REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

EP vadovas ragina valstybių parlamentus daryti didesnę įtaką ES įstatymų leidybai, o piliečius – aktyviau dalyvauti EP rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA

Liepą Europos Parlamento (EP) pirmininku išrinkto iškilaus Lenkijos politiko Jerzy Buzeko teigimu, jam tapus EP vadovu, šioje institucijoje daugiau dėmesio skiriama Rytų Europos problemoms.

REKLAMA

„Aš buvau išrinktas ir todėl, kad Europos parlamentarai iš Vidurio ir Rytų Europos labai norėjo, kad jų atstovas taptų EP pirmininku, todėl aš jaučiuosi ir Lietuvos atstovas, visų 10 šalių, kurios neseniai įstojo į Europos Sąjungą.

Mūsų dėka EP atsirado daugiau jautrumo Rytų Europos problemoms, bet iš tiesų visos 27 šalys turi jaustis atsakingos už Rytų Europos politiką. Tuo metu gyvenantieji Rytų Europoje turi jaustis atsakingi už Viduržemio jūros politiką, ryšius su Jungtinėmis Valstijomis, Lotynų Amerika“, – išskirtiniame interviu Lietuvos televizijai kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA



J. Buzekas žada nemažai dėmesio skirti bendros Europos energetinio saugumo politikos kūrimui bei siekti, kad „derybų parneriai už Europos Sąjungos ribų vestų derybas su visa Europos Sąjunga, o ne atskira šalimi“. Pasak jo, Lietuva sulauks greito sprendimo dėl ES paramos elektros tiltui į Švediją.

„Esu tikras, kad sprendimas bus priimtas greitai ir bus teigiamas, nes Lietuvai ir apskritai Baltijos šalims reikia energetikos tilto į su Švedija. Lietuvai praverstų ir energetikos tiltas su Lenkija ir jis bus statomas“, – kalbėjo EP vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pripažino, kad pastaraisiais metais išsiplėtusioje ES dar trūksta integracijos, o tai jaučiama ir dirbant EP. Anot jo, valstybių parlamentai turėtų stengtis daryti didesnę įtaką ES įstatymų leidybai.

„Dar reikia laiko iš tikrųjų integruotis. Europos Parlamentui labai svarbūs ryšiai su nacionaliniais parlamentais. To aš ir atvykau į Lietuvą, kad susitikčiau su jūsų parlamento atstovas. Ryšiai turi būti glaudūs, kad valstybių parlamentai darytų įtaką Europos Sąjungos įstatymų leidybai, toks mūsų ketinimams“, – sakė jis.

REKLAMA



Tuo metu EP rinkimuose nebalsuojančius piliečius jis ragino aktyviau tai daryti . „Tai tik atrodo tolima, bet daugiau negu pusę įstatymų, kuriuos priima Lietuvos parlamentas ir vyriausybė, jau anksčiau priėmė EP. Jis turi didelę įtaką tam, kas dedasi Lietuvoje, todėl reikia dalyvauti jį renkant“, – teigė J. Buzekas.

Visas interviu su EP pirmininkus J. Buzeku – sekmadienio laidoje „Savaitė“, 20.45 val. per LTV.

Jolanta Paškevičiūtė

LTV „Savaitė“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų