REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialdemokratai grasina apkaltomis Seimo ir Vyriausybės nariams, kurie balsuos už Nacionaliniame susitarime numatytus socialinių išmokų pakeitimus. Prisiekdami parlamentarai ir Vyriausybės nariai pasižada gerbti ir vykdyti šalies įstatymus, o karpomos išmokos pažeidžia Konstituciją, tvirtina socdemai.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuva įžengusi į Konstitucijos laužymo fazę“, - Seime spaudos konferencijoje pareiškė Vytenis Povilas Andriukaitis, kalbėdamas apie Vyriausybės planus mažinti socialinio draudimo pensijas. Kontitucinio teismo (KT) priimtuose nutarimuose išaiškinta, kad pensija yra nuosavybė, todėl ją mažinti galima tik laikinai, išimtiniais atvejais, proporcingai ir suderinus kompensacinius mechanizmus.

REKLAMA

„Jeigu Seimui bus pateiktas įstatymų pasiūlymų paketas, kuris prieštaraus KT nutarimui, mes kelsime klausimą apie šių pareigūnų Konstitucinę atsakomybę, - tikino socialdemokratas. Vienas dalykas, kai Seimo narė Asta Baukutė blaškosi po savo parodymus, kitas dalykas, kai premjeras trypia šalies įstatymus“.

Socdemai siūlo nemažinti socialinio draudimo pensijų, o vietoj to mąstyti apie didesnį valstybinių pensijų karpymą, kadangi tai „yra problema numeris vienas“.

REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratai piktinosi ir Vyriausybės planais didinti mokesčius „Sodrai“ 2 procentais. Anot jų, tokiu atveju Lietuvoje būtų didinama socialinė atskirtis, kadangi skirtumas tarp darbo jėgos ir kapitalo apmokestinimo dar labiau išaugtų.

V. P. Andriukaitis teigė, kad dalį atsakomybės dėl tragiškų Kauno įvykių, kuomet buvo nužudyti du žmonės, turi prisiimti ir Seimas – esą žmonės, matydami, kad valdžia nesilaiko įstatymų, priima antikonstituciškus sprendimus, patys ima nebekreipti dėmesio į teisės viršenybės principą ir griebiasi linčo teismo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Razma: socialdemokratai renkasi destrukcijos ir populizmo kelią

Tėvynės Sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime seniūnas Jurgis Razma, reaguodamas į tokius socialdemokratų pareiškimus, teigia, kad oponentai nesugeba pasimokyti iš savo padarytų praeities klaidų, ir užuot siūlę konstruktyvius sprendimus, kaip solidariai įveikti sunkmetį, eina populizmo ir destrukcijos keliu.

J. Razma ginasi, kad Seime tikrai nebūtų priiminėjami socialinio paketo įstatymai, jeigu būtų Teisės departamento ar Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvados dėl galimo jų prieštaravimo Konstitucijai.

REKLAMA

„Kalbant apie Vyriausybės socialinio paketo projektą, pažymėtina, kad jame dėl įvairių socialinių išmokų numatoma taikyti tą patį progresinį principą, kurį jau Seimas pritaikė dėl sunkmečio mažindamas valstybės tarnautojų ir pareigūnų atlyginimus. Čia kokie nors nauji principai iš esmės ir nesiūlomi. Akivaizdu, kad ekonomikai nukritus iki 2006 m. ar dar žemesnio lygio, neįmanoma išlaikyti 2008 m. - aukščiausio ekonomikos pakilimo metu - nustatytus atlyginimus, pensijas bei kitas išmokas. Šios išmokos, kaip neseniai pripažino patys socialdemokratų lyderiai, prieš rinkimus jų buvo nustatytos tokio dydžio, kuris viršijo net 2008 m. - aukščiausio ekonomikos pakilimo galimybes“, – pranešime spaudai cituojamas J. Razma, kuris primena socialdemokratams jų pačių antikonstitucinius sprendimus, pavyzdžiui, LEO LT sukūrimą.

REKLAMA

A. Kubilius nemato kitos išeities

Premjeras A. Kubilius šią savaitę sakė, kad jei Seimas atsisakys padidinti mokesčius „Sodrai“, teks dar labiau apkarpyti pensijas, motinystės (tėvystės) išmokas, atlyginimus mokytojams ir gydytojams.

„Esame numatę, kad „Sodros“ įmokų didinimas efektas turi būti 400 mln. litų. (...) Ne kartą esu sakęs, kad laikomės loginio sprendimo paieškos būdo išanalizavę, kurios išlaidos „Sodros“ ir valstybės biudžete yra labiausiai nutolusios, užaugusios nuo 2006-ųjų lygmens. Tai pensijų, motinystės išmokų eilutė, mokytojų atlyginimai, šalpos pensijos ir pervedimai į sveikatos draudimo fondą. (...) 400 mln. litų problemos sprendimą reikia rinktis iš šitų penkių alternatyvų. Jeigu kas nors mano, kad nereikia „Sodros“ įmokų didinti 2 proc., turėtų pasiūlyti, kurią iš tų mano išvardintų eilučių reikėtų mažinti 400 mln. litų“, - yra sakęs Vyriausybės vadovas.

Vyriausybė nuo 5 iki 20 proc. ketina mažinti valstybines pensijas, rentas, socialines išmokas, perskaičiuoti socialinio draudimo pensijas, motinystės pašalpas, mažinti išmokas dirbantiems pensijų gavėjams, pertvarkyti išmokų vaikams sistemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų