REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Slapta JT ataskaita: Iranas gali pasigaminti branduolinę bombą

Iranas jau turi užtektinai žinių, kad sugebėtų pasigaminti branduolinę bombą. Be to, Teheranas veikiausiai jau yra išbandęs detonavimo sistemą, kuri yra pakankamai maža, kad tilptų į vidutinio nuotolio raketos kovinę galvutę. Apie tai rašoma Tarptautinės atominės energetikos (TATENA) slaptame protokole.

REKLAMA
REKLAMA

Slaptame TATENA ataskaitos, pateiktos šią vasarą, priede apibendrinama žvalgybos tarnybų pateikta informacija apie Irano veiklą konstruojant kovines galvutes ir detonatorius. Taip pat kalbama apie Irano vykdomą urano sodrinimo programą. „The Times“ rašo, kad slaptas ataskaitos priedas yra paremtas informacija, kurią iš Irano slapta pavyko išgabenti vieno šnipo žmonai. Šį šnipą Irane buvo užverbavusi Vokietijos žvalgyba.

REKLAMA

Slaptame priede daroma išvada, kad Iranas jau turi pakankamai informacijos, kad sugebėtų sumodeliuoti ir pagaminti veikiantį branduolinį užtaisą“.

Manoma, kad tokios naujienos gali komplikuoti Irano derybas su tarptautinės bendruomenės atstovais. Dalis slaptojo protokolo informacijos jau yra išplatinta internete, tačiau Prancūzija ir Izraelis itin peikia TATENA, kad ši vasarą, pateikdama ataskaitą, slaptąjį protokolą vis dėlto nuslėpė.

REKLAMA
REKLAMA

Ataskaitoje, kuri vadinasi „Galimos Irano branduolinės programos karinės dimensijos“, pateikiama įrodymų, kad Iranas intensyviai studijavo ir testavo galimybes, kaip sumontuoti branduolinę kovinę galvutę, kad ją būtų galima gabenti vidutinio nuotolio raketa „Shahab-3“. Ši raketa yra pajėgi pasiekti Izraelį ir dalį pietinės Europos.

Priminsime, kad JAV žvalgybos agentūros 2007 metais teigė, kad Iranas dar 2003 metais sustabdė branduolinės kovinės galvutės kūrimą. Tokias išvadas atmetė Didžioji Britanija ir Prancūzija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes nesame įtikinti, kad jie tuomet sustabdė tyrimus. Mes manome, kad jie žino tai, ką reikia žinoti, kad pasigamintum bombą. Dabar beliaka svarstyti, ar bus priimtas politinis sprendimas gaminti bombą“ - „The Times“ teigė vienas Europos diplomatas.

Kovinės galvutės sukūrimas yra tik dalis sudėtinio proceso siekiant sukurti branduolinį ginklą. Ekspertai teigia, kad Iranas jau įvykdė sunkausią darbo dalį – pradėjo urano, kuris gali būti tinkamas tiek civilinėms, tiek karinėms reikmėms, sodrinimą.

Sekmadienį TATENA užsitikrino galimybę apžiūrėti antrąjį branduolinį raktorių, kuriame vykdomas urano sodrinimas. Apie šį reaktorių, įrengtą kalnuose netoli Komo miesto, sužinota tik praėjusį mėnesį. Nuogąstaujama, kad šiame reaktoriuje buvo vykdoma slapta branduolinio ginklo kūrimo programa. Nuogąstavimus stiprina tai, kad reaktorius buvo įrengtas kalnuose esančioje karinėje bazėje. Iranas teigia, kad taip reaktorių buvo bandoma apsaugoti nuo galimo bombardavimo iš oro.

REKLAMA

Nors Iranas nuolatos neigia siekiantis pasigaminti branduolinę bombą, tačiau šalies aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei, kaip manoma, dar 1984 metais yra pareiškęs, kad „branduolinis arsenalas Dievo karių rankose tarnaus kaip atgrasymo priemonė“.

TATENA kiek anksčiau šiais metais pranešė, kad Iranas jau pasigamino daugiau nei 1 tūkst. kilogramų mažai prisodrinto urano. Jei jis bus sodrinamas toliau, tai tokio kiekio pakaks vienai branduolinei bombai pagaminti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų