REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spalio 8 d. LNOBT kviečia į W. A. Mozarto operą „Don Žuanas“.

Pagrindinį vaidmenį dainuos Vytautas Juozapaitis. Keista, bet kai to niekadėjo, moterų viliotojo, pelnytai operos pabaigoje gaunančio, ko nusipelnė, Don Žuano vaidmenį atlieka Vytautas Juozapaitis, nei vienai nekyla noras nei jį smerkti, nei moralizuoti... Tobulai įkūnijantis personažą, nuostabiai dainuojantis nemirtingą W. A. Mozarto muziką, Vytauto Juozapaičio Don Žuanas pakeri, apstulbina, pribloškia savo veržlumu ir įtaigumu.

REKLAMA
REKLAMA

Ne kartą pelnęs Metų solisto titulą, įvairiausius garbingus apdovanojimus, pernai Vytautas Juozapaitis dienraščio „Respublika“ buvo išrinktas Gražiausiu metų vyru. Pats solistas šypsosi ir nesureikšmina nei titulų, nei jam priskiriamo „donžuanizmo“, sakydamas, kad tai tik vaidmuo, o gyvenimas eina savo vaga. Nepaisant to, šis vaidmuo – mėgstamiausias, ir dainuotas ne vien LNOBT scenoje. Pirmasis „Don Žuano“pastatymas buvo vokalo meistriškumo kursuose Gente, Belgijoje. Vėliau – Čekijos nacionalinėje operoje, Prahoje, tačiau čia jis buvo rodomas ne didžiajame „Narodni Divadlo“, o senajame teatre netoli Vaclavo aikštės: jame pats Mozartas dirigavo operos premjerą 1787 m. „29 dieną, pirmadienį, Prahos operos italų trupė parodė taip nekantriai lauktą Maestro Mozarto kūrinį: „Don Giovanni arba Akmeninis svečias“. Žinovai ir muzikai kalba, kad Prahoje nieko panašaus dar nebuvo matę. … Milžiniška žiūrovų minia garantavo absoliučią sėkmę,”– tada po premjeros rašė Prahos laikraščiai.

REKLAMA

Prahoje Don Žuano partija dainuota visą sezoną, o bendradarbiavimas buvo užbaigtas mėnesio gastrolėmis Japonijoje. 2003 m. net tryliką kartų Don Žuanas buvo dainuotas didžiulėse „Teatro Lirico D‘Europa“ trupės gastrolėse JAV. Vienbalsiai išgirtas visose pastatymo recenzijose, V. Juozapaičio Don Žuanas vienam kritikui priminė Johnny Deppą „Karibų jūros piratuose“.  2002 m. „Don Žuanas“ pastatytas ir Vilniuje. „Mano Don Žuanas – tai vienišo žmogaus tragedija, - sako Vytautas Juozapaitis.  – Jis neturi nei draugų, nei nieko šventa, tai žmogus be veido, jis dvilypis, tiesiog kaukė. Mozarto „Don Žuanas“ – tai operų opera...“

Spalio 7 d. LNOBT scenoje W. A. Mozarto „Don Žuanas“, deja, rodomas priešpaskutinį kartą. Šalia Vytauto Juozapaičio dainuos Julija Stupnianek, Regina Šilinskaitė, Sigutė Stonytė, Liudas Norvaišas, Audrius Rubežius, Arvydas Markauskas ir Eugenijus Vasilevskis. Diriguos Martynas Staškus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų