REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vokietijoje plinta mada lazeriu šviesti lakūnams į akis

Vokietijos oro uostuose kasdien nežinomi asmenys lazeriu švitina į besileidžiančio lėktuvo lakūnų kabiną, rašo „Der Spiegel“.

REKLAMA
REKLAMA

Per pastarąsias savaites tokios atakos lazeriu buvo užfiksuotos Brėmeno, Hamburgo, Berlyno, Kelno, Štutgarto ir Sarbriukeno oro uostuose.

REKLAMA

„Lakūnai pranešė, jog jiems buvo švitinama tiesiai į akis. Kartais kelias sekundes, kartais – minutes. Dėl to jie netekdavo orientacijos“, - žurnalui sakė lakūnų sąjungos „Cockpit“ atstovas Jörgas Handwegas.

Pasak Hanwego, lėktuvo nutupdymas yra pati subtiliausia skrydžio dalis, reikalaujanti didžiausio lakūno dėmesio. Jo metu net menkiausias trikdymas gali sukelti skaudžių pasekmių. Autopilotu tupdyti lėktuvą nėra įmanoma.

REKLAMA
REKLAMA

Lazerio spinduliu šviesti į lakūno kabiną pasaulyje nėra naujas reiškinys. Nuo XX a. pabaigos iki 2007 m. iš viso buvo užfiksuota 600 tokių incidentų. Kartais lakūnai prieš pat nusileidimą buvo priversti vėl pakilti tam, kad išvengtų rizikos. Lazeriu švitinti į lėktuvą yra ypač populiaru JAV ir Australijoje.  

„Tai yra tas pats, kas mėtyti akmenis nuo tilto“, - apie šį reiškinį kalbėjo Vokietijos skrydžių saugos inspektorė Kristina Kelek. Vokietijos baudžiamasis kodeksas už tokią veiką numato iki dešimties metų laisvės atėmimo.

Lazerinių atakų skaičiaus padidėjamas Vokietijoje yra siejamas su tuo, kad lazerių galima įsigyti nevaržomai ir pigiai. Patys mažiausi kainuoja vos kelis eurus. Anot Handwergo, vienintelis būdas išspręsti susiklosčiusią situaciją – drausti lazerių prieinamumą plačiajai visuomenei. Jie turėtų būti klasifikuojami kaip ginklai.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų