REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybei nepavyksta susitarti su socialiniais partneriais pasirašant Nacionalinį susitarimą. Lietuvos pensininkų sąjunga "Bočiai" siūlo neliesti pensijų iki 830 litų, o Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacija apskritai prieštarauja bet kokių senatvės pensijų mažinimui.

REKLAMA
REKLAMA

Motinos sutinka, kad motinystės išmokos būtų mažinamos ne 20 proc., bet 5 proc., ir nesutardamos dėl to su valdžia stabdo savo dalyvavimą svarstant Nacionalinį susitarimą.

REKLAMA

Pasak "Bočių" tarybos nario Jono Treinio, pensijų mažinimo išvengti nepavyks, bet reikia labai protingai pažiūrėti, kur yra skurdo riba, ir tiems, kurie link to artėja, pensijų neliesti. Aukštesnės pensijos, "Bočių" teigimu, turėtų būti mažinamos apgalvotai ir paskaičiuotai.

"Mūsų nuomone, gaunantiems iki 830 litų pensijos, nebūtų pensijos mažinamos. Santūriai nuo 1 iki 5 proc. būtų mažinamos pensijos iki tam tikros ribos. Riba turėtų būtų apie 2 tūkst. 730 litų ir palaipsniui didinamas mažinimas", - po susitikimo su Premjeru žurnalistams sakė J. Treinys.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos prezidentės Grasildos Makaravičienės teigimu, socialinio draudimo pensijos neturi būti mažinamos, nes tai darbinės veiklos pensijos.

"62 proc. mūsų narių gyvena žemiau skurdo ribos. Iš 600 litų pragyventi negalima. Mes kategoriškai prieš, ir neturi būti mažinamos socialinio draudimo pensijos, našlių pensijos ir dirbančių pensininkų pensijos, nes dirbantis pensininkas užsidirbo pensiją, o nustatyti ribas, iki kiek jis gali dirbti, čia jau valstybės reikalas", - teigė G. Makaravičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu Aktyvių mamų sambūrio atstovės nesutinka, kad motinystės (tėvystės) išmokos mažinamos neproporcingai lyginant su kitomis socialinėmis grupėmis. Mamų teigimu, išmokas ketinama mažinti apie 20 proc., o su vaiko pinigais - net iki 25 proc.

"Nesutinkame su Nacionaliniame susitarime siūlomais variantais dėl to, kad yra pažeidžiamas proporcingumo reikalavimas, įvardintas Prezidentės veto dekrete. Nėra pasiūlyta deryboms jokių alternatyvių galimybių. Deramasi dėl vieno ir to paties varianto, kol nepramuš sienoje skylės. Taip pat dabar mūsų augantys vaikai prilyginami skurdžiams. Visi tie, kurie gaus 525 litus, gaus tik vaiko pinigėlius, tai yra skurdo riba įbrėžiama kaip teisė būti remiamam valstybės", - aiškino Aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Paulavičienė.

REKLAMA

Ji sakė, kad mamos negali pritarti Vyriausybės siūlomam socialinių išmokų mažinimo paketui. Be kita ko, R. Paulavičienė pabrėžė, jog nematydamas alternatyvių galimybių Aktyvių mamų sambūris stabdo dalyvavimą pasirašant Nacionalinį susitarimą.

Premjeras Andrius Kubilius teigia, kad jei Seimas atsisakys padidinti mokesčius "Sodrai", teks dar labiau apkarpyti pensijas, motinystės (tėvystės) išmokas, atlyginimus mokytojams ir gydytojams.

"Esame numatę, kad "Sodros" įmokų didinimas efektas turi būti 400 mln. litų. (...) Ne kartą esu sakęs, kad laikomės loginio sprendimo paieškos būdo išanalizavę, kurios išlaidos "Sodros" ir valstybės biudžete yra labiausiai nutolusios, užaugusios nuo 2006-ųjų lygmens. Tai pensijų, motinystės išmokų eilutė, mokytojų atlyginimai, šalpos pensijos ir pervedimai į sveikatos draudimo fondą. (...) 400 mln. litų problemos sprendimą reikia rinktis iš šitų penkių alternatyvų. Jeigu kas nors mano, kad nereikia "Sodros" įmokų didinti 2 proc., turėtų pasiūlyti, kurią iš tų mano išvardintų eilučių reikėtų mažinti 400 mln. litų", - sakė Vyriausybės vadovas.

Vyriausybė nuo 5 iki 20 proc. ketina mažinti valstybines pensijas, rentas, socialines išmokas, perskaičiuoti socialinio draudimo pensijas, motinystės pašalpas, mažinti išmokas dirbantiems pensijų gavėjams, pertvarkyti išmokų vaikams sistemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų