REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spalio 4-oji – paskutinė diena, kai studentai gali pateikti dokumentus lengvatinėms paskoloms.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos valstybinis mokslo ir studijų fondas ragina studentus nedelsti ir pasinaudoti paskutine galimybe gauti paskolas ir ne tik užsiregistruoti, bet ir pateikti fondui tinkamai užpildytą ir pasirašytą prašymą-anketą bei asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. Registracija vyksta internetu Valstybinio mokslo ir studijų fondo internetinėje svetainėje vmsfondas.lt.

REKLAMA

Studentai galės gauti valstybės remiamas paskolas studijų kainai sumokėti, gyvenimo išlaidoms ir dalinėms studijoms pagal tarptautines sutartis.  Studentų, kuriems siūloma sudaryti valstybės remiamų paskolų sutartis, sąrašai bus paskelbti šių metų spalio 19 d.

Nuo šių metų studentų galimybės gauti lengvatines paskolas padidėja šešis kartus. Iki šiol kasmet studentų poreikiams iš biudžeto buvo skiriama 20 mln. Lt valstybės paskoloms, šiemet dar prisideda 100 mln. valstybės remiamų paskolų, kurias teiks privačios kredito institucijos. Studijuojantys savo lėšomis šiemet pirmąkart turi galimybę lengvatinėmis sąlygomis pasiskolinti mokesčiui už mokslą, o paskolos gyvenimo išlaidoms išauga trečdaliu. Valstybės remiama paskola reiškia, kad valstybė už ją prisiima visus garantinius įsipareigojimus. Studentams suteikiama galimybė gauti paskolą be paskolos grąžinimą užtikrinančių priemonių: turto įkeitimo, laidavimo ir t.t.

REKLAMA
REKLAMA

Socialiai jautriausioms studentų grupėms, nepriklausomai nuo paskolos rūšies, visas palūkanas studijų metu apmokės valstybė. Studentams, imantiems paskolą studijų kainai sumokėti, studijų metu valstybė kompensuos palūkanų dalį, viršijančią 5 proc.

Už valstybės remiamas paskolas mokamos palūkanos bus daug mažesnės nei komercinių įstaigų siūlomos tiesiogiai, be valstybės tarpininkavimo. Valstybės remiamas paskolas teiks penki bankai: DNB Nord, Swedbank, Snoras, Nordea ir Šiaulių bankas. Su bankais pasirašytose sutartyse numatyta maksimali marža yra nuo 1,85 iki 3 procentų. Bendrą palūkanų sumą sudarys banko pasiūlyta marža ir tarpbankinio skolinimosi eurais ar litais dydis sutarties pasirašymo dieną. Kokias palūkanas turės mokėti studentas, paaiškės jam pasirašant sutartį su banku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Studentai turės galimybę rinktis banką, siūlantį mažiausias palūkanas. Tikimasi, kad bankams konkuruojant dėl studentų prašymų, palūkanos konkrečiam skolintojui gali būti ir mažesnės nei valstybės su bankais sutartas maksimalus dydis. Sutartys su bankais bus pasirašomos nuo spalio 19 d. iki lapkričio 13 d.

Valstybinis mokslo ir studijų fondas iki spalio 4 d. taip pat vykdo valstybės paskolų registraciją iki 2009 m. pradėjusiems studijuoti studentams, norintiems pasiskolinti dalinei studijų įmokai sumokėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų