REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos bibliotekininkų sąjungos nariai - iš visų Lietuvos apskričių, miestų suvažiavę viešųjų, mokyklų ir kitų bibliotekų darbuotojų delegatai iškėlė savo reikalavimus ir juos įteikė kultūros ministrui Remigijui Vilkaičiui.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį prie Kultūros ministerijos bibliotekininkų atstovai iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Palangos, Alytaus ir kitų vietovių reikalavo nelaikyti jų vergais, nemažinti bibliotekų mokos fondų ir darbuotojų atlyginimų, o esamus bibliotekininkų darbuotojų atlyginimus pripažinti minimaliais tarifiniais atlyginimais.

REKLAMA

Piketo dalyviams, daugiausia moterims, skanduojant "Bailiai!", iš ministerijos pastato išėjęs ministras R. Vilkaitis pakvietė visus užeiti į vidų. Vienai iš bibliotekininkių pasiskundus, kad greitai ji ir jos kolegės neturės iš ko nusipirkti kojinių, ministras pažadėjo kojines moterims nupirkti. Vėliau ministras, teigęs, kad yra irgi mažiausiai atlyginamas ministras, pakvietė piketo dalyvius atviro pokalbio nedalyvaujant žiniasklaidai.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip sakė Lietuvos bibliotekininkų sąjungos pirmininkas Juozas Rimkus, dabar darbuotojų skaičius bibliotekose yra minimalus, tačiau taupant biudžetą jie raginami išeiti neapmokamų atostogų, o kai kurias kaimo bibliotekas rengiamasi visai uždaryti, be to, artėjant šildymo sezonui, bibliotekininkams vėl gresia dirbti nežmoniškomis sąlygomis. Todėl vienas iš ketvirtadienį vykusio bibliotekininkų suvažiavimo reikalavimų - užtikrinti nors minimalų, bet realų bibliotekų funkcionavimą ir tinkamas darbo sąlygas.

Lietuvos bibliotekininkų sąjunga taip pat reikalauja sustabdyti bibliotekų ir jų filialų uždarymus ir jų pastatų privatizavimą, naikinant apskritis ir jungiant penkių apskričių bibliotekas su savivaldybių viešosiomis bibliotekomis. "Vyriausybės atsakymo dar nėra, bet atrodo, kad Kultūros ministerija sutiko priimti apskričių bibliotekas savo žinion", - sakė J. Rimkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bibliotekininkų sąjunga taip pat reikalauja sudaryti bibliotekų šakines sutartis, kokių Lietuvoje dar nebuvo sudaryta. "Iki šiol bibliotekininkų ir kitų kultūros darbuotojų atlyginimus nustato Vyriausybė, o šiaip visoje Europoje ir pasaulyje atlyginimus nustato kolektyvinės sutartys arba tarifiniai susitarimai. Pagal šias sutartis ne Vyriausybė iš viršaus nuleidžia, o darbdavys, bibliotekos steigėjas susitaria su darbuotojų atstovais", - aiškino J. Rimkus.

Pasak jo, reikalaujama sustabdyti dabar esantį bibliotekininkų atlyginimų mažinimą ir nustatyti vadinamąsias "grindis", kol yra sunkmetis. Vilniuje vyriausioji bibliotekininkė uždirba 1128 Lt, o mažiausi atlyginimai už visą etatą siekia ir 800 Lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų