūkst. litų valstybės biudžeto lėšų, o 2010 metais - 1 mln. 681 tūkst. 700 litų.

I. Degutienė siūlo, kad šie pakeitimai galiotų iki 2011 m. sausio 1 d.

Apie tai žiūrėkite LNK žinių videoreportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų