REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

,,Forumo teatras O2“ - septynių profesionalių aktorių sambūris, susikūręs dar  2007 – aisiais.  

REKLAMA
REKLAMA

- Šis septynetas, gvildenantis įvarias, tarp jų ir vienas skaudžiausių visuomenės temų, ieško savosios vietos po Lietuvos saule. Rugsėjo 24 – ąją, Vilniaus Senamiestyje, ,,Meno forte“ profesionalių aktorių komanda pristatė naują socialinio teatro projektą Lietuvoje, kurio metu buvo galima pamatyti teatro pasirodymą ,,Pilietiški pietūs“. Įspūdžiais dalijomės ir su pačiais aktoriais.  

REKLAMA

- Kokia yra ,,Forumo Teatro O2“ idėja ir kaip viskas prasidėjo?

- Lietuviai apie forumo teatro metodą išgirdo iš švedės Marijos Nilson ir anglo Olliverio Cliffordo (Londono ,,Arc“ teatras). Pastarųjų  dėka 2006 – aisiais buvo surengta keletas seminarų pedagogams, teatro profesionalams ir visiems besidomintiems. Šio teatro idėja yra tarsi gydyti visuomenės žaizdas, supažindinti žiūrovus su aktualiomis problemomis ir jas spręsti čia, scenoje. Teatro pavadinimą susigalvojome patys, o ,,O2“ mums reiškia tyrą oro gurkšnį, gaivą.



- Kaip vyksta jūsų pasirodymas?

REKLAMA
REKLAMA

- Iš pat pradžių yra pasakoma tema, kuria bus vaidinama ir vadovaujamasi. Vėliau yra iškviečiamas aktorius ir jis yra pristatomas kaip personažas (iš viso dažniausiai scenoje vaidina trys aktoriai, kartais keturi, tačiau jie tada vaidina porose), kad žiūrovai susipažintų su pačiu aktoriumi ir įsijaustų į jo vaidmenį. Vėliau žiūrovai galės jam padėti ( kai bus stabdoma situacija). Taip prasideda etiudas, tačiau jo eigą koreguoja žiūrovai ir poto viskas perauga į intrepretaciją. Pasirodymo pabaigoje vyksta aptarimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kokios būna pasirodymų temos?

- Temų  būna labai įvairių. Dažniausiai tai alkoholio, narkotikų vartojimas, smurtas – prieš kitus ir prieš save (savižudybė), kultūriniai skirtumai, nesusikalbėjimas. Visgi, rengiame pasirodymus ir verslo darbuotojams - vaidinimais padedame spręsti jų darbui aktualias temas: nesusikalbėjimą, darbo komandos rinkimą ir kitas. Viskas priklauso nuo publikos, kuri ateis į pasirodymus.



- Kaip jus priima publika?

- Publika priima labai įvairiai, būna visko. Kartais tenka ,,susidraugauti“  su publika, prisitaikyti prie jų ir tik tada stengtis pakeisti jos pesimistišką požiūrį, nuostatą į situaciją. Kadangi prieš pasirodymą žiūrovai yra suskirstomi į grupes, kartais jaunuolius, kurie nelabai nori įsijungti į veiksmą, pakviečiame atsisėsti į priekį ir taip įtraukiame juos į pasirodymą. Vaidinimo pabaigoje smagu matyti švytinčius veidus, kurie lyg ir pasako, kad džiaugiasi kartu su aktoriais, kad problema buvo išspręsta ir rastas kelias iš situacijos. Beto, dažnai pasirodymų metu padarome ,,paštą“, į kurį daugelis siunčia savo įvertinimus, pamąstymus ir pastebėjimus, kuriuos vėliau galime peržiūrėti ir išanalizuoti savo pasirodymą.



- Kur jūs vaidinate?

REKLAMA

- Savo pasirodymus rengiame Senamiesčio teatre, ,,Meno forte“. Taip pat mokyklose visoje Lietuvoje, jaunimo centruose, darbų seminaruose ar pagal užsakymus ir kvietimus.





- Kas paskatino sukurti šį teatrą?

- Visų  pirma, tokio tipo teatro Lietuvoje nebuvo. Taip pat šis teatras gliaudo įvairias, skaudžias visuomenės temas, kurios dažnai yra nutylimos. Mūsų teatras stengiasi pažvelgti patiems į save, padėti kitiems, kuriems, galbūt, sunku pasirūpinti savimi. Mes stengiamės nepabūgti sudėtingų gyvenimo situacijų, o rasti kelią iš jų.

REKLAMA

- Kokie geriausi prisiminimai iš jau anksčiau vykusių pasirodymų?

- Turime daug gražių prisiminimų iš savo pasirodymų įvairiose Lietuvos mokyklose, taip pat ir stovyklose. Pavyzdžiui, yra išlikęs gražus prisiminimas iš vienos vasaros stovyklos, kai atlikome pasirodymus jaunimui. Ir vieną vakarą jaunimas padarė išgertuves, nors taisyklės griežtai draudė tai daryti. Kitą dieną daugelis žinojo, kad reikės už tai vykti namo, tačiau patys sugalvojo ir paprašė mūsų suvaidinti pasirodymą alkoholizmo tema ir kaip mes rastume išeitį iš situacijos. Ir radome! Buvo labai prasmingos ir geros diskusijos, o jaunimas padarė sprendimus.



- Ko jūs, aktoriai, išmokstate vaidindami šiame teatre ir kas jus šiame teatre žavi?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Žavi laisvė improvizuoti, priimti bet kokias situacijas ir rasti geriausią, tinkamiausią išeitį iš jos. Mes gauname žiūriovų pasiūlymus, kaip jie elgtųsi tam tikroje situacijoje ir stegiamės jų nuomonę suprasti, įgyvendinti. Taip komunikuodami mes žiūrovus įtraukiame į erdvę, veiksmą. Gera vaidinti, įsiklausant į žiūrovų nuomonę ir perteikiant jų mintį, nes taip jausiesi nesumelavęs jiems, atlikęs jų pasiūlytą sprendimą situacijoje.



- Kokių gabumų turi turėti ,,Forumo teatro O2“ aktorius?

- Visų  pirma, reikia turėti greitą mąstymą ir atidumą. Reikia būti socialiam, aktyviam ir žingeidžiam. Turi domėtis visuomenės aktualijomis ir naujienomis. Kaip gi kitaip galėsi vaidinti, perteikti visuomenės problemas, jei apie jas nebūsi girdėjęs ir įsigilinęs? Manome, kad teatras turi būti netgi politiškas.

REKLAMA

 ,,Forumo teatre O2“ vaidina profesionalių aktorių komanda: Mindaugas Ancevičius, Šarūnas Banevičius, Jolanta Kriščiūnaitė, Rasa Kulytė, Kristina Mauruševičiūtė, Tomas Stirna, Sonata Visockaitė. Septynetas aktorių ir toliau imsis visuomenės žaizdų gydymo terapijos artėjančiuose savo pasirodymuose. To ir linkime aktoriams!

Vytenis Radžiūnas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų