REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penkios pačios didžiausios sporto aferos

Apgavystės, šnipinėjimas, piratavimas jau senai tapo neatskiriama politikos, verslo, popkultūros dalimi. Panašūs dalykai vis dažniau ateina ir į sporto pasaulį

REKLAMA
REKLAMA

Dirbtinis Maradonos penis

Dopingas yra sugriovęs ne vieno lengvaatlečio, sukiaatlečio ar dviratininko gyvenimą. Futbolas – komandinis žaidimas, čia žaidėjai turi galimybę šiek tiek atsipūsti, tačiau ir šio sporto atstovai neišvengia pagundos panaudoti stimuliatorių.

REKLAMA

Pirmasis futbolo dopingo skandalas buvo užfiksuotas 1974 metais – tada nukentėjo Haičio rinktinės žaidėjas Ernstas Žanas-Žozefas. Vėliau dopingo buvo rasta Ispanijos nacionalinės komandos žaidėjo Ramono Koldero, Olandijos rinktinės futbolininkų Edgaro Davidro, Franko de Buro ir dar ne vieno futbolininko organizme.

Išskirtinio dėmesio susilaukė 1994 metų pasaulio pirmenybės, kai efedrino buvo rasta argentiniečio Diego Maradonos šlapime. Tai jam kainavo futbolininko karjerą, nes jau prieš tai už dopingo vartojimą jis buvo diskvalifikuotas 15 mėnesių.

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau paaiškėjo, kad žaisdamas Italijos „Napoli“ klube Maradona įjunko į kokainą. Pasakojama, kad kamuolio virtuozą prie narkotikų pripratino vietiniai mafiozai, kad galėtų manipuliuoti daugiausia tuo metu uždirbančio futbolininko pinigais. „Napoli“ komandoje Maradona tuo metu gaudavo pasakišką atlyginimą – 800 000 dolerių per metus. Kad sėkmingai įveiktų dopingo kontrolę ir kad organizme nerastų narkotikų, Maradonai buvo pagamintas dirbtinis penis. Jis būdavo pripildomas švaraus donoro šlapimo ir užmaunamas ant tikro Maradonos lytinio organo. Meistrai savo darbą buvo padarę virtuoziškai – ilgą laiką Maradonai pavyko apgaudinėti antidopingo komisiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nelsono Pikė avarija

Tarptautinė automobilių sporto taryba rugsėjo mėnesį 2 metams lygtinai diskvalifikavo „Formulės-1“ dalyvę „Renault“ komandą. Dar didesnės bausmės susilaukė šios komandos vadovai. Flavijus Briatorė tarybos sprendimu visą likusį gyvenimą nebegalės dirbti automobilių sporte. Buvęs komandos vyr. inžinierius Petas Simondsas diskvalifikuotas 5 metams. „Renault“ komanda sutiko su nuosprendžiu ir atsiprašė kolegų, o F. Briatorė dar žada kovoti ir teismuose pakeisti FIA sprendimą.

Skandalas kilo, kai šių metų rugpjūtį iš komandos pasitraukė Nelsonas Pikė. Jis ir papasakojo, kad pernai per Singapūro didžiojo prizo varžybas komandos vadovas jam liepė padaryti tyčinę avariją, kad lenktynes laimėtų kitas komandos pilotas – Fernandas Alonsas. Viskas buvo apskaičiuota labai tiksliai. Kai F. Alonsas užsipildė degalų 13–14-ajame lenktynių rate N. Pikė trenkėsi į sieną toje vietoje, kur nebuvo jokios galimybės pašalinti automobilį iš trasos. Išvažiavus saugumo automobiliui, degalų užpylimas buvo uždarytas ir F. Alonsas, jau prisipylęs kuro, iš 15-osios vietos pakilo į pirmą. Jis pats teigia apie tai nieko nežinojęs, o N. Pikė buvo atleistas nuo bausmės dėl to, kad padėjo demaskuoti sukčius.

REKLAMA

Visagalė bukmekerių mafija

Rusijos čempionas Kazanės klubas „Rubin“ padėjo bulgarų mafijai apgauti Bulgarijos sostinės Sofijos „Levski“ klubą ir susižerti į pinigines apie 2 milijonus dolerių.

Nusikaltimo schema tokia: rugsėjo 20-ąją Sofijoje turėjo įvykti dviejų jos komandų – CASK ir „Levski“ – rungtynės. Jų išvakarėse į „Levski‘o“ vadovus kreipėsi žmogus, prisistatęs Kazanės klubo atstovu, ir už keturis geriausius komandos žaidėjus pažadėjo pasakiškus Bulgarijoje pinigus – 4 milijonus dolerių. Karališki atlyginimai buvo pažadėti ir patiems žaidėjams. Bulgarai dėl to nė kiek nenustebo, nes pasaulyje įprasta, kad rusai mėgsta švaistytis pinigais, ir sutiko parduoti žaidėjus. Pirkėjas įsigytiems žaidėjams paliepė rugsėjo 19-ąją, rungtynių su CASK išvakarėse, atvykti į Maskvą medicininio patikrinimo. Tik kai jie pravėrė „Rubin‘o“ vadovų duris, paaiškėjo, kad apie jokius bulgarus rusai nė žinoti nežino...

REKLAMA

Bulgarai suprato, kad juos apgavo, tačiau jau buvo per vėlu. „Levski“ pralošė 0:2, o tie, kurie lošimo kontorose statė už CASK, susišlavė 2 milijonus dolerių.

Kokia bėgikės lytis?

Pietų Afrikos Respublikos bėgikės Kaster Semenjos pergalė šių metų pasaulio lengvosios atletikos čempionate 800 metrų bėgime tapo sensacija. Už pergalę sportininkė iš Limpopo kaimo gavo 60 000 dolerių. Jai tai tikras lobis, tačiau daugiau K. Semenja nebedalyvaus moterų varžybose.

Tuoj po pergalės varžovės pareikalavo, kad būtų ištirta, ar K. Semenja – ne vyras. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad ji yra hermafroditas. Ji neturi gimdos ir kiaušidžių, nors neturi ir vyriško lytinio organo. Tačiau jos viduje yra vyriški kiaušinėliai, kurie gamina testosteroną. Jo K. Semenjos organizme daugiau kaip 3 kartus yra daugiau nei kitoms moterims. Visai galimas dalykas, kad ji pati ir manė, kad yra tiesiog moteris, tačiau PAR sporto vadovai puikiai apie ją žinojo, nes savo šalyje K. Semenja buvo ištirta, kai 3 sekundėmis pagerino PAR 800 metrų rekordą. Ir vis dėlto jie pasiuntė K. Semenją į pasaulio čempionatą, o čia vyriško sudėjimo moteris (?) sukėlė įtarimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors daugiau K. Semenja moterų varžybose nedalyvaus, čempionės titulas ir pinigai jai palikti.

Sugipsuoti kumščiai

Beveik dešimtmetį Meksikos boksininkas Antonijus Margaritas keldavo siaubą pusiau vidutinio svorio varžovams. Nuo 2002 iki 2008 metų jis vis pelnydavo pasaulio čempiono titulus. Pasirodo, kad tai darė sukčiaudamas.

Apgavystės paaiškėjo šių metų sausio 24-ąją rengiantis dvikovai su Šeinu Mozliu. Prieš boksininkų kovą Š. Mozlio treneris Hazimas Ričardsonas užsuko į priešininko persirengimo kambarį, kad įsitikintų, ar pagal taisykles subintuotos meksikiečio rankos. Treneris pastebėjo, kad bintas gausiai apibarstytas kažkokiais milteliais...

REKLAMA

Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad tai siera ir kalcis. Jiems sudrėkus nuo prakaito, meksikiečio kumščiai sustingdavo į gipsą. Tada boksininko kirčiai varžovams prilygdavo smūgiams kastetu.

Atskleidus apgavystę, A. Margaritą priešininkas Š. Mozlis nokautavo devintame raunde. Po šių varžybų ir meksikiečių boksininkas, ir treneris buvo diskvalifikuoti. Iki tol A. Margarito honorarai siekdavo nuo 1,5 iki 4 milijonų už kovą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų