REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl sunkios šalies ekonominės padėties sausio - rugpjūčio mėnesiais užregistruota beveik tris kartus daugiau finansinių nusikaltimų nei pernai. Dėl to Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) ūkinės finansinės veiklos tyrimo reikia laukti apie devynis mėnesius, o specialistų darbo krūvis padidėjo 80 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Atlikus FNTT specialistų veiklos ir darbo krūvių analizę nustatyta, kad sausio-rugpjūčio mėnesiais iš viso gautos 878 užduotys ūkinės finansinės veiklos tyrimams atlikti, t. y. beveik 59 proc. daugiau nei atitinkamu laikotarpiu pernai. Specialistai sausio-rugpjūčio mėnesiais pateikė 707 išvadas bei paaiškinimus, t. y. 17 proc.daugiau nei pernai.

REKLAMA

Sausio-rugpjūčio mėnesiais atliktų ūkinės finansinės veiklos tyrimų metu specialistai išaiškino apie 23 mln. litų į valstybės biudžetą nesumokėtų mokesčių, t. y. yra 32 proc. daugiau palyginti su atitinkamu praėjusių metų laikotarpiu. Dėl padidėjusio gaunamų užduočių kiekio ir sumažėjusio ūkinės finansinės veiklos tyrimus atliekančių specialistų skaičiaus, vienam specialistui tenkantis darbo krūvis padidėjo 80 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Tai pažymėta Generalinėje prokuratūroje penktadienį vykstančiame kolegijos posėdyje. Prokurorai sutaria, kad, siekiant sutrumpinti ikiteisminio tyrimo trukmę ir taupyti valstybės biudžeto lėšas, būtina formuoti bendrą objektų tyrimo praktiką.

"Per trumpiausią laiką specialistų pateiktos išvados leistų sutrumpinti bendrą ikiteisminio tyrimo trukmę, todėl prokuroras, teisėjas ar ikiteisminio tyrimo įstaigos pareigūnas privalo tiksliai ir aiškiai suformuoti klausimus specialistams bei itin operatyviai bendradarbiauti tarpusavyje", - pabrėžia generalinis prokuroras Algimantas Valantinas.

Prokurorai pritaria siūlymui užtikrinti, kad kiekvienu atveju, skiriant ūkinės finansinės veiklos tyrimą, ikiteisminio tyrimo pareigūnas specialistui užduodamus klausimus suderintų su savo vadovu ir prokuroru. Šie turi įvertinti ir patikrinti, ar specialistui pavesti būtent jo kompetencijai priskirti klausimai, ar nėra perteklinių klausimų, ar pateikti klausimai yra aiškūs, reikšmingi, konkretūs ir atitinka ikiteisminio tyrimo byloje tiriamas aplinkybes bei laikotarpį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų