REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujasis NATO vadovas Andersas Fogas Rasmusenas (Anders Fogh Rasmussen) pripažįsta, jog konkrečių gynybos planų Baltijos valstybėms nėra, tačiau pabrėžia, kad jos ginamos pagal kolektyvinės gynybos principus.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak NATO vadovo, teritorinė gynyba yra aptarta penktajame Vašingtono sutarties straipsnyje, kuriame užtikrinti kolektyvinės gynybos principai. "Kolektyvinė gynyba yra realybė", - pabrėžė jis.

REKLAMA

Su NATO vadovu Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose penktadienį susitikusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė pažymėjo, kad tradicinės gynybos planus turi tik keturios NATO narės, Baltijos valstybės tokių planų neturi. "Mes diskutuojame galimybę ginti Baltijos regioną kitaip, ir kokia forma tai bus galima daryti", - sakė šalies vadovė.

Naujojoje NATO strateginėje koncepcijoje, kurią ketinama patvirtinti jau kitais metais, turėtų atsispindėti ir nauji kovos būdai su vadinamosiomis naujosiomis grėsmėmis. Tą patvirtinto Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose penktadienį A.F. Rasmusenas.

REKLAMA
REKLAMA

Atsakydamas į Eltos klausimą, F. Rasmusenas pabrėžė, kad naujosios grėsmės yra ypač svarbios šiuo laikotarpiu, ir kovos su jomis būdai bus atspindėti naujoje NATO strateginėje koncepcijoje.

"Naujosios grėsmės ir kovos su jomis būdai bus įvardinti naujojoje NATO strateginėje koncepcijoje. Naujosios grėsmės yra svarbus XXI amžiaus iššūkis, o energetinis saugumas yra viena iš naujųjų grėsmių, be kibernetinio saugumo, kibernetinių atakų, terorizmo ir kitokių grėsmių", - sakė A. F. Rasmusenas.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pažymėjo, jog Lietuva yra suinteresuota, kad būtų praplėstas gynybos suvokimas. Šalies vadovės teigimu, kartais šie naujieji kovos būdai gali būti dar pavojingesni už tradicinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Lietuva palaiko ir kartu su kitomis Baltijos šalimis siūlo išplėsti gynybos koncepciją. Strategija turi būti atnaujinta, nes grėsmių daugėja, jos įvairios, ir kartais gerokai grėsmingesnės negu teritorinė ataka. Dabartinio globalaus pasaulio sąlygomis Lietuva aktyviai dalyvaus diskutuojant ir keičiant NATO ateitį jos koncepcijoje", - pažymėjo mūsų šalies vadovė.

Derantis dėl Vašingtono sutarties - NATO steigiamosios chartijos, kolektyvinės gynybos įsipareigojimą įtvirtinantis 5 straipsnis buvo suformuluotas taip, kad Europos valstybės sąjungininkės gautų patikinimą, jog JAV pasižada ginti jų saugumą, ir tuo pat metu jo sąlygos būtų priimtinos JAV Kongresui ir plačiajai visuomenei. Nuo to laiko valstybėms sąjungininkėms teko derinti 5 straipsnio įgyvendinimą atsižvelgiant į sąlygų pokyčius pačiame Aljanse ir už jo ribų.

REKLAMA

Rusijos karinės pratybos nesustiprino pasitikėjimo

A.F. Rasmusenas pažymi, kad Rusijos karinės pratybos Lietuvos pasienyje nesustiprino pasitikėjimo, tačiau tiesioginės grėsmės nekėlė.

Jungtinės Rusijos ir Baltarusijos karinės pratybos "Zapad 2009" Baltarusijoje vyko rugsėjo 18-22 dienomis. Jose dalyvavo apie 12,5 tūkst. kareivių - 6 tūkst. rusų ir 6,5 tūkst. baltarusių. Pratybose taip pat panaudota 63 lėktuvai, 40 sraigtasparnių, apie 470 šarvuočių, 228 tankai, 234 artilerijos pabūklai, minosvaidžiai bei kita karinė technika.

REKLAMA

Jas stebėjo Rusijos ir Baltarusijos prezidentai Dmitrijus Medvedevas ir Aleksandras Lukašenka.

Rusijos prezidentas D, Medvedevas ne kartą pabrėžė, kad šios pratybos yra vykdomos išskirtinai tik gynybiniais tikslais.

Už Afganistano vietos pajėgų stiprinimą

A. F. Rasmusenas neskuba palaikyti planų stipriai didinti karių skaičių Afganistane, bet pabrėžia, kaip svarbu ugdyti vietines afganų pajėgas, kad jos galėtų tvarkytis pačios.

Tokią poziciją A. F. Rasmusenas pareiškė penktadienį lankydamasis Zokniuose.

Vizito Lietuvoje metu NATO vadovas pabrėžė mokymų Afganistane svarbą. Pasak A. F. Rasmuseno, reikia paruošti kuo daugiau vietinių karių, policijos pareigūnų. "Tam mums reikia daugiau pinigų, daugiau mokytojų", - sakė A. F. Rasmusenas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip ELTA jau skelbė, JAV pajėgų vadas Afganistane Stenlis Makristalas (Stanley McChrystal) siūlo į Afganistaną pasiųsti 30-40 tūkst. karių.

Šiuo metu Afganistane yra daugiau nei 100 tūkst. užsienio karių, kovojančių su maištininkais.

Peržiūrėjęs JAV strategiją Afganistane S. Makristalas pareiškė, kad nesiėmus reikiamų priemonių karas šioje šalyje bus pralaimėtas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų