REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (42)

„Akistata“ įsitikino, kad „Daktarai“ į aukščiausios Lietuvos valdžios elitą bandė įsiveržti net per savo atžalas.

REKLAMA
REKLAMA

Jaunimas medžiojo gardžius kąsnius

2002–2004 metais Kauno „daktarų“ grupuotės vyrai nuolat ieškodavo naujų objektų, kurie duotų didžiulį pelną. Gaujos senbuviai netgi turėjo savo žvalgybos tarnybą.

REKLAMA

Henytės sėbrams pavyko surasti jaunų, prieš tai kriminalinėse suvestinėse „nepasirašiusių“ jaunuolių. Nors jie nebuvo pilnaverčiai grupuotės nariai, tačiau padėdavo atskleisti tokius objektus, kuriuos vėliau reikėjo apdoroti. „Daktarų“ jaunimas nuolat važinėjosi po skirtingas Lietuvos vietas ir pranešdavo vyresnės kartos „kolegoms“ apie vienus ar kitus objektus, kurie, jų nuomone, neturėjo stabilaus finansinio „stogo“. Ir tą pačią dieną „daktarų“ žmonės vykdavo pas tos stambios įmonės atstovus...

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu „daktarų“ veteranai jau buvo įsigiję keletą brangių sklypų vaizdingose vietovėse, butų ir nuosavų namų, kontroliavo nedidelius barus, restoranus, užeigas. Netrukus juos perpardavė ir iškart susišlavė apvalias sumas. Nors kalbama, kad tuo metu jie dar sėkmingai pinigus „suko“ ir iš plataus spektro šešėlinės veiklos.

Šio žurnalistinio tyrimo autoriaus pašnekovų duomenimis, būtent 2003 metais H. Daktaro vadovaujami „slabadiniai“ pradėjo regzti ambicingus planus daryti įtaką didžiausios Lietuvoje alkoholio gamyklos – „Stumbro“ – privatizavimo procesui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbama, kad „daktarų“ jaunimas nesidrovėjo aplankyti netgi į „Stumbro“ akcijų paketą realiausiai pretendavusią gamyklą „Rigas Balzams“ kontroliavusio koncerno „S.P.I.“ vadovą – prieštaringos reputacijos Rusijos verslininką Jurijų Šeflerį.

Potencialūs akcininkai ištiesė ranką

Pats H. Daktaras nebuvo linkęs žiniasklaidai komentuoti savo vaidmens privatizuojant „Stumbrą“, tačiau patvirtino, kad pas jį išties buvo apsilankę kriminalinio pasaulio veikėjai iš Rusijos bei Odesos. Jie ypač domėjosi „Stumbro“ privatizavimu ir netgi prašėsi pagalbos perkant šią gamyklą.

REKLAMA

Kai vienas žurnalistas Henytės pasiteiravo, kaip jam buvo pažadėta atsiskaityti, „daktarų“ lyderis nedvejodamas atrėžė, kad atvykėliai už paramą privatizuojant gamyklą pasiūlė galimybę vėliau už savikainą įsigyti mokesčiais neapmokestintų degtinės gaminių. H. Daktaras pareiškė, kad po rusų invazijos gali prasidėti su rinkų perdalijimu susijusių užsakomųjų žmogžudysčių serija. „Man ir pačiam iš dalies geriau – policija mažiau domėtųsi manimi – atvažiuotų daug rimtesnių veikėjų. Tačiau tuomet atsirastų ir pavojus būti pačiam nužudytam“, – tomis dienomis vienam leidiniui sakė Kauno Vilijampolės garsenybė.

REKLAMA

Kai šio dešimtmečio pradžioje Latvijoje dviprasmiškai vertinama Rusijos kompanija „S.P.I.“ pareiškė ketinimus įsigyti didžiausią Latvijoje alkoholio gamyklą „Rigas balzams“, netrukus kaimynėje šalyje prasidėjo masinės žmogžudystės. Tais metais buvo nužudyti ar sužeisti šeši įtakingi su alkoholio gamyba susiję verslininkai, taip pat spirito bylas narpliojęs tardytojas.

 „Stumbras“, kaip ir „Vilniaus degtinė“, „Alita“ ar „Anykščių vynas“, buvo parduodamas viešo konkurso būdu, o jo pirkėjams taikomi kvalifikaciniai reikalavimai. Todėl bet kokia šešėlinių verslininkų potencialiems pirkėjams pasiūlyta pagalba reiškė pageidavimą dalyvauti gamyklos privatizavimo procese.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2003-iųjų rugpjūtį šioje istorijoje įvyko netikėtas posūkis – Valstybės turto fondo (VTF) komisija atmetė bendrovės „Latvijas balzams“ paraišką dėl dalyvavimo bendrovės „Stumbras“ konkurse, motyvuodama, kad šis investuotojas nepatikimas, ir tokiu būdu atrišo rankas su vienu paslaptingiausių sostinės oligarchų Dariumi Mockumi siejamai bendrovei „Mineraliniai vandenys“. Ji iki šiolei kontroliuoja pagrindinį „Stumbro“ kapitalą.

Puotoje – pirmoji šalies panelė

Tais metais Kaune itin plačiai buvo aptarinėjamos ir tuomet Lietuvą „kreivai“ valdžiusio ir vėliau nušalinto prezidento Rolando Pakso dukters Ingos Paksaitės išdaigos Kauno klube „Zepelinus“ (beje, prieš kelis mėnesius šis nutraukė veiklą). Kai kurių politologų manymu, šis vakarėlis ir virto savotiška plačiai nuskambėjusio prezidentūros skandalo preliudija. 

REKLAMA

2003-iųjų spalio 17-osios vakarą klube „Zepelinus” savo 20-ąjį gimtadienį skandalingai atšventė ir H. Daktaro vyriausioji duktė Živilė. Šviesiaplaukė Ž. Daktaraitė uždaroje klubo banketinėje salėje smagiai laiką leido su tuometinio prezidento R. Pakso dukra Inga bei jos tuometiniu draugu Aivaru Stumbriu.

Tais metais tuometinio Lietuvos prezidento ir Kauno šešėlinio pasaulio lyderio dukterys studijavo Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokykloje.

Šių eilučių autoriaus šaltiniai liudijo, kad Ž. Daktaraitės gimtadieniui buvo ruošiamasi kruopščiai. Likus dviem dienoms iki puotos, į klubą atvyko pats H. Daktaras ir užsakė uždarą pokylių salę.

REKLAMA

Tuomet marketingo ir vadybos konsultanto pareigas ėjusio garsaus Kauno šoumeno Gedimino Juodeikos teigimu, Ramutė Daktarienė, pasitelkusi maisto technologą,  dukros gimtadienio šventės valgiaraštį atidžiai derino su klubo virėjais. Užkandžiai, alkoholiniai gėrimai ir firminis klubo tortas buvo ruošiami iš anksto, bet pokylio dalyvių sąrašas nebuvo tikslinamas.

Tą vakarą vaišės Daktarams atsiėjo net pustrečio tūkstančio litų.

Vaizdo įrašai dingo

Klubo „Zepelinus” apsaugininko žodžiais, Ž. Daktaraitės gimtadienio akimirkų neužfiksavo klube veikiančios kameros. Be to, salėje, kurioje ji linksminosi, nebuvo įrengtų vaizdo kamerų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes tik kitą dieną pastebėjome, kad filmavimo sistema kažkodėl buvo išjungta nuo 20 valandos iki 4 ryto, kai klubą paliko paskutiniai puotos svečiai. Manau, kad tą vakarą klube dirbusiam garso operatoriui buvo liepta išjungti kameras. Jis tik vienas žinojo, kaip valdyti šią modernią filmavimo sistemą”, – aiškino klubo apsaugininkas.

Buvęs televizijos laidų vedėjas ir pramogų verslininkas G. Juodeika vėliau pašnibždomis prasitarė, kad teisėsaugos pareigūnai vaizdo medžiaga nesidomėjo, bet vienas šalies televizijos kanalas už Daktarų atžalos gimtadienio vaizdelius neva jam siūlęs net apie 10 000 litų honorarą.

REKLAMA

Trumpam tapo vakaro vedėju

G. Juodeika pasakojo, kad suskambus dvylikai, salėje nutilo muzika ir į sceną pakilo beveik 30 gimtadienio dalyvių kompanija. Tarp jų – H. Daktaras su žmona. Prezidento duktė stiklinėje scenoje nepasirodė.

„H. Daktaras visą vakarą akylai stebėjo pernelyg įkaušusius dukros draugus. Jis stovėjo prie banketinės salės įėjimo, vis dirstelėdamas tai į šokių salę, tai į šėliojančius Živilės bičiulius. Po vidurnakčio jis paėmęs mikrofoną ištarė: „Sveikinu savo dukrą!“ Ir dar kažką, bet dabar nepamenu”, – yra sakęs G. Juodeika.

REKLAMA

Pasak liudininkų, jubiliatė su savo artimaisiais ir draugais scenoje šampanu mėgavosi apie dešimt minučių. Tuo metu kai kurie salėje sėdintys žmonės pasijuto nepatenkinti, išvydę „nenumatytą vakaro programą”. Dainuojant „Ilgiausių metų, ilgiausių”, kažkas iš susirinkusiųjų šaukė: „Baikit tą suknistą spektaklį!”, o po kelių akimirkų į sceną sviedė tuščią taurę.



Nenorėjo būti minima

Šiandien paskutines dienas Bulgarijos belangėje leidžiančio Henytės advokatas aiškina, esą minėtas Ž. Daktaraitės gimtadienio pobūvis paskatinęs destabilizuoti politinę padėtį Lietuvoje ir atstatydinti prezidentą R. Paksą. Būtent po to esą prasidėjusios masinės teisėsaugos keršto akcijos Daktarų šeimynai.

REKLAMA
REKLAMA

Čia ir būtų buvęs padėtas taškas šioje žurnalistinio tyrimo apie Daktarus serijoje, jeigu ne netikėtas telefono skambutis į redakciją.

Kitą dieną po „Akistatoje“ pasirodžiusio anonso apie tai, jog šiame numeryje bus rašoma apie Ž. Daktaraitę, į redakciją paskambino pati H. Daktaro dukra. Ji primygtinai pareiškė, kad nenorėtų būti minima šiame rašinyje, nes esą jau kurį laiką atvertusi naują gyvenimo puslapį, savarankiškai gyvenanti su kitu žmogumi ir auginanti mažylį, tad nenorinti prisiminti savo praeities. Paklausta apie tuomet žiniasklaidoje plačiai linksniuotus jos biografijos faktus, Ž. Daktaraitė „Akistatai“ atsisakė plačiau pasakoti apie save ir nutraukė pokalbį telefonu.

KITAME „AKISTATOS“ (SPALIO 13 D.) NUMERYJE

E. Daktaro nuosprendis

Pritrenkianti Daktarų sidabrinių vestuvių puota

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (1)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (2)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (3)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (4)



Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (5)




Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (6)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (7)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (8)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (9)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (10)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (11)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (12)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (13)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (14)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (15)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (16)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (17)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (18)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (19)



Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (20)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (21)



Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (22)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (23)



Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (24)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (25)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (26)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (27)



Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (28)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (29)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (30)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (31)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (32)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (33)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (34)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (35)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (36)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (37)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (38)

Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (39)



Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (40)




Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas (41)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų