REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Precedento neturinti dvigubos žmogžudystės byla jau panėšėja į skandalingąjį kunigo Ričardo Mikutavičiaus nužudymo tyrimą. Net neradus įtariamojo pradėta ieškoti dėl tragedijos esą kaltų eilinių prokurorų, kad jų vadovai išsilaikytų savo krėsluose.

REKLAMA
REKLAMA

Kaune vakar dar tvyrojo įtampa, kurią sukėlė visą Lietuvą sukrėtęs pedofilijos byloje minimų 47 metų teisėjo Jono Furmanavičiaus ir 30-metės Violetos Naruševičienės nužudymas. Dviguba žmogžudyste įtariamas Drąsius Kedys tebebuvo laisvėje. Vyksta tarptautinė paieška.

REKLAMA

Nors 37 metų vyro nuotraukas skubėta išsiuntinėti visiems pasienio punktams, jau vakar vakare paskelbta tarptautinė jo paieška. Per kratą D.Kedžio namuose nerasta jokių įtariamojo dokumentų. Manoma, kad jis pasislėpęs tikisi išlaukti, kol nutils kilęs triukšmas. D.Kedys namie paliko visus savo telefonus, kurių numerius beveik mėnesį reklamavo internete.

Abiejų žmogžudysčių vietose matytas mikroautobusas "Volkswagen Transporter", apklijuotas suklastotais "Kauno kelių" lipdukais, rastas dar pirmadienio vakarą Kauno rajono Noreikiškių gyvenvietėje. Jis buvo paliktas netoli Andriaus Ūso, kurį D.Kedys apkaltino pedofilijos byla, namų. Vakar patikslinta, kad ši transporto priemonė oficialaus savininko neturėjo - prieš 2 metus mašina išregistruota iš "Regitros" duomenų bazės.

REKLAMA
REKLAMA

Grasinimų būta

Neatmetama prielaida, kad D.Kedys ketino nužudyti ir A.Ūsą bei buvusią savo sugyventinę Laimą Stankūnaitę. Dar prieš mėnesį duodamas interviu vienai televizijos laidai D.Kedys pareiškė, kad kol jį sulaikytų esą lėtai dirbanti teisėsauga, jis spėtų nužudyti 3 žmones. Toks buvo D.Kedžio atsakymas į klausimą, ar nusivylęs prokurorų darbu nežada imtis linčo teismo.

Po žudynių policijos generalinio komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas tvirtino, kad skundų, jog D.Kedys būtų kam nors grasinęs, neužregistruota. Tačiau A.Ūsas ir L.Stankūnaitė tikina, kad grasinimų būta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konstatavus, jog teisėjo J.Furmanavičiaus žūtis gali būti susijusi su D.Kedžio inspiruota pedofilijos byla, skubėta apsaugoti A.Ūsą ir L.Stankūnaitę. Pareigūnai juodu išsivežė tiesiai iš darboviečių. Abiejų mobilieji telefonai vakar buvo išjungti.

Neatmetama galimybė, kad D.Kedys nespėjo įgyvendinti visų savo planų ir, neradęs buvusios sugyventinės, nuvažiavo pas jos seserį V.Naruševičienę. Pareigūnai vakar mėgino teisintis nemanę, jog D.Kedys gali pasikėsinti į L.Stankūnaitės seserį. Remiantis liudytojų parodymais manoma, kad D.Kedys turėjo mažiausiai vieną bendrininką. Pagal vieną versijų D.Kedys galėjo susirasti bendrininkų tarp atsiliepusiųjų į jo pagalbos prašymus ir apsilankiusiųjų interneto svetainėje, kurioje buvo paviešintos J.Furmanavičiaus ir A.Ūso nuotraukos.

REKLAMA

Istorija kartojasi?

Tarp potencialių D.Kedžio aukų - ir 4 Kauno prokurorai, kuriuos jis yra viešai pavadinęs nusikaltėliais. Šiame kontekste taip pat minima Kauno apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro Kęstučio Betingio pavardė. Vakar jis LŽ komentuodamas viešoje erdvėje pasirodžiusius kaltinimus, esą prokurorai vilkino ikiteisminį tyrimą dėl D.Kedžio mažametės dukros galimo tvirkinimo, pareiškė, kad pareigūnai padarė viską, ką galėjo. Juoba kad D.Kedys įnirtingai priešinosi, jog mergaitei būtų atlikta psichiatrų ekspertizė. Anot K.Betingio, oficiali apsauga jo kolegoms, kurių pavardėmis manipuliavo D.Kedys, neskirta. Jiems pasiūlyta saugotis patiems.

REKLAMA

Po žudynių generalinis prokuroras Algimantas Valantinas pradėjo tarnybinį patikrinimą. Per jį turi būti atsakyta į klausimą, ar beveik metus tiriama byla, kurią inspiravo D.Kedžio pareiškimas, nebuvo vilkinama.

Tarp Kauno teisėsaugininkų kalbama, kad A.Valantinas siekia surengti parodomąją akciją, kurios tikslas - rasti atpirkimo ožių. Panašių dalykų būta ir po skandalų, lydėjusių kunigo R.Mikutavičiaus nužudymo bylą. Tada Kauno apygardos prokuratūrai vadovavo dabartinis generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis, o šią bylą tyrė iš Vilniaus pakviestas jo draugas. Po kilusio ažiotažo su tarnyba buvo priversti atsisveikinti trys Kauno miesto apylinkės prokuratūros prokurorai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vakar J.Furmanavičiaus ir V.Naruševičienės žudynių bylą iš Kauno teisėsaugininkų perėmė Vilniaus apygardos prokuratūra.

Situacijos įkaitai

Sudėtinga psichologinė situacija po teisėjo J.Furmanavičiaus žūties susiklostė Kauno apygardos teisme. Šio teismo pirmininko pareigas laikinai einantis Algimantas Smolskas tikina, kad padėtis tapo nenormali jau vasaros viduryje, kai į teismą ėmė plaukti D.Kedžio skundai dėl jo netenkinančio bylos ikiteisminio tyrimo. Tada paaiškėjo, kad teisėją J.Furmanavičių D.Kedys kaltina savo mažametės dukters tvirkinimu. Todėl vyras prašė persiųsti skundus Apeliaciniam teismui, nes Kauno apygardos teismas negali jų nagrinėti ir dėl kitos priežasties - jame teisėja dirba D.Kedžio sesuo Neringa Venckienė.

REKLAMA

Po atostogų į darbą grįžęs J.Furmanavičius pareiškė buvęs apšmeižtas ir klausė patarimo, kaip elgtis. Kolegos jį atkalbėjo kreiptis į teismą dėl šmeižto. Esą teismui konstatavus, kad J.Furmanavičius buvo apšmeižtas, visuomenės reakcija vis tiek būtų vienareikšmė: "Varnas varnui akies nekerta." Tada prieita prie išvados, kad esant tokiai situacijai Konstitucija numato tik vieną išeitį - generalinio prokuroro inspiruotą teisėjo apkaltos procesą.

Iškalbinga tyla

Su teisėja N.Venckiene, kurios kabinetas buvo greta J.Furmanavičiaus, apie dviprasmišką situaciją jai grįžus iš atostogų nekalbėta. Teismo vadovai neturėjo tam įgaliojimų, nors skaitant N.Venckienės brolio skundus į akis krito nepriekaištinga teisinė jų kalba. Ja dėstyti savo pretenzijų, anot motinos, statybininkų profesinę mokyklą baigęs D.Kedys pats negalėjo.

REKLAMA

N.Venckienė iniciatyvos ką nors viešai paaiškinti nerodė. Vakar ji pranešė turinti nedarbingumo pažymėjimą. A.Smolskas prisipažino nežinantis, kaip elgtųsi N.Venckienės vietoje. Jo manymu, turbūt vienintelė išeitis jai - kartu su vyru advokatu Aidu Venckumi "eiti į žiniasklaidą ir bandyti pasiaiškinti". Rytoj, kai bus laidojamas J.Furmanavičius, Kauno apygardos teisme bus atšaukti visi planuoti posėdžiai.

Išvirkščia tiesa

Rasti N.Venckienės LŽ vakar nepasisekė. Tačiau pavyko pasikalbėti su jos vyru. "O ko čia turėčiau žiniasklaidai teisintis? Ir kodėl mano žmona turėtų atsakyti už tai, ką padarė jos brolis, arba dėl to pakeisti darbovietę?!" - pareiškė A.Venckus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D.Kedžio ir N.Venckienės motina Laimutė Kedienė vakar taip pat buvo linkusi gailėtis dukters, teisinti sūnų ir kaltinti buvusią jo sugyventinę bei net nušautus žmones. L.Kedienė tvirtino, kad sūnus niekada neturėjo problemų dėl psichikos, o į depresiją, dėl kurios jau kelis mėnesius gėrė vaistus, jį esą įstūmė beviltiškos pastangos apginti dukrą. Neva anūkė apie tai, ką su ja darė 3 pedofilai, papasakojusi močiutei, vėliau - tetai Neringai. Esą vieną vyriškių, vardu Jonas, mergaitė atpažino iš tėvo internete surastos teisėjo J.Furmanavičiaus nuotraukos. Nuo pirmadienio pavakarės L.Kedienės anūkė - Vaiko teisių apsaugos tarnybos žinioje.

Greta ČIŽINAUSKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų