REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maskvoje mirė Rusijos mafijos krikštatėvis Japončikas

Rusijos naujienų portalas „Rosbalt“ praneša, jog penktadienį ryte privačioje klinikoje, esančioje Kašyrskos gatvėje, mirė Rusijos kriminalinio pasaulio veteranas 69 metų Viačeslavas Ivankovas, geriau žinomas Japončiko pravarde.

REKLAMA
REKLAMA

Vasarą pasikėsino į gyvybę

Spėjama, jog V. Ivankovo sveikata smarkiai pašlijo po to, kai šių metų liepos pabaigoje jis buvo apšaudytas prie prabangaus tailandiečių restorano Maskvoje. Tąsyk nedideliu atstumu paleistos kulkos vyriškiui sunkiai sužalojo pilvą, ir jis sunkios būklės buvo išvežtas į ligoninę.

REKLAMA

Japončikui skirtos šaulio kulkos išdraskė žarnyną ir pažeidė dubens kaulus.

Baimindamiesi pakartotinio išpuolio, Rusijos milicininkai netrukus skyrė ginkluotą apsaugą prie garsaus šešėlinio pasaulio veterano palatos.

Šio išpuolio aplinkybės Rusijos teisėsaugai nežinomos iki šiol.

Apklaustas „Vilijos“ žudynių byloje

Prieš keletą metų Kauno apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas, Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus (ONKTS) vyriausiasis prokuroras Vladimiras Kakoškinas ir jo pavaduotojas Gediminas Bučiūnas 2005 metais Japončiką apklausė garsiajame Maskvos tardymo izolatioriuje „Matroskaja Tišina“.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos mafijos krikštatėvis minimas narpliojant iki šiol teismo nepasiekusią 1993-iųjų Kauno „Vilijos“ žudynių bylą. Tąsyk į Kauno „daktarų“ gaujos viršūnes bandę pasikėsinti samdomi žudikai nušovė kelis žemesnio rango kauniečių grupuotės narius.

„Tąsyk jam pateikėme keletą klausimų dėl „Vilijos“ žudynių. Tikėtina, jog V. Ivankovas turėjo tam tikrų sąsajų su keliais šioje byloje minimais žmonėmis. Mūsų žiniomis, Lietuvoje tuo metu jam neteko viešėti, – prisiminė intriguojantį susitikimą su legendiniu gangsteriu G. Bučiūnas. – Tiesa, jis pasirodė gerokai labiau išprusęs už mūsiškius, lietuvaičius, mafijos veikėjus. Per kelias valandas trukusią apklausą mes suspėjome padiskutuoti ir apie politiką, istoriją, meną, literatūrą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Garsėjo įtakingomis pažintimis

Apie V. Ivankovą Rusijoje yra sukurta nemažai dokumentinių filmų, parašyta keliolika knygų.

Prieš įsimintiną suėmimo dieną – 1995-ųjų birželio 8-ąją, kai dviejų FTB agentų vedamas į agentūros biurą, jis spjaudėsi iš pykčio ir spardė fotografus – V. Ivankovas - Japončikas Amerikoje aktyviai reketavo emigrantus iš buvusios Sovietų Sąjungos. Ne vienas jų už nepaklusnumą Japončikui vėliau sumokėjo savo gyvybe.

Pirmąsyk dar jaunystėje teisto Japončiko „kolekcijoje“ – kaltinimai už suklastotų dokumentų naudojimą, vagystę, kėsinimąsi nužudyti milicininką, taip pat ginkluotas grupinis iš anksto suplanuotas apiplėšimas, neteisėtas ginklo laikymas, sunkių kūno sužalojimų įvykdymas.

REKLAMA

Apie didelę Japončiko įtaką Rusijoje byloja ir tai, jog 1993 metais eilinė kalėjimo bausmė jam buvo sutrumpinta už jį laidavus netgi šalies kino bei estrados garsenybėms.

2004 metų liepos 13-ąją itin griežtai saugomas V. Ivankovas iš JAV buvo pargabentas į Maskvą. Iš oro uosto, nukreipus žurnalistų dėmesį, šarvuotu automobiliu, lydimo būrio ginkluotų pareigūnų, garsus banditas buvo tiesiai išvežtas į izoliatorių „Matroskaja tišina“. Tuo metu jo kaimynas buvo sužlugdytos naftos milžinės „Jukos“ įkūrėjas Michailas Chodorkovskis.

Po kelių dienų Japončikui buvo pareikštas kaltinimas dėl dviejų Turkijos piliečių nužudymo 1992-aisiais (nors tokio nusikaltimo senaties terminas – 10 metų). Tačiau 2005-ųjų liepos 18-ąją Rusijos mafijos veteranui buvo panaikinti kaltinimai dėl šio sunkaus nusikaltimo ir jis buvęs sugrąžintas į laisvę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų