REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Stasy, atsibusk! Tuoj prasidės buzkaši!” – taip prasideda Tarptautinio Kauno kino festivalyje rodomas filmas „Buzkaši – stepių daina“, kuriame vieną pagrindinių vaidmenų atlieka pasaulinio garso lietuvių dailininkas Stasys Eidrigevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Netrukus kino mylėtojai bei šio Lenkijoje gyvenančio lietuvių menininko gerbėjai turės galimybę į jį kreiptis tiesiogiai, nes spalio 10-12 dienomis Kaune ir Vilniuje Stasys Eidrigevičius kartu su režisieriumi Žaku Debsu Kauno kino festivalio žiūrovams patys pristatys filmą „Buzkaši – stepių daina“.

REKLAMA

„Filmas pasakoja meilės istoriją, pasitelkdamas poezijos, dailės ir, žinoma, kino mūzas. Prancūzijoje ir Uzbekistane kurta juosta – tai režisieriaus meistriškai nupinta dokumentinė, mitologinė, vaidybinė, pasakos pynė. Nepaisant to, kad Stasys Eidrigevičius vaidina save, dailininką, jo vaidmuo tarytum atitolina nuo dokumentiškumo – jis yra žiauraus tradicinio uzbekų žaidimo buzkaši liudininkas: piešia žaidime dalyvaujančių vyrų portretus, kuria dekoracijas žaidimo veiksmui. S. Eidrigevičiaus vaidmuo bei jo kūryba meistriškai paklūsta režisieriaus įkvėpimui, o pasakotojo cituojamos garsaus 14 amžiaus persų poeto Hafizo meilės poemos paverčia istoriją mistiška stepių pasaka“, - 2009 metais sukurtą filmą apibūdina Tarptautinio Kauno kino festivalio direktorė Ilona Jurkonytė.

REKLAMA
REKLAMA




Režisierius Žakas Debsas (dešinėje)

Festivalio programoje „Visos mūzos“ rodomas filmas „Buzkaši – stepių daina“ sekmadienio vakarą užbaigs festivalio dienas Kaune ir spalio 12-ąją pradės į Vilnių persikėlusį kino renginį.

Juostos „Buzkaši – stepių daina“ siužeto atspirtis – meilės trikampis. Dviems vyras simpatizuojanti ir išsirinkti negalinti Mohabat nusprendžia tekėsianti už to, kuris nugalės buzkaši varžybose. Poetas ir dailininkas turi pereiti kalnus ir stepes, kad susirungtų triukšmingoje ir dulkėtoje raitelių kovoje ir laimėtų gražuolės Mohabat ranką ir širdį. Tradicinio Rytų kraštų žaidimo buzkaši taisyklės griežtos – jį laimės vyrų kuopa, pirmoji sutvardžiusi avino kūną be galvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA



Filmavimo pertrauka. Stasys Eidrigevičius su Ali

Dirbdamas prie šio filmo, S.Eidrigevičius 40 dienų piešė senosios persiškos meilės istorijos versiją. Dailininko piešiniai atveria ir uždaro filmo dalis, panašiai kaip knygos skyrių iliustracijos. Juostoje kinas kūrybiškai susilieja su atpažįstamu S. Eidrigevičiaus braižu.

Šiemet pirmą kartą Tarptautinio Kauno kino festivalio pristatoma programa „Visos mūzos“ apima 9 filmus apie meną ir menininkus, meno paskirtį, kūrybos džiaugsmą ir kančias bei kino santykį su kitais menais.

REKLAMA



"Bouzkachi" filmavimo pietų pertrauka Uzbekistane 2007 metais. Visi pavargę ir dulkėti

Trečiąkart Kaune ir Vilniuje organizuojamas festivalis iš viso žiūrovams parengė keturias filmų programas –„Platus kampas“, „Visos mūzos“, “Muzika, keičianti pasaulį“ ir „Šiaurės garsai kine“ – su daugiau kaip trisdešimt kino juostų – apie 80 filmų seansų. Iki spalio 11 dienos vakaro Kauno kino teatre „Romuva“ šurmuliuosiantis festivalis spalio 12-18 dienomis didžiąją dalį atvežtų filmų rodys Vilniaus „Pasakoje“.

REKLAMA

Grafikas Stasys Eidrigevičius gimė 1949 m. Mediniškiuose, Lietuvoje. Nuo 1980-ųjų gyvena Lenkijoje. Jis – įvairialypis menininkas, kuriantis iliustracijas knygoms, fotografiją, plakatus, instaliacijas ir kt. Menininkas yra įvertintas apdovanojimais už knygų iliustravimą, grafikos darbus, plakatų meną Lenkijoje, Ispanijoje, Suomijoje, Japonijoje ir kitose šalyse.

Žakas Debsas (Jacques Debs) – prancūzų režisierius, scenarijų autorius ir filmų prodiuseris. Dirba su Prancūzijos televizijomis, kurioms sukūrė beveik 100 dokumentinių filmų, rodytų tarptautiniuose festivaliuose visame pasaulyje. Režisierius domisi Vakarų civilizacijos periferijomis: regionais ir kultūromis, kur mūsų suvokimas išbandomas, o vertybės kvestionuojamos.

„Buzkaši – stepių daina“ seansai, po kurių su publika bendraus režisierius Ž.Debsas ir S.Eidrigevičius:

Spalio 10 d., šeštadienį, 21:00 val., Kaune, k/t „Romuva“

Spalio 11 d., sekmadienį, 20:00 val., Kaune, k/t „Romuva“

Spalio 12 d., pirmadienį, 18:00 val., Vilniuje, k/t „Pasaka“


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų