REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo kontrolierė Albina Radzevičiūtė, savo iniciatyva atlikusi tyrimą, konstatavo: atliekant suimtųjų ar nuteistųjų kratas galimi žmogaus teisių pažeidimai, kankinimas ar žeminimas.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo kontrolierės teigimu, dabartinis šių kratų teisinis reglamentavimas sudaro galimybę daugiau negu būtina apriboti asmens teisę į privatumą. Negana to, tais atvejais, kai krata atliekama netinkamai, sudaromos ir sąlygos asmenį pažeminti bei pažeisti jo orumą.

REKLAMA

„Išanalizavusi ir apibendrinusi teisinį nuteistiesiems atliekamos asmens kratos reglamentavimą Lietuvoje, įvertinusi tarptautinius teisės aktus, Konstitucinio Teismo ir Europos Žmogaus Teisių Teismo praktiką, pamačiau net keletą problemų, kurias būtina išspręsti, jeigu siekiame, kad būtų užtikrinta asmens teisė nebūti žeminamam ir jo teisė į privatumą”, - teigia A.Radzevičiūtė.

Seimo kontrolierė siūlo Teisingumo ministerijai kartu su Kalėjimų departamentu parengti, papildyti ar pakeisti dabar galiojančius teisės aktus, kad būtų aiškiai nustatyta, kada gali būti atliekama krata, ir detaliai numatyta, kaip ji turi būti atliekama. Visa tai, jos manymu, turi būti nustatyta įstatyme.

REKLAMA
REKLAMA

A.Radzevičiūtės įsitikinimu, dabartinis reglamentavimas, įtvirtintas Bausmių vykdymo kodekse, negali būti vertinamas kaip pakankamai užtikrinantis nuteistųjų teisę į privatumą.

„Privalu nustatyti, kad santykis tarp pasirinktos priemonės, t.y. kūno apčiupinėjimo per drabužius (beje, dėl to taip pat sulaukiu nuteistųjų skundų - pareigūnai, atliekantys tokias kratas, būna kaltinami seksualiniu priekabiavimu), asmens išrengimo nuogai, o tuo labiau kūno ertmių apžiūros, ir siekiamo tikslo - surasti ir paimti draudžiamus turėti daiktus - būtų protingas”, - sako A.Radzevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip vieną iš pavyzdžių, keliančių abejonių dėl proporcingumo, Seimo kontrolierė nurodė laisvės atėmimo vietų apsaugos ir priežiūros instrukcijoje numatytą reikalavimą atlikti viso asmens kratą prieš trumpalaikius pasimatymus ir po jų, nors jų metu neįmanomas joks fizinis kontaktas.

„Manau, įstatyme turi būti nustatyti skirtingi pagrindai ir tvarka skirtingiems asmens kratos tipams, numatant tuo daugiau saugiklių, kuo didesnė grėsmė iškyla asmens teisei į privatumą ir į apsaugą nuo kankinimo ir žeminimo”, - siūlo A.Radzevičiūtė.

REKLAMA

Be to, pasak Seimo kontrolierės, būtina nustatyti ir patvirtinti detalią tvarką, kuria privalės vadovautis laisvės atėmimo vietų pareigūnai atlikdami asmens kratas suimtiesiems ir nuteistiesiems. Būtina užtikrinti, kad, prieš atliekant asmens kratą, suimtasis ar nuteistasis būtų supažindinamas su jos atlikimo tvarka ir taip patirtų mažesnį baimės ir nežinomybės jausmą.

Aida VALINSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų