REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (43)

Prieš 4 metus Henytės sūnus buvo nuteistas, o Daktarai atšoko sidabrines vestuves.

Žinios net apie įtartinus kaimynus

2003 metais tuometinis Lietuvos policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius viešai kreipėsi į mūsų šalies visuomenę dėl informacijos suteikimo apie vietines kriminalines grupuotes.

REKLAMA
REKLAMA

V. Grigaravičius, per žiniasklaidą paskelbęs savo mobiliojo telefono numerį, sulaukė naujų duomenų apie Kauno „daktarų“ gaują. Būtent tuo metu Kriminalinės policijos biure įkurtas specialus padalinys – surinkus visuomenės pateiktą informaciją ir neoficialiuose pokalbiuose su pareigūnais prabilus keliems nusikalstamo pasaulio atstovams, jame prasidėjo kruopštus duomenų apie senus vilijampoliečių nusikaltimus kaupimas ir analizavimas.

REKLAMA

„Pritrenkė visuomenės aktyvumas ir kriminalistus užgriuvusios informacijos antplūdis. Susidarė įspūdis, kad atskleisti senus „daktarų“ nusikaltimus biuro darbuotojams bene labiausiai ir padėjo paprasti žmonės“, – „Akistatai“ prisiminė V. Grigaravičius.

Tais metais šimtų skambučių sulaukęs tuometinis generalinis komisaras sakė, jog daugiausia jam skambino verslininkai, pranešę apie šešėlinio pasaulio atstovų jiems darytą spaudimą. Daugelis žmonių informuodavo apie jų pašonėje veikiančius narkotikų prekybos taškus, pogrindinius fabrikus ar įtartinai pralobusius kaimynus.

REKLAMA
REKLAMA

Informaciją apie „daktarus“ telefonu V. Grigaravičiui suteikė ir kai kurie, kaip vėliau paaiškėjo, įvairioms kriminalinėms „šeimoms“ priklausę asmenys.



Po bausmės sūnui – užsisklendė

„Koks tėvas, toks ir sūnus. Juk obuolys nuo obels netoli terieda“, „Nusikaltėlių vaikai dažnai pasuka sąžiningu keliu. Maniau, jog Henytės atžala tėvo pėdomis neseks“, – tokios diskusijos užvirė Kauno Vilijampolėje tarp jos senbuvių, kai 2005-ųjų vasario 21-ąją Kauno apygardos teismas Henriko Daktaro sūnui Enrikui atseikėjo 6 metus nelaisvės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismo nuosprendis buvo netikėtas ir netikram E. Daktaro dėdei Rimantui Daktarui. Šis Henytės sūnaus gaujai talkinęs jaunuolis buvo suimtas tiesiog teismo salėje. Laisvėje iki tolei buvusiam kauniečiui paskirta vienerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Kaltinimą palaikęs Generalinės prokuratūros prokuroras Mindaugas Barkauskas teigė, kad įkalčiai prieš E. Daktarą ir jo bendrus šioje byloje yra svarūs – nusikalstamo pasaulio įžymybės sūnus jau prieš eidamas į politiką užsiėmė padirbtų JAV dolerių bei ekstazio tablečių platinimu, palaikė ryšius su JAV esančiais lietuvių gaujos, kuriai tikriausiai ir pats priklausė, nariais.

REKLAMA

Šiame teismo procese nustatyta, kad iš Lietuvos į Ameriką kvaišalai ir pinigai buvo siunčiami paslėpti saldumynuose, žieminiuose batuose ir netgi fotografijų albumuose.

Įrašyti pokalbiai galioja ne visiems?

E. Daktaro teismo posėdžiuose ne kartą apsilankęs ir Henytės sūnų į politiką atvedęs skandalingai pagarsėjęs Kauno politikas Vytautas Šustauskas nesidrovėjo atsisėsti pirmosiose eilėse šalia H. Daktaro, tačiau nuosprendžio išklausyti jis nepasirodė.

Į teismo salę gausiai susirinkusi kauniečių Daktarų šeima neslėpė nusivylimo griežtu nuosprendžiu. Būtent nuo tos dienos H. Daktaras pasidarė kaip niekada nekalbus ir vengė bet kokių kontaktų su žiniasklaida. „Nekaltus sodina. Nieko nepadarė – už ką jam 6 metai? Skųsime nuosprendį, nes panašu, kad politikams negalioja telefoniniai įrodymai, bet čia kažkodėl galioja“, – teismo koridoriuje šurmuliavo Daktarai.

REKLAMA

Politikai buvo prisiminti neatsitiktinai, nes tais metais Lietuvos sostinėje buvo teisiamas tuometinis Vilniaus meras Artūras Zuokas. Iki šiol tebelieka mįslė, kodėl plačiai nuskambėjusioje byloje STT agentų slapta įrašyti ir vėliau žiniasklaidoje paviešinti A. Zuoko ir jo bičiulių telefonų pokalbiai teisėsaugos žinybų negalėjo būti vertinami kaip įrodymas.

Nuosprendį skelbė dabar nušautas teisėjas

Praėjus daugiau kaip 6 metams, praėjusią savaitę mįslingomis aplinkybėmis Kauno senamiestyje, netoli savo namų, nušautas E. Daktaro byloje nuosprendį paskelbęs žinomas Kauno apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas Jonas Furmanavičius, priklausęs aukščiausiems šio miesto teisėtvarkos viršūnių sluoksniams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp neoficialių praėjusios savaitės kruvinų skerdynių versijų Kaune pasklido ir ta, kad tokiais drastiškais veiksmais ištikimiausi „daktarų“ sėbrai galėjo pradėti keršto akciją – žudyti tuos, kurie pastaraisiais metais bent kiek nuodijo jų šeimos gyvenimą.

Sklando kalbos, kad po anuomet paskelbto nuosprendžio susinervinę nuteistieji tarpusavyje ėmė kumščiais aiškintis santykius. Neva siekta išsiaiškinti, kuris iš kompanijos išdavė saviškius. Galiausiai mįslingomis aplinkybėmis buvo sumuštas ir E. Daktaro byloje nuteistas Mindaugas Česonis.

REKLAMA

Buvusio Henytės jaunystės laikų bičiulio Viktoro Česonio, pravarde Sonia, kuris 1987-aisiais plačiai nuskambėjusioje „daktarų“ masinių plėšimų byloje netrukus buvo apkaltintas sėbrų išdavyste, sūnus galbūt pratęsė senas tėvo „tradicijas“ – E. Daktaro draugų aplinkoje jis irgi buvo išvadintas teisėsaugos „ožiu“.

Šūviai į Kapuciną

2005 metų gegužės 6-osios popietę toje pačioje Vilijampolėje, greta Sąjungos aikštės esančioje šalikelėje, vidury dienos keliais šūviais į kojas buvo sužeistas anksčiau teistas Gintaras Kučys, tarp sėbrų geriau pažįstamas Kapucino pravarde.

REKLAMA

Kapucinas atvežė savo žmoną į vaistinę. Netrukus prie jo sidabrinės spalvos BMW privažiavo du automobiliai, o iš jų išlipę du vyrai panoro pasikalbėti su mašinoje sėdėjusiu G. Kučiu. Tačiau kai šis neatidarė durelių, įniršę užpuolikai iš pistoleto pro priekinių durelių stiklą paleido tris šūvius.

Jau kitą dieną spaudoje pasirodė publikacijos, jog Daktarų „tėvonijoje“ vėl siautėja ginkluoti ir agresyvūs banditai.

„Po kelių dienų apsilankęs Kauno medicinos klinikose, iš medikų gavau leidimą pasišnekėti su G. Kučiu. Jis paliko tvirto žmogaus įspūdį, bet šie šūviai jį palaužė. Apklaustas jis atvirai pareiškė, kad maždaug prieš pusmetį Šančiuose ūkininkų turguje sutiktas H. Daktaras aiškiai leido suprasti, kad jis turėtų „susimokėti“. Akivaizdu, kad šūvius paleidę vyrai siekė jį pagąsdinti, nes jie turėjo visas galimybes aukai į galvą paleisti kontrolinį šūvį. Netrukus paskyrėme ginkluotą policijos apsaugą prie G. Kučio palatos, o po kelių dienų šią bylą perėmė Generalinės prokuratūros darbuotojai“, – prisiminė Kauno apygardos prokuratūros ONKTS vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Gediminas Bučiūnas.



Sidabrinės Daktarų vestuvės

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjus trims savaitėms po minėto išpuolio, gegužės 29-ąją, Henytė surengė prabangią savo sidabrinių vestuvių puotą. Šventė prasidėjo Kauno rajone, Raudondvario bažnyčioje, o vakare persikėlė į šalia automagistralės Vilnius–Kaunas esantį restoraną „Bajorkiemis“. Pokylyje dalyvavo gausus būrys vakariniais drabužiais pasipuošusių artimų Daktarų giminių ir draugų. Tarp susirinkusiųjų nesimatė agresyviai nusiteikusių vilijampoliečių. Tiesa, pastebėję šių eilučių autorių atlydėjusį fotografą, Henytę lydėję du vyrai nesikuklino netgi Raudondvario bažnyčios šventoriuje rodyti nepadorius gestus.

REKLAMA

Manoma, jog vakarinėje puotos dalyje pasirodė nemažai operatyvininkams neblogai pažįstamų brangius kostiumus vilkinčių „personažų“. Į puotą jie atvyko lydimi garsių dizainerių suknelėmis vilkinčių simpatiškų merginų draugijos. Kalbama, kad likus keliems mėnesiams iki iškilmių, dauguma moterų suskubo joms ruoštis.

25-ųjų H. Daktaro ir jo žmonos Ramutės sutuoktuvių metinių proga garsioji pora po Kauną demonstratyviai važinėjo ilgu amerikietišku limuzinu „Hummer“.

Jų šventiniam vakarui pakaunės užeigoje buvo priskinta egzotiškų gėlių žiedų, grojo kelios muzikos grupės ir atlikėjai, o sutemus dangų nušvietė margaspalviai fejerverkai. Šventė H. Daktarui kainavo apie 50 000 litų.

REKLAMA

Vėliau keli šiame vakarėlyje dalyvavę kauniečiai prasitarė, jog H. Daktaras daugeliui pasirodė sunerimęs, tarytum būtų nujautęs artėjančias nesėkmes ir kad tai bus paskutinis jo šeimos susibūrimas prieš jam sugrįžtant į kalėjimą. Bičiuliams Henytė guodęsis, kad negalįs pobūvyje būti su sūnumi Enriku, pasiųstu už grotų. Tą patį vakarą H. Daktaras savo artimiausiems draugams prasitarė, jog pastaruoju metu labiausiai norįs ramybės ir trokštąs panirti į gilų pogrindį – persikelti visam laikui gyventi į Ispaniją, kur ramiu poilsiu mėgaujasi dažnas Europos Sąjungos šalių pensinio amžiaus gyventojas.

REKLAMA
REKLAMA

KITAME „AKISTATOS“ NUMERYJE (SPALIO 16 D.) SKAITYKITE

Henytės areštas sukėlė jo moterų pasipiktinimą

Šturmas Užliedžiuose

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (1)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (2)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (3)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (4)



Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (5)




Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (6)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (7)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (8)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (9)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (10)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (11)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (12)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (13)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (14)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (15)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (16)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (17)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (18)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (19)



Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (20)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (21)



Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (22)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (23)



Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (24)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (25)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (26)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (27)



Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (28)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (29)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (30)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (31)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (32)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (33)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (34)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (35)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (36)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (37)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (38)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (39)



Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (40)




Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (41)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (42)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų