REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Galimybė įteisinti kaimo turizmo sodybose naminės degtinės gaminimą ketvirtadienį padalino Seimą į dvi priešiškas stovyklas. Tokio įstatymo projekto iniciatoriai sulaukė kaltinimų dėl siekio pragirdyti kaimą ir paversti kaimo turizmo sodybas "samagono" varyklomis. Tačiau po pateikimo Seimas pritarė liberalo Audriaus Endzino parlamentarų grupės vardu pateiktoms Alkoholio kontrolės įstatymų pataisoms.

REKLAMA
REKLAMA

Jose siūloma leisti ūkininkams kaimo turizmo sodybose gaminti alkoholinius gėrimus.

Už tokias įstatymo pataisas po pateikimo balsavo 40 Seimo narių, prieš buvo 23, susilaikė 13 parlamentarų.

REKLAMA

Tačiau parlamentarai nepritarė Alkoholio kontrolės įstatymą lydinčiai Akcizų įstatymo pataisai. Joje siūloma mažesnį akcizo tarifą taikyti ūkininkams, turintiems licenciją gaminti ne didesnės kaip 65 tūrio procentų etilo alkoholio koncentracijos alkoholinius gėrimus, kurie būtų vartojami ir parduodami tik tam ūkininkui priklausančioje kaimo turizmo sodyboje.

Už tokią Akcizų įstatymo pataisą po pateikimo balsavo 21 Seimo narys, prieš buvo 30, susilaikė 17 parlamentarų.

REKLAMA
REKLAMA

Pateikdamas Alkoholio įstatymo pataisas A. Endzinas kvietė atsižvelgti į tokių Europos šalių kaip Austrija, Belgija, Čekija, Vengrija, Prancūzija ir kt. patirtį, kuriose leidžiama užsiimti smulkiąja alkoholinių gėrimų gamyba. Jis tikisi, kad Lietuvoje, priėmus įstatymo projektą, būtų sumažinta pogrindinė naminės degtinės gamyba, o valstybės biudžetas būtų papildytas pajamomis.

Alkoholio kontrolės įstatymo pataisomis siekiama įteisinti naminės degtinės ir kitų tradicinių gėrimų, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra ne didesnė kaip 65 tūrio procentai, gamybą bei vartojimą. Projekte siūloma suteikti gamybos, laikymo ir vartojimo teisę ūkininkams, kurių ūkis yra įregistruotas Ūkininkų ūkių registre ir kurie teikia kaimo turizmo reikalavimus atitinkančias paslaugas bei Žemės ūkio ministerijos nustatyta tvarka yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Endzino, pagaminti gėrimai bus vartojami ir parduodami tik ūkininkui priklausančioje kaimo turizmo sodyboje. Jis tikisi, kad, priėmus siūlomas pataisas, atsirastų tam tikra galimybė kontroliuoti stiprių namų gamybos alkoholinių gėrimų gamybos ir pardavimo procesus. Pasak A. Endzino, šiuo metu namų sąlygomis stiprių alkoholinių gėrimų gamyba vyksta didžiuliais mastais, dažnai gaminami ir realizuojami ne tik sveikatai, bet ir gyvybei pavojingi alkoholio produktai. Į šalį plūsta alkoholio kontrabanda, veikia pogrindiniai "pilstuko" fabrikėliai, todėl nuodijami šalies žmonės ir valstybės biudžetas dėl nelegalios veiklos negauna pajamų dėl nesumokamo akcizo ir pridėtinės vertės mokesčio.

REKLAMA

Tikimasi, kad legalizavus naminę degtinę alkoholinių gėrimų falsifikavimo ir piktnaudžiavimo atvejų turėtų būti išvengta.

Politikai tvirtina, kad naminė degtindarystė yra Lietuvos kulinarijos paveldo dalis, todėl saugotina ir eksponuotina kultūros vertybė. Įstatymo projekto nuostatų įgyvendinimas, jų nuomone, turėtų teigiamos įtakos kaimo turizmo plėtrai, paskatintų atskirus namų gamybos alkoholinius gėrimus įtraukti į kulinarinio paveldo sąrašą, skatintų saikingą jų vartojimą. Taip pat atsirastų galimybė perdirbti šalyje užaugintus perteklinius rugius, būtų sukuriama daugiau darbo vietų kaimo turizmo sodybose.

REKLAMA

Tačiau oponentai taip nemano, tvirtindami, kad naminės legalizavimas būtų pavojingas žingsnis, ypač krizės sąlygomis. Reikšdamas pasipiktinimą Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas pareiškė, kad "yra sukrėstas" tokių projektų. "Išplečiate ratą, kur bus galima įsigyti visiškai nekontroliuojamai alkoholio. Norite pragirdyti tautą, ar turite kažkokį asmeninį tikslą?" - piktinosi jis.

Seimo TS-LKD frakcijos narys Kazimieras Kuzminskas prognozavo, kad ateityje kaimo turizmo sodybos gali tapti "samagono varyklomis".

Alkoholio kontrolės ir Akcizų įstatymų pataisas teikia Seimo nariai Petras Auštrevičius, Vaidotas Bacevičiaus, Dainius Budrys, Julius Dautartas, Audrius Endzinas, Artūras Melianas, Erikas Tamašauskas ir Dalia Teišerskytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų