REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politikų deklaruotas ryžtas pakeisti Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovą virto miglotomis užuominos apie tai, kad Povilas Malakauskas postą galėtų prarasti sprendžiant sistemines problemas. Akivaizdu, jog šis procesas gali užtrukti.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariai sutarė, kad būtina pertvarkyti nacionalinę žvalgybos sistemą. Ar dėl reformos posto neteks VSD vadovas P.Malakauskas - dar nežinia.

REKLAMA

Seimo NSGK nariai, niekaip negaunantys iš VSD 12 analitinių pažymų apie verslo grupuočių galimą įtaką politikams, vakar departamento veiklą aptarinėjo posėdyje, o vėliau apie susidariusią padėtį kalbėjosi su šalies vadove D.Grybauskaite. Po šio susitikimo prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys tikino, kad P.Malakausko gebėjimas vadovauti VSD ar jo atsisakymas Seimui pateikti minėtas pažymas nebuvo pagrindinė pokalbio tema. "Tai - didesnės problemos dalis, visos nacionalinės žvalgybos sistemos trūkumų pasekmė", - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentė žada parengti Nacionalinės žvalgybos sistemos koncepciją. Pagrindinis jos tikslas - apsaugoti nacionalinio saugumo reikalus nuo politinio spaudimo ir tuo pat metu tinkamai juos kontroliuoti. Valstybės vadovės tvirtinimu, vykdant reformą gali būti sprendžiamas personalijų klausimas.



Nėra pasitikėjimo


Seimo NSGK pirmininkas Arvydas Anušauskas vakar pažymėjo, kad jau kurį laiką nėra pasitikėjimo tarp parlamentinę kontrolę vykdančių politikų ir VSD. Tai aiškiai parodė komiteto susirašinėjimas su departamentu prašant pateikti 12 analitinių pažymų. "Jis vykdė atsirašinėjimo politiką", - tvirtino parlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

P.Malakauskas visada aiškino, kad pateikti Seimui minėtas pažymas jam esą draudžia įstatymai. Tačiau, anot A.Anušausko, dabartinė teisinė bazė parlamentarams iš VSD leidžia tikėtis kur kas daugiau informacijos. "Mes ne viską gauname, todėl parlamentinė kontrolė šiuo atveju nėra visavertė. Vykdant visos sistemos reformą bus galima imtis ir kitų permainų. Ko gero, jos bus susijusios su personalijomis", - kalbėjo A.Anušauskas.



Trauktis neketina

Seimo NSGK nariai prieš susitikimą su prezidente vykusiame posėdyje sutarė įpareigoti Vyriausybę per Seimo rudens sesiją parengti reikalingus teisės aktus, kad VSD parlamentinė kontrolė taptų aiškesnė. A.Anušauskas tikino su departamento atstovais žodžiu sutaręs, kad kai tik Vyriausybė patvirtins operatyvinės informacijos valstybės institucijoms pateikimo tvarką, Seimas gaus analitines pažymas.

REKLAMA

A.Anušauskas komiteto nariams pateiktame nutarimo projekte buvo pasiūlęs apsvarstyti P.Malakausko galimybes toliau eiti VSD vadovo pareigas, tačiau šio punkto projekte neliko. Kiek anksčiau Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis, premjeras Andrius Kubilius pareiškė, jog VSD problemų sprendimo nesieja su galimu P.Malakausko pakeitimu. Jis pabrėžė, kad dėl to turi apsispręsti prezidentė D.Grybauskaitė. "Svarbiau išspręsti sistemines problemas", - teigė premjeras.

VSD vadovas P.Malakauskas nemano turintis savanoriškai palikti postą. "Kol kas jokių signalų dėl atsistatydinimo iš savo tiesioginių vadovų nesu gavęs", - tikino jis. P.Malakauskas neatsakė į klausimą, kaip elgtųsi, jeigu D.Grybauskaitė jam pasiūlytų atsistatydinti. P.Malakauskas tebemano, kad jo vadovaujama institucija dirba gerai.

Lauryna VIRELIŪNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų