REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį JAV doleris baigė stiprėdamas pagrindinių valiutų atžvilgiu. Ar JAV dolerio brangimas bus šiek tiek ilgesnis bus matyti šią savaitę, kadangi rinkos dalyviai nestokos svarbių naujienų.

REKLAMA
REKLAMA

Po dviejų savaičių korekcijos JAV fondų rinkos indeksai vėl fiksavo savaitinius prieaugius. Penktadienį Dow Jones ir S&P 500 atitinkamai paaugo 0.8% ir 0.56%, o per savaitę – 3.98% ir 4.51%. Kompanijos pradėjo skelbti trečio ketvirčio veiklos rezultatus, kuriems ir šią savaitę bus taip pat bus skirimas papildomas dėmesys.

REKLAMA

Visą praėjusią savaitę, išskyrus penktadienį, buvo stebimas staigus aukso kainos spurtas. Ketvirtadienį uncijos kaina pasiekė rekordinį, 1061.52 JAV dolerio, lygį. Penktadienį kaina koregavosi ir savaitę baigė ties 1049.2 JAV dolerio už unciją. Naftos žaliavos kaina sugebėjo pakilti virš 72 JAV dolerių už barelį. Metalų, naftos ir kitų žaliavų kainas praėjusią savaitę teigiamai veikė susilpnėjęs JAV doleris.

EUR/USD valiutų poros kursas penktadienį nusileido 0.45% iki 1.4725 lygio. Prekybos metu kursas buvo smuktelėjęs ir iki 1.4674 žemumų. Sulaukti JAV prekybos balanso duomenys buvo geresni nei prognozuota. JAV užsienio prekybos deficitas sudarė 30.7 mlrd. JAV dolerių -  mažesnis nei laukta (32.8 mlrd. dolerių). Pranešimą skaitęs Europos centrinio banko (ECB) prezidentas J.C. Trichet nepateikė jokių svarbesnių naujienų ir praktiškai pakartojo viską, ką buvo sakęs ketvirtadienio spaudos konferencijoje po ECB posėdžio.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien Japonijoje, Kanadoje ir JAV – išeiginės, tačiau Amerikoje prekyba valiutomis ir akcijomis bus vykdoma. Nepaisant to, dėl laisvadienio tikėtina pasyvesnė ir seklesnė prekyba. Svarbių naujienų nei iš JAV, bei iš Europos nelaukiama. Tačiau visumoje šią savaitę, ypač antroje jos pusėje,  EUR/USD ir kitus valiutų porų kursus galinčių veikti naujienų netruks.

GBP/USD kursas penktadienį nusileido 1.4% iki 1.5843. Nors abi valiutos - svaras ir JAV doleris – kurį laiką yra dominuojančios pardavėjų sąrašuose, tačiau šįsyk JAV doleris buvo pranašesnis. Iš D.Britanijos prastų naujienų nebuvo sulaukta. Anaiptol, gamintojų kainos smuktelėjo 0.5% - mažiau nei prognozuota, o užsienio prekybos deficitas (6.2 mlrd. svarų) atitiko prognozes. Tačiau porą ko gero labiau įtakojo techniniai kurso judėjimo veiksniai bei Anglijos centrinis bankas, kuris dėl galinčios ženkliau susilpnėti valiutos bėdų nemato. Investuotojai, atsižvelgdami į vis dar prastą D.Britanijos ūkio padėtį, pradeda dvejoti, kuris bankas paskutinis didins palūkanas – Anglijos ar FED. Juolab FED vadovas B.Bernanke praėjusią savaitę pabrėžė, kad palūkanos bus didinamos iš kart, kai tik ekonomika sustiprės iki reikiamo lygio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

USD/JPY kursas šoktelėjo aukštyn 1.5% iki 89.74. Pirmadienį ryte JAV doleris toliau brango jenos atžvilgiu. Didžiausią įtaką turėjo minėta FED vadovo pastaba, kas padidino tikimybę palūkanų didinimo sulaukti greičiau nei iki šiol buvo prognozuojama. JAV doleris pastaruoju metu, lyginant 3 mėn. LIBOR, buvo tapęs pigesne valiuta net už jeną.

JAV dolerio brangimui nepasidavė Kanados doleris. UAD/CAD kursas penktadienį krito 0.76% iki 1.0436. Kanados doleris  praėjusią savaitę brango 5 prekybos sesijas iš 6. Penktadienį USD/CAD kursą žemyn stumtelėjo sulaukti netikėtai geri Kanados darbo rinkos duomenys. Darbo vietų padaugėjo 30.6 tūkst., tuo tarpu tebuvo prognozuojamas 4.9 tūkst. augimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų