REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo politikai ne iš Valstybės saugumo departamento (VSD), o iš žiniasklaidos sužinojo apie Algirdo Paleckio suorganizuotą konferenciją „nešališkai“ Molotovo-Ribentropo pakto ir Antrojo pasaulinio karo priežasčių analizei.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos federacijos valstybinių ekonominių programų ir nacionalinių projektų struktūrinio vystymo centro „Kremliaus strategija“ veikėjai visai laisvai suvažiuoja į Vilnių ir aiškina, koks geras buvo tas Molotovo-Ribentropo paktas su visais slaptaisiais protokolais, kuriais Stalinas su Hitleriu pasidalijo Europą. Jei Rusijai reikėjo apsaugoti savo sienas, tai buvęs tikras gėris sunaikinti Lietuvos valstybę, ištremti į Sibirą ir nužudyti tūkstančius Lietuvos piliečių.

REKLAMA

Gal galima juoktis (kai kas taip ir darė), kad vaikystės kompleksų neįveikęs ir gėdą net savo tėvui darantis „frontininkas“ Algirdas Paleckis dabar gaus maitinimą iš Maskvos. Gal demokratija stipri, ir tegul laisvai liejasi tokia „kita nuomonė“?

Bet net istorikas Česlovas Laurinavičius (šiaip jau palankus okupacijos išbaltinimo strategijai) atsisakė dalyvauti šioje konferencijoje, pareiškęs, kad tai gryna propaganda, o ne istorijos tyrinėjimai. Gal istorikas suvokė, kad dalyvavimas antikonstituciniame renginyje – bent jau grėsmė netekti Lietuvos istorijos instituto XX amžiaus istorijos skyriaus vedėjo posto?

REKLAMA
REKLAMA

Reikia tik pasiskaityti Kovo 11-osios aktą, Konstitucijos preambulę ir pirmą skirsnį, kad suprastum antikonstitucinį tokių renginių pobūdį. Gal galima ginčytis, kad čia ne prievarta kėsinamasi į Lietuvos valstybės nepriklausomybę, teritorijos vientisumą ir konstitucinę santvarką. Bet juk žinome, kad XXI (informacinių technologijų) amžiuje propagandiniai karai patys grėsmingiausi. Ar ginamės?

Seimo narė Vilija Aleknaitė- Abramikienė tuoj pat pateikė Baudžiamojo kodekso pataisas, pagal kurias SSRS ar nacistinės Vokietijos prieš Lietuvą įvykdytos agresijos neigimas, viešas pritarimas okupacijai būtų baudžiamas bauda, areštu ar net kalėjimu 2 metams. Tuoj sulaukėme atsakomojo smūgio: Rusijos užsienio reikalų ministerija mūsų projektą pavadino cinišku ir amoraliu. Skandalingasis Dūmos imperininkas V.Žirinovskis pasiūlė vyti lauk iš Rusijos mūsų verslininkus. Rusija pati nusprendė bausti tuos, kurie neigia Sovietų armijos išvaduotojos vaidmenį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stodami į atvirą mūšį su Rusija mes per maži laimėti. Tai labai atsargiai pasakė Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, teigdama, kad totalitarinių režimų neigimo teisinį vertinimą reikia derinti su tarptautine teise. Jeigu mums pasisektų įtikinti užsimerkusią Europą, kad būtina komunizmo nusikaltimus prilyginti nacistiniams, tada, žinoma, su ES užnugariu mes būtume stiprūs kautis atvirame mūšyje. Deja, kol kas senųjų ES šalių politikai, pasak europarlamentaro Leonido Donskio, dėl praktinės naudos „išmoko (su)gyventi su svetimu fašizmu, jie netoleruoja tik nuosavo fašizmo savo žemėje“.

REKLAMA

D.Grybauskaitė mano, kad Lietuvai nenaudinga agresyvia retorika bendrauti su Rusija. Valstybės institucijos negali kaip L.Donskis putinizmo vadinti fašizmu. Ir teisėsauga tyli, leisdama veikti anoniminiams interneto portalams, kuriuose šmeižiami mūsų partizanai ir šlovinamas komunizmas. „Kremliaus strategijos“ atstovybė, kuriai ir vadovauja A.Paleckis, laisvai įsiregistravo Lietuvoje, Vilniaus centre laisvai kyla dangoraižis, kur bus vadinamieji Maskvos namai.

Dabar, kai dėl sunkmečio lietuviai natūraliai pykstasi su savo valdžia, Maskvos atakai ypač palanki dirva.Lietuvos prokurorai rašo kilometrinius paaiškinimus, kodėl negali būti uždrausti antivalstybiniai portalai. Anksčiau visokioms atstovybėms steigti reikėjo Teisingumo ministerijos leidimo. Dabar „Kremliaus strategija“ pagal Asociacijų įstatymą galėjo įsiregistruoti pas eilinį notarą.

REKLAMA

Neturime teisinių priemonių kovoti? Pasakos. Konstitucija veikia tiesiogiai. 35 jos straipsnis sako: „Piliečiams laiduojama teisė laisvai vienytis į bendrijas, politines partijas ar asociacijas, jei šių tikslai ir veikla nėra priešingi Konstitucijai ir įstatymams. „Kremliaus strategijos“ tikslai tikrai priešingi Konstitucijai. Jeigu VSD vykdytų pagrindinę savo funkciją rūpintis valstybės saugumu, užtektų vieno jos rašto, ir antivalstybinės konferencijos negautų leidimų, nebūtų registruojamos Lietuvos valstybei priešiškos atstovybės.

Prezidentė teisi: mums nereikia agresyvios retorikos. Mes net be ES užnugario turime gerą ginklą. Kiekvienu atveju, kai Rusija neigia okupaciją, piktinasi reikalavimu atlyginti žalą arba reiškia pretenzijas dėl imperininkams neišduotų vizų, visai nereikia įsivelti į žodžių karą. Mūsų Užsienio reikalų ministerija turėtų nuolat pirštu rodyti 1991-ųjų Lietuvos ir Rusijos sutartį, kurioje Lietuva pagal Kovo 11-osios aktą pripažįstama po okupacijos atkurta nepriklausoma valstybe, ir net įsipareigojama pašalinti aneksijos pasekmes. Reikia nuolat klausti Rusijos: jūs vykdote sutartį ar ją laužote?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų