REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjero „Sodros“ gelbėjimo planus kritikuojanti Seimo opozicija kol kas tik garsiai šaukia. Užuot bedę pirštu į alternatyvią vyriausybės programą arba naują ekonomikos skatinimo planą, opozicijos lyderiai tik kartoja, jog pernai nereikėjo pernai kelti mokesčių.  Socdemai, „tvarkiečiai“ ir „darbiečiai“savo antikrizinius planus dar tik rengia.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai didžiulis minusas. Regis, jie neturi jokių konkrečių pasiūlymų ir mėgins visą atsakomybę suversti ant konservatorių. Tai - politinės drąsos stoką“, - situaciją įvertino politikos apžvalgininkas Kęstutis Girnius.

REKLAMA

Pasigenda kūrybiškumo

„Mokesčių reformos neturėjo būti“, - klausiamas apie alternatyvas A. Kubiliaus „karpymo“ planams atsako socdemų lyderis Algirdas Butkevičius.

„Žiūrėčiau, kokioje padėtyje mes esame, turi būti kūrybiškumo procesas, kad išjudintume žmones, verslą. “, - taip A. Butkevičius balansuotų vis labiau besitraukiantį valstybės biudžetą.

Tiesa, užlopyti skylėtą „Sodros“ biudžetą, jo teigimu, galima ir pensijų nemažinant. Esą kol kas užtektų 1,5 mlrd. litų valstybės dotacijos, tačiau šiuos pinigus dar reikėtų pasiskolinti.  

REKLAMA
REKLAMA

A. Butkevičius kalba ir apie kai kurių mokesčių sumažinimą tik tam tikroms verslo grupėms: užsiimantiems individualia veikla, patentininkams.

Socdemai kol kas neturi ir alternatyvios Vyriausybės programos. Ji, pasak frakcijos seniūno, pasirodys po kelių savaičių.

Mesijas – Valiutos fondas

„Nežinome kol kas konkretaus to plano, kadangi iš ryto pristato vieną, vakare – kitą. Pirmiausia norint siūlyti alternatyvas, reikia sužinoti, ką jie siūlo“, - aiškino Seimo opozicijos lyderis, „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis ir čia pat pridūrė, jog mokesčių kelti tikrai nereikėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo nuomone, pirmiausia derėtų reformuoti visą „Sodros“ sistemą, esą žmonės neturėtų gauti po keletą pensijų, o pačios sistemos administravimas galėtų kainuoti pigiau.

„Karpymais niekas nieko neišgelbės, reikia didinti pajamų dalį“, - sakė jis. Priminus, kad reformos užtrunka ne vienerius metus, V. Mazuronis replikavo, jo A. Kubiliaus vyriausybė dirba jau metus.

„Tvarkietis“ įsitikinęs, jog daugelį problemų spręsti padėtų iš Tarptautinio valiutos fondo pasiskolintos lėšos, sumažinti mokesčiai smulkiajam verslui.

REKLAMA

„Šitą laiką reikia pragyventi skolinantis ir ieškant vidinių resursų“, - toks V. Mazuronio antikrizinis receptas.

Politikas sako, jog „tvarkiečiai“ irgi vis dar ruošia antikrizinę programą, ji pasirodysianti lapkričio pradžioje.

„Jei opozicija ar valdantieji manys, kad mūsų  programos siūlymai teisingi, mes suformuosime valdančiąją daugumą“ , -sakė jis.

Dalytų talonus

Seimo „darbiečiai“, anot Vytauto Gapšio A. Kubiliui pasiūlytų „subalansuoti mokesčius taip, kad versle būtų skatinamas konkurencingumas“.

REKLAMA

„Siūlome subalansuoti, susieti viską normaliai ir pasiūlyti ekonomikos skatinimo planą“, - sakė jis.

Jis priminė, jog „darbiečiai“ pasiūlymų jau yra pateikę: „Pavyzdžiui, pensijų dalį, kurią ketinama mažinti, galima būtų išmokėti talonais, už kuriuos galima būtų įsigyti nacionalinių gamintojų produkcijos“. Viktoro Uspaskicho bendražygiai, be kita ko, mano, kad pernelyg brangiai kainuoja ir „Sodros“ administravimas, esą čia galima nemažai sutaupyti.

Padės G. Vagnorius

„A. Kubiliaus „matymus“ planu sunku pavadinti: vietomis kažkas "išplauta", nesuprantama. Pateiksime konsoliduotą ekonomikos gaivinimo planą, parodysime, kokie gali būti alternatyvūs Vyriausybės sprendimai“, - teigia „vienalietuviams“ vadovaujantis Laimontas Dinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp opozicijos ir pozicijos besiblaškančiai frakcijai parengti siūlymus padės ekspremjeras Gediminas Vagnorius.  Jo teigimu, Vyriausybė tik imituoja valdymo išlaidų mažinimą - tai tėra premjero viešųjų ryšių akcija. Esą A. Kubilius ir jo komanda, sutelkę dėmesį į valstybės išlaidų mažinimą ir mokesčių kėlimą, nė negalvoja, kaip kiaurą valstybės biudžetą papildyti.

„Lietuva – įmonė, kuri visiškai negalvoja, kaip gauti užsakymų, galvoja tik kaip išmokėti paskutinius pinigus“, – tvirtino Krikščionių konservatorių socialinės sąjungos lyderis G. Vagnorius.

REKLAMA

„Tuščias kalbėjimas“

Politikos apžvalgininkas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos instituto dėstytojas Kęstutis Girnius

„Regis, Seimo opozicija neturi minčių. Reikia atkreipti dėmesį, ypač dėl socdemų, kurie ilgai valdė. Juk jie turėjo numatyti, kas atsitiks. Neturėdama jokių pasiūlymų, opozicija visą atsakomybę mėgins suversti ant konservatorių.

Bet koks pasiūlymas „Sodros“ pertvarkai reikalautų mažinti išlaidas ir išmokas ir, turbūt, didinti mokesčius. Atrodo, kad sąmoningai nepasisakoma, kad nukentėtų konservatoriai. Tai rodo tų partijų politinės drąsos stoką. Tai sąmoningas vengimas pasisakyti kontraversiniais klausimais. “

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų