REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Planuojamas kuklesnis kitų metų valstybės biudžetas skaudžiai atsilieps ir viešojo sektoriaus darbuotojams. Vyriausybė ketina vidutiniškai 10 proc. mažinti darbo užmokesčio fondo lėšas.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar paaiškėjo, kad kitų metų valstybės biudžeto išlaidas siūloma mažinti ir karpant darbo užmokesčio fondo lėšas. Dėl to dar kartą smuks valstybiniame sektoriuje dirbančių žmonių atlyginimai, grės etatų mažinimas. Vidaus reikalų sistemos pareigūnai, gydytojai, mokytojai nusivylę tokiais Vyriausybės planais.

REKLAMA

Ministrų kabinetas vakar kelias valandas svarstė biudžeto projektą, bet galutinio sprendimo nepriėmė. Tačiau premjeras Andrius Kubilius atskleidė kelias planuojamo taupymo detales.

Kitąmet numatoma maždaug dešimtadaliu mažinti iš biudžeto lėšų išlaikomų įstaigų darbo užmokesčio fondus. Taip tikimasi sutaupyti apie 800 mln. litų. „Dar diskutuojame, kaip tai būtų įgyvendinta atskiruose sektoriuose, kuriems toks mažinimas sukelia papildomų rūpesčių. Turiu galvoje švietimo sistemą ir statutinius pareigūnus. Visa kita jau daugmaž aišku“, - sakė A.Kubilius.

Palaimins kitą savaitę

Vyriausybės siūlomi pagrindiniai kitų metų valstybės biudžeto projekto rodikliai turėtų paaiškėti kitą savaitę. Kaip atrodo pirminis šio dokumento variantas, kol kas neatskleidžiama. Anksčiau finansų ministrė Ingrida Šimonytė yra užsiminusi, kad pajamos į valstybės iždą 2010-aisiais sudarys 12,3 mlrd. litų, be Europos Sąjungos paramos, t. y. bus 2,5 mlrd. litų mažesnės negu šiemet.

REKLAMA
REKLAMA

Teigiama, jog kitąmet bus siekiama išlaikyti panašų į šiųmetį valdžios sektoriaus deficitą - apie 8 mlrd. litų. Tačiau A.Kubilius pabrėžė, kad nesiimant reikiamų veiksmų deficitas galėtų būti dar 4,5 mlrd. litų didesnis.

Įtampa didės

Iš biudžeto lėšų išlaikomus darbuotojus papiktino Vyriausybės planai mažinti atlyginimų fondus. Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vytautas Bakas pabrėžė, kad Vyriausybė neatliko namų darbų ir vėl eina patogiausiu keliu. „Valstybės valdymo išlaidų mažinimą suprantu kitaip - kaip institucijų ir jų funkcijų pertvarką. Metų pradžioje A.Kubilius patikino, kad tai bus daroma pirmiausia, ir tik nepakakus tokio taupymo būtų peržiūrimos socialinės garantijos bei darbo užmokestis. Tačiau toje srityje taip ir nepavyko nieko padaryti, o atlyginimai vis mažinami“, - apgailestavo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visuomenės saugumas dėl artėjančio pareigūnų algų karpymo neturėtų nukentėti. Bet, anot V.Bako, Vyriausybė susidurs su nemaža socialine įtampa. Tą patį prognozuoja Švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos pirmininkė Rūta Osipavičiūtė. Jos teigimu, dar kartą sumažinusi algas mokytojams Vyriausybė įrodys, kad nesilaiko duoto žodžio. „Mūsų bendruomenės tokie sprendimai tikrai nenudžiugins. Jau po dabartinio atlyginimų sumažinimo mokytojai neramūs. Kreipsimės į A.Kubilių, švietimo ir mokslo ministrą Gintarą Steponavičių ir bandysime spręsti susidariusią situaciją“, - kalbėjo R.Osipavičiūtė.

Atims ir iš sveikatos apsaugos

Nemažą galvosūkį Vyriausybė sprendžia ir dėl Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto. Sveikatos apsaugos ministro Algio Čapliko teigimu, kitąmet išlaidas sveikatos apsaugai siūloma mažinti 300-700 mln. litų. Priminsime, jog šiemet šiai sričiai buvo numatyta 4,3 mlrd. litų.

REKLAMA

A.Čaplikas tvirtino, kad nuo PSDF skirtos sumos priklausys ir planuojama sveikatos apsaugos sistemos reforma. „Jei bus mažiau pinigų, būsime priversti daryti greitus ir labai skaudžius sprendimus. Skyrus didesnę sumą reformos žingsniai būtų socialiai ramesni. Šiaip ar taip, žmonėms sveikatos paslaugos bus teikiamos“, - patikino jis.

Planuojamas atlyginimų mažinimas turėtų paliesti ir medikus. Tačiau A.Čaplikas pabrėžė, kad pagal galiojančią tvarką Vyriausybė nereguliuoja medikų algų. Tai daro viešosios įstaigos, susitarusios su darbuotoju. „Galiu tik priminti, jog viešajame sektoriuje medikų atlyginimai dabar yra patys didžiausi“, - vakar pareiškė ministras.

Skausmingas sprendimas

Gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas įsitikinęs, kad bet koks biudžeto mažinimas sveikatos apsaugos sąskaita bus skausmingas ir sveikatos priežiūros įstaigoms, ir jų paslaugomis besinaudojantiems gyventojams. „Tikėkimės, kad bent Seimas turės sveiko proto ir tokio biudžeto nepatvirtins“, - vylėsi jis.

Kalbėdamas apie planuojamą darbo užmokesčio arba etatų mažinimą L.Labanauskas nevengė ironizuoti. „Mažinti galima iki begalybės, kol neliktų nė vieno gydytojo. Tuomet nereikėtų teikti pagalbos, visi sutaupytume. Siūlyčiau Vyriausybei apskritai atsisakyti sveikatos apsaugos ir taip sutaupyti 4 mlrd. litų. Valstybei tai labai padėtų“, - neslėpė nusivylimo L.Labanauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų