REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Amerikos analitikai rekomenduoja Europos valstybėms pasirengti tam, kad Rusija šią žiemą gali nutraukti dujų tiekimą.

REKLAMA
REKLAMA

Analitinė bendrovė "Energy Security Analysis" išplatino pranešimą, kuriame įspėjo Europą, kad jos laukia šalta žiema, nes Rusija gali nutraukti dujų tiekimą. Ukrainai ir Baltarusijai sunkiai sekasi atsiskaityti su Rusija už gautą naftą ir dujas, todėl Europoje vėl gali kilti įtampa, jei Rusija nutrauks dujų tiekimą į vieną iš šių šalių arba į abi iš karto.

REKLAMA

Blogėja Baltarusijos ir Rusijos santykiai

Verta prisiminti, jog šiemet Baltarusijos, Ukrainos ir Rusijos nesutarimai yra didesni negu pernai. Tarp Baltarusijos ir Rusijos prasidėjo prekybiniai karai, o Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka tiesiai pareiškė, kad atsiranda vis daugiau ginčytinų problemų su Rusija. Atrodė, Baltarusija gerai sutaria su savo kaimyne tik karinėje srityje - tai bylojo neseniai baigęsi bendri kariniai manevrai prie Lietuvos ir Lenkijos sienų. Tačiau iš karto po pratybų A.Lukašenka netikėtai apkaltino Rusijos premjerą Vladimirą Putiną, kad šis daro spaudimą Minskui, todėl jis nutraukia būsimą abiejų šalių integraciją. A.Lukašenkai nepriimtinas V.Putino siūlymas jungtis su Rusija ne dviejų suverenių valstybių teisėmis, o Baltarusijai tapti viena Rusijos respublikų. Be to, šiemet pirmą kartą per pastaruosius trejus metus Baltarusijos prezidentas sukvietė užsienio valstybių ambasadų vadovus ir pranešė jiems apie naujus savo šalies prioritetus.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl "Energy Security Analisys" neatmeta tikimybės, jog santykiai tarp Baltarusijos ir Rusijos gali pablogėti taip, kad Rusija nutrauks jai naftos ir dujų tiekimą. Analitikai primena, jog 2007 metais, kai Minskas padidino naftos tranzito tarifą, Maskva kuriam laikui buvo užsukusi naftotiekio čiaupą. Be to, Rusija vis garsiau reikalauja grąžinti skolą už dujas, o Baltarusija neskuba to daryti.

Prasiskolinusi Ukraina

Ukraina taip pat nesugeba atsiskaityti su Rusija už dujas, nes pateko į didelę krizę, o šalies valdžiai sunkiai sekasi su ja tvarkytis. Tuo metu "Gazprom" reikalauja, kad už dujas, tiektas praėjusį mėnesį, būtų sumokėta ne ilgiau kaip per savaitę. Todėl Ukrainai gali tekti kelti dujų kainą, nors nuosmukio sąlygomis tai nelengva padaryti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vasarą Ukraina paprašė Europos Sąjungos suteikti jai 4,2 mlrd. dolerių paskolą, kad galėtų užpildyti požemines saugyklas dujomis ir žiemą nenutrūktų jų tiekimas į Vakarų Europą. Premjerės Julijos Tymošenko vyriausybė jau parengė ir dujų sektoriaus reformą.

Amerikiečiai savo ruožtu pataria europiečiams sukaupti daugiau suskystintų dujų, jeigu nenori sušalti žiemą. Eurazijos energetikos centro prie NATO vadovo padėjėjas Alexandrosas Petersonas taip pat kaltina Kremlių energetiniu šantažu, nes Europa, priklausanti nuo dujų tiekimo per Ukrainą, turės pasiduoti ir Rusijos politiniam spaudimui.



Posūkis Vokietijos politikoje

REKLAMA

Būsima Vokietijos vyriausybė ketina išsaugoti gerus santykius su Maskva, tačiau žada mažinti Vokietijos priklausomybę nuo Rusijos dujų ir skirti daugiau dėmesio žmogaus teisėms Rusijoje. Niekas neabejoja, kad laisvųjų demokratų lyderio Guido Westerwelle's skyrimas užsienio reikalų ministru paveiks Vokietijos ir Rusijos santykius.

Nors Angela Merkel ir rado bendrą kalbą su V.Putinu, ne ji, o socialdemokratų lyderis Frankas Walteris Steinmeieris, artimas buvusiam Vokietijos kancleriui Gerhardui Schroederiui, buvo vienas lojaliausių Vakarų politikų Rusijos atžvilgiu. Jis ne kartą ištiesė Maskvai pagalbos ranką - rėmė dujotiekio "Šiaurės srautas" Baltijos jūros dugnu tiesimą, įtikinėjo Europos Sąjungą neįšaldyti santykių su Rusiją po karo su Gruzija. Pačioje Vokietijoje F.W.Steinmeieris veikė kaip lobistas, siekė, kad šalyje kuo greičiau būtų uždarytos atominės jėgainės, nors tai Vokietijos pramonę padarytų labiau priklausomą nuo Rusijos dujų.

Tuo metu G.Westerwelle niekada nesižavėjo "Gazprom" ir retai kada praleisdavo progą pakritikuoti G.Schroederį už tai, kad gavo darbą konsorciume "Šiaurės srautas". Tačiau rusai vis vien neatsisako vilčių apžavėti būsimą Vokietijos ministrą. Maskva siekia, kad G.Westerwelle irgi, kaip ir jo pirmtakas, taptų rusiškų dujų Europoje lobistu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų