REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaimo reikalų komitetas surengė išvažiuojamąjį posėdį Anykščiuose ir aptarė alternatyviųjų verslų plėtros ir tautinio paveldo puoselėjimo problemas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Edmundas Pupinis pažymėjo, kad Lietuvoje vyrauja tradicinė žemdirbystė ir gyvulininkystė, o kaimo gyventojai dar nepakankamai žino apie naujas paramos formas, skatinančias užsiimti netradicine veikla, prasti jų verslumo įgūdžiai.

REKLAMA

Kaip antai, jeigu Europos Sąjungoje 13,3 proc. ūkininkų užsiima įvairiomis kitomis veiklomis, iš kurių 6,8 proc. – žemės ūkio produkcijos perdirbimu, Lietuvoje atitinkamai – 1,2 ir 0,2 proc.

Posėdžio dalyviai buvo informuoti, kad 2007–2013 metų laikotarpiui parama alternatyviųjų verslų plėtrai sudaro apie vieną milijardą litų – tai siekia 11,5 proc. nuo bendrojo finansavimo.

Norintys plėtoti alternatyviuosius verslus gali pasirinkti tris priemones: „Perėjimas prie ne žemės ūkio veiklos“, „Parama verslo kūrimui ir plėtrai“ ir „Kaimo turizmo veiklos skatinimas“. Dabartiniu metu siekiama praplėsti remiamų veiklų sąrašą, siekiant suteikti paramą ūkininkų vykdomai mažmeninei prekybai. Jei tai bus pasiekta, ūkininkų turgeliai turės didesnes galimybes plėsti savo veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

Posėdyje dalyvavę Žemės ūkio ministerijos ir Nacionalinės mokėjimo agentūros atstovai paaiškino, kad labai supaprastintas paramos gavimas. Trūkstant lėšų alternatyviems verslams plėtoti, skolintis galima ne tik iš finansinių institucijų, bet ir iš fizinių bei juridinių asmenų, parengtas tipinis verslo planas, o kai kuriais atvejais paramai gauti pakanka ir paraiškos, be to, sutrumpėjo paraiškos ir mokėjimo prašymo vertinimo laikas, atskiroms programoms padidintas paramos intensyvumas, o tradicinių sertifikuotų amatų plėtrai išlaidos kompensuojamos 75 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siekiant išvengti atskirų asmenų bandymų kaimo turizmo pastatus paversti gyvenamaisiais namais, sugriežtintos kaimo turizmo veiklos skatinimo taisyklės. Dabar pirmenybė teikiama tiems pareiškėjams, kurių sodybos trejus metus vykdo kaimo turizmo veiklą, parama siejama su ūkininkų ūkių dydžiu.

Komiteto pirmininkas E. Pupinis pažymėjo, kad siekiant pritraukti į kaimą kuo daugiau smulkiojo verslo, reikia daugiau atsakingų valstybės institucijų pastangų. Pirmiausia – supaprastinti statybų leidimų išdavimo tvarką, peržiūrėti aplinkosauginius reikalavimus, siekiant pagerinti žmonių gyvenimo sąlygas, ypač saugomose teritorijose, kartu nedarant žalos gamtai. Šiems klausimams Seimo Kaimo reikalų komitetas numato skirti daugiau dėmesio, aktyvinti šioje srityje parlamentinę kontrolę.

REKLAMA

Pirmininkas paragino kaimo gyventojus, visuomenines organizacijas, verslininkus ir visus suinteresuotus asmenis daugiau diskutuoti ir siūlyti konkrečius sprendimus, kaip įtvirtinti smulkųjį verslą kaime.

Prieš posėdį komiteto nariai aplankė Liutauro Šimėno cechą, kuriame sumontuota šiaudų smulkinimo ir granuliavimo linija. Skirtingai nuo katilinėse deginamų šiaudų rulonų, čia gaminamos šiaudų granulės, kurios naudojamos gyvenamųjų namų ir pastatų apšildymui. Ūkininkas Vitalijus Petronis supažindino posėdžio dalyvius su ekologinio sodo ir uogynų auginimo ypatumais. Didelį susidomėjimą sukėlė Artūro Karausko sraigių auginimo ūkis. Kol kas ši produkcija šalies gyventojams mažai žinoma, tačiau kai kuriose Europos šalyse labai paklausi.

REKLAMA

Kaimo reikalų komiteto posėdyje nuspręsta pritarti Sodininkų bendrijų įstatymo 10 ir 11 straipsnių pakeitimo (Nr. XIP-900), Kooperatinių bendrovių (kooperatyvų) įstatymo 4 ir 5 straipsnių pakeitimo ir papildymo (Nr. XIP-901), Žemės ūkio bendrovių įstatymo 3, 7 ir 10 straipsnių pakeitimo ir papildymo (Nr. XIP-904) įstatymų projektams. Šiais įstatymo projektais siekiama sumažinti administracinę naštą, supaprastinti juridinių asmenų registravimo, steigimo dokumentų ir juridinių asmenų registro duomenų keitimo bei juridinio asmens likvidavimo procedūras.

Be to, nuspręsta pritarti Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo 21 straipsnio papildymo (Nr. XIP-540), Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo 4 straipsnio pakeitimo (Nr. XIP-1011), Žemės įstatymo 9 straipsnio pakeitimo (Nr. XIP-1012), Žemės reformos įstatymo 16 straipsnio pakeitimo įstatymo (Nr. XIP-1013) įstatymų parengiamiesiems darbams. Komiteto išvadų rengėjais paskirti Seimo nariai E. Pupinis ir Antanas Baura. Projektus komitetas planuoja svarstyti spalio 14 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų