REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės saugumo departamento laukia reforma, kurios pagrindu taptų nacionalinės žvalgybos koncepcija.

REKLAMA
REKLAMA

"Koncepcijos esminis principas, kad nacionalinio saugumo ir žvalgybos visa sistema turi būti depolitizuota, apsaugota nuo politinio spaudimo ir tuo pačiu kontroliuojama parlamentinės kontrolės mechanizmais", - teigė Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys trečiadienį po valstybės vadovės Dalios Grybauskaitės susitikimo su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariais.

REKLAMA

Šalies vadovės atstovas paaiškino, kad yra kalbama apie du esminius koncepcijos elementus - kontrolės ir koordinavimo.

Kalbėdama apie kontrolę Prezidentė akcentavo poreikį tobulinti teisinę bazę ir sutvarkyti poįstatyminius aktus. Jei visa tai būtų sutvarkyta, esą ir žymiosios "12 pažymų" nebebūtų problema.

Kaip jau buvo skelbta, VSD Seimo komitetui nepateikia informacijos apie tai, kaip vykdomos 2006 metais atlikto parlamento tyrimo išvados. Be to, komitetui iki šiol nepavyksta gauti 12 analitinių pažymų, kurios esą suteiktų informacijos apie aukšto lygio politikų korupcijos faktus.

REKLAMA
REKLAMA

"Tikimasi, kad šiuo konkrečiu atveju taip ir bus padaryta", - sakė L. Balsys.

O koordinavimo aspektą ketinama įtraukti į naująją Nacionalinės žvalgybos koncepciją. Bet kaip vyks koordinavimas tarp žvalgybos sistemos dalių, Vyriausybės, Seimo, Prezidentūros, kol kas plačiau nekomentuojama, esą šis klausimas yra svarstytinas.

Žurnalistų paklaustas dėl Povilo Malakausko tolesnio vadovavimo VSD perspektyvų, L. Balsys akcentavo, kad kalbėdama apie personalijas valstybės vadovė pažymi,jog šis klausimas nėra svarbiausias, tačiau neatmeta galimybės, kad vykdant reformą jis gali būti sprendžiamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NSGK pirmininkas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys Arvydas Anušauskas tarp esminių įvardino tarpusavio pasitikėjimo tarp Parlamento ir VSD stokos problemą.

"Tarpusavio pasitikėjimo nėra daug. Tie atsakymai, kuriuos gaudavome iš VSD, liudijo pasitikėjimo stoką. Dabartinė teisinė bazė leidžia kur kas daugiau, deja, ne viską gauname. Dėl to parlamentinė kontrolė negali būti visavertė", - sakė A. Anušauskas.

NSGK pirmininkas pritarė Prezidentei, kad sistemą, kontrolę ir koordinavimą tarp valdžios institucijų, VSD ir kitų operatyvinių tarnybų klausimais reikia tobulinti.

REKLAMA

Žymiojoje "12 pažymų" istorijoje A. Anušauskas teigia matantis teigiamą perspektyvą. Esą šis klausimas išsispręs Vyriausybėje patvirtinus reikiamą taisyklių projektą, kuris nustatytų, kaip dokumentai turėtų būti teikiami.

Toks projektas yra parengtas dar 2004 metais.Opozicija teigia, kad namų darbų neatliko pats Andrius Kubilius.

Ministras Pirmininkas A. Kubilius šiandien susitiko su Prezidente D. Grybauskaite. Pokalbio metu buvo sutarta, kad artimiausiu metu reikia sutelkti jėgas sisteminiams sprendimams dėl VSD ir kitų operatyvinių  tarnybų parlamentinės priežiūros. Prisimintas ir 2004 m. ankstesnės Vyriausybės parengtas, bet nepriimtas Įslaptintos operatyvinės informacijos pateikimo valstybės institucijoms ir pareigūnams taisyklių projektas. Premjero A. Kubiliaus, kuris pats vadovauja vyriausybei jau beveik 10 mėnesių, teigimu, reikia išsiaiškinti, kodėl įslaptintos informacijos administravimo taisyklių priėmimas buvo sustabdytas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų